Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] jak zrealizowac upload zdjec
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lnn
Mam pytanie, bo jeszcze nigdy czegos takiego nie robilem i nie wiem jak sie do tego zabrac, chce uploadowac pliki graficzne na serwer do jakiegos okreslonego katalogu, najlepiej zeby nazwa generowala sie losowo lub kolejno tylko chce przypisac kazdemu uzytkownikowi ktory je wgrywa oddzielne zdjecia...
Chodzi o zapis do bazy (adresow do tych zdjec), narazie moga to byc na sztywno dajmy na to 4 zdjecia snitch.gif

co powinien zawierac formularz i jakich funkcji uzyc? snitch.gif dodawac do bazy rekordy potrafie snitch.gif
nospor
Zacznij najpierw od nauczenia sie uploadowania plików:
http://pl.php.net/manual/pl/features.file-...post-method.php
Jak to opanujesz wróc z pytaniem smile.gif
piotrooo89
daj po wysyłaniu pliku print_r($_FILES); i powiedz co masz.
nospor
Cytat
lecz chcialbym zmienic tylko zeby pliki nie przechowywane byly w bazie tylko na dysku
Dlatego ci napisalem bys sie najpierw nauczyl uploadowac pliki. Teraz masz skrypt i nawet nie wiesz co on robi, jak i dlaczego. Opanuj najpierw sztuke prostego uploadu a potem wroc do "swojego " skryptu z ksiązki smile.gif
Naprawdę na dobre ci do wyjdzie.
lnn
Array ( [upload] => Array ( [name] => Capture2010-02-08-09.53.57.jpg [type] => image/jpeg [tmp_name] => C:\xampp\tmp\php821.tmp [error] => 0 [size] => 81064 ) )

Cytat(nospor @ 8.02.2010, 14:38:42 ) *
Dlatego ci napisalem bys sie najpierw nauczyl uploadowac pliki. Teraz masz skrypt i nawet nie wiesz co on robi, jak i dlaczego. Opanuj najpierw sztuke prostego uploadu a potem wroc do "swojego " skryptu z ksiązki smile.gif
Naprawdę na dobre ci do wyjdzie.

mysle ze nie jest ciezko zrozumiec to co tam napisane jest zwlaszcza ze komentarze sa, chodzi mi o prosty skrypt bez udziwien, myslalem ze znajde cos takiego na necie, ale niesety sie mylilem winksmiley.jpg czas mnie goni i musze szybko oddac ten projekt winksmiley.jpg) na zaliczenie, stad moja niecierpliwosc, normalnie to bym usiadl i doszedl do wszystkiego sam winksmiley.jpg
piotrooo89
przeczytaj link ~nospor'a. dokładnie Przykład 1.
lnn
dobra w takim razie zrobie po kolei swoj, to osiagne to co chce snitch.gif bede sie pytal jakby co snitch.gif
piotrooo89
jakbyś przeczytał 1 przykład od razu zauważysz czego nie masz w formularzu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.