Chciałem dziś napisać skrypt sprawdzający poprawność loginu hasła oraz adres e-mail nowego użytkownika przed dodaniem go do bazy. Wymodziłem coś takiego, wiem że każdy z Was pewnie napisałby to lepiej, ale chciałem aby to było moje "dzieło" a nie znalezione w necie

Mam problem.. funkcje nie działają, nie zwracają żadnych "kodów_błedu" bez względu co im zapodam..
Wygląda to tak:
functions.php
<?php // sprawdzenie loginu function sprawdz_user($user) { if($user_dlugosc < 4) { // za krotki $kod_bledu = 1; } if($user_dlugosc > 10) { // za dlugi $kod_bledu = 2; } else{ $kod_bledu = 0; // jest ok } return $kod_bledu; } // haslo function sprawdz_haslo($haslo, $haslo2) { if($haslo_dlugosc < 4) { // za krotkie $kod_bledu = 3; } if($haslo_dlugosc > 10) { // za dlugie $kod_bledu = 4; } $kod_bledu = 5; // nie zgadzaja sie oba hasla } $kod_bledu = 6; // zawiera zle znaki } else { $kod_bledu=0; // haslo ok, mozna je zakodowac przed wrzuceniem do bazy $haslo_kod = sha1($haslo . SEED); } return $kod_bledu; } function sprawdz_email($email) { if (!preg_match("/^( [a-zA-Z0-9] )+( [a-zA-Z0-9\._-] )*@( [a-zA-Z0-9_-] )+( [a-zA-Z0-9\._-] +)+$/" , $email)) { $kod_bledu = 7; // zly format e-maila } else { $kod_bledu=0; // e-mail ok } return $kod_bledu; } // wartosci bledow w zaleznosci od kodu function raportuj_blad($kod_bledu) { if($kod_bledu == 0) { return true; } if($kod_bledu == 1) { $alert = "login za krótki - podaj nową nazwę użytkownika, min 4 znaki"; } if($kod_bledu == 2) { $alert = "login za długi - podaj nową nazwę użytkownika, max 10 znaków"; } if($kod_bledu == 3) { $alert = "haslo za krótkie - podaj nowe hasło, min 4 znaki"; } if($kod_bledu == 4) { $alert = "hasło za długie - podaj nowe hasło, max 10 znaków"; } if($kod_bledu == 5) { $alert = "podałeś dwa inne hasła"; } if($kod_bledu == 6) { $alert = "hasło zawiera zabronione znaki"; } if($kod_bledu == 7) { $alert = "niezgodny format adres e-mail"; } return $alert; ?> }
testowe wywołanie:
index.php
<?php require_once 'functions.php'; $user = "piotrek"; $haslo = "haselko"; $haslo2 = "haselko"; $email = "mail@o2.pl"; sprawdz_user($user); raportuj_blad($kod_bledu); //sprawdz_haslo($haslo, $haslo2); //raportuj_blad($kod_bledu); //echo $alert; //sprawdz_email($email); //raportuj_blad($kod_bledu); //echo $alert; ?>
pewnie jest jakis głupi błąd.. ale nie mogę fo znaleść wygląda to tak jakby funkcje nie miały zamiaru się wykonać