Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Nazwa pliku includującego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
robertdee
Podejrzewam, że problem banalny, jednak stanąłem i nie umiem przejść dalej. Szukałem, ale nie znalazłem. Może źle zadawałem pytanie.
O co chodzi?
Mam jakiś plik w jakiejś domenie. Niech to będzie www.domena.pl/plik.php
W tym pliku includuję skrypt. Inna domena, niech to bedzie www.inna.pl/skrypt.php
I teraz moje pytanie. Jak w pliku skrypt.php uzyskac nazwe pliku plik.php? Mimo usilnych staran nie potrafie tego osiagnac. Jest czwarta rano a ja z tym walcze od wpol do dwunastej. Prosze - pomozcie. Jestem noga w php.
Z gory dziekuje.
darko
http://www.php.net/manual/pl/filesystem.co...low-url-include
Sprawdź czy masz allow_url_include ustawioną wartość 1
Jeśli nie masz i nie możesz zmienić z powodów bezpieczeństwa, to zostaje Ci właściwie fopen (pod warunkiem, że wartość allow_url_fopen jest ustawiona na domyślną czyli 1) albo curl (?), Ostatecznie spróbuj wymusić za pomocą ini_set('allow_url_include', '1'); i powinno "śmignąć".
wookieb
W plik php wyświetl to co generuje ci skrypt.php a w skrypt.php wyświetl zawartość zmiennej $_SERVER. Znajdziesz tam dana która cię interesuje.
robertdee
Cytat(wookieb @ 7.02.2010, 07:01:36 ) *
W plik php wyświetl to co generuje ci skrypt.php a w skrypt.php wyświetl zawartość zmiennej $_SERVER. Znajdziesz tam dana która cię interesuje.

Wyswietlilo Array. Ja naprawde jestem noga... sad.gif Wiem, ze trzeba jakis parametr gdzies podstawic, ale gdzie i jaki - nie mam bladego pojecia sad.gif Sorry.
Ale i tak dziekuje za dobre checi.

ok, zalapalem.
$_SERVER[SCRIPT_FILENAME] ale to wyswietla mi dane dotyczace polozenia pliku skrypt.php, ktory jest includowany. mnie chodzilo o to, zeby plik skrypt.php wyswietlil mi nazwe pliku w ktorym jest on includowany, czyli plik.php.

Cytat(darko @ 7.02.2010, 04:08:32 ) *
http://www.php.net/manual/pl/filesystem.co...low-url-include
Sprawdź czy masz allow_url_include ustawioną wartość 1
Jeśli nie masz i nie możesz zmienić z powodów bezpieczeństwa, to zostaje Ci właściwie fopen (pod warunkiem, że wartość allow_url_fopen jest ustawiona na domyślną czyli 1) albo curl (?), Ostatecznie spróbuj wymusić za pomocą ini_set('allow_url_include', '1'); i powinno "śmignąć".

Przepraszam. Nic nie zrozumialem sad.gif
darko
Nie, to - jak się okazuje - ja nie zrozumiałem pytania. To ja przepraszam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.