Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]zapytanie sql w oparciu o pola checkbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
agata
cześć,
ponieważ temat postu pasuje do mojego pytania, postanowiłam się podłączyć.

Mam problem z polami checkbox i stworzeniem zapytania bazującego na nich.

Mam klientów w liście select, po wyborze klienta wyświetlają mi się jego samochody w postaci chceckbox'ów:

1. if($ile > 0)
  2. {
  3.  
  4. echo '<center>Poniżej samochody należące do <font color="#000000">'.$row1['Nazwisko'].' '.$row1['Imie'].'</font><br/>
  5. Wybierz samochód Który chesz usunąć:</center><br/>';
  6.  
  7. echo '<form action="delete_car.php" method="get">';
  8. for($i=0;$i<$ile;$i++)
  9. {
  10.  
  11. $row = mysql_fetch_array($query);
  12. echo '<h4><tr><td><input type="checkbox" name="samochod[]" value="'.$row['IdSamochodu'].'"/></td><td>
  13. nr rejestracyjny - <font color="#000000">'.$row['Rejestracja'].'</font></td></tr></h4>';
  14. }
  15.  
  16. echo '<tr><td><input type="reset" value="Wyczyść"/></td><td><input type="submit" name="usun" value="Usuń"/></td></tr>
  17. </form>';
  18. }
  19. else
  20. {
  21. echo 'Nie znaleziono samochodu.';
  22. }

Po tym użytkownik wybiera jeden lub więcej samochodów które mają zostać usunięte.

No i tutaj sobie nie radzę, jak wyciągnąć wszystkie IdSamochodu (z pola checkbox name="samochod[]"), w taki sposób aby potem wykorzystać je w zapytaniu
mniej więcej tak:

1. $id = $_GET['samochod'][]; //jak to zapętlić żeby pobrał z wcześniejszego formularza id wszystkich wybranych samochodów
  2.  
  3. //jak wykorzystać wszystkie id w zapytaniu poniżej, tak aby usunąć każdy z wybranych samochodów
  4.  
  5. $query = mysql_query("Delete from Samochod Where IdSamochod = '$id'");
  6.  

Proszę o pomoc
rocktech.pl
Witam.

1. $id = $_GET['samochod']; //upraszcając bez walidacji
  2. $ids=implode(",",$id);
  3. $query = mysql_query("DELETE FROM `Samochod` WHERE `IdSamochod` IN ('.$ids.')");
agata
ok, implode się przydaje bo faktycznie dostałam na wyjściu wszystkie id zaznaczonych samochodów.
Jednak zapytanie się wysypuje nie mogę wstawić $ids

Po wstawieniu zmiennej (tutaj przykład na select $ids= 5,6 - gdzie każda cyfra to osobne ID) odwołuje się tylko do pierwszego:
  1. $query = mysql_query("Select Rejestracja From Samochod Where IdSamochodu = '5,6' ");

to zapytanie zwróci wynik odpowiadający id = 5, jak zrobić żeby brał pod uwagę wszystkie id?
rocktech.pl
Analogicznie jak przy kasowaniu.
  1. $query = mysql_query("SELECT `Rejestracja` FROM `Samochod` WHERE `IdSamochodu` IN (5,6)");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.