ponieważ temat postu pasuje do mojego pytania, postanowiłam się podłączyć.
Mam problem z polami checkbox i stworzeniem zapytania bazującego na nich.
Mam klientów w liście select, po wyborze klienta wyświetlają mi się jego samochody w postaci chceckbox'ów:
if($ile > 0) { echo '<center>Poniżej samochody należące do <font color="#000000">'.$row1['Nazwisko'].' '.$row1['Imie'].'</font><br/> Wybierz samochód Który chesz usunąć:</center><br/>'; for($i=0;$i<$ile;$i++) { echo '<h4><tr><td><input type="checkbox" name="samochod[]" value="'.$row['IdSamochodu'].'"/></td><td> nr rejestracyjny - <font color="#000000">'.$row['Rejestracja'].'</font></td></tr></h4>'; } echo '<tr><td><input type="reset" value="Wyczyść"/></td><td><input type="submit" name="usun" value="Usuń"/></td></tr> </form>'; } else { }
Po tym użytkownik wybiera jeden lub więcej samochodów które mają zostać usunięte.
No i tutaj sobie nie radzę, jak wyciągnąć wszystkie IdSamochodu (z pola checkbox name="samochod[]"), w taki sposób aby potem wykorzystać je w zapytaniu
mniej więcej tak:
$id = $_GET['samochod'][]; //jak to zapętlić żeby pobrał z wcześniejszego formularza id wszystkich wybranych samochodów //jak wykorzystać wszystkie id w zapytaniu poniżej, tak aby usunąć każdy z wybranych samochodów
Proszę o pomoc