creative123
8.02.2010, 19:44:32
Jak sprawdzić czy na serwerze istnieje sesja z podaną przeze mnie wartością?
creative123
8.02.2010, 19:52:19
Nie. Chodzi mi o to, żeby sprawdzić czy na serwerze jest już sesja z podanym paratemtrem, np. jeśli jest 1 sesja ze zmienną [USER] = 'Janek' to mam o tym wiedzieć.
altruista2
9.02.2010, 01:31:39
$boolean = ($_SESSION['USER'] == 'Janek');
pablo89pl
9.02.2010, 11:20:30
Jemu chyba chodzi o sprawdzenie np. kto jest zalogowany itd...
Więc w takim przypadku proponuje zapisywać sesje w bazie danych, będziesz mógł sobie zawsze sprawdzić ile jest uruchomionych sesji i jakich

Pozdrawiam
creative123
9.02.2010, 15:18:29
No tak ale wtedy nie wiem kiedy sesja sie skończyła a takie sprawdzanie i aktualizowanie czasu to obciążenie dla serwera.
Wszystko to potrzebuje do stworzenia "anti-share". Jeżeli osoba zaloguje się na konto, na którym już jest zalogowany użytkownik to ma wykonywać odpowiednie działania.
Nie wiem w jaki sposób to osiągnąć.
pablo89pl
9.02.2010, 16:09:38
No to tak jak napisałem, nei masz raczej innej mozliwosci sprawdzenia czy ktos ma sesje odpalona, mozesz co najwyzej sprawdzac czy Ty masz odpalona sesje a nie pomiedzy uzytkownikami czy maja taka sama..., rozwiązanie: zapis do bazy/pliku
Wiec przy logowaniu sprawdzasz czy sa sesje np. z okreslonym id uzytkownika, jka tak to je kasujesz i juz
WIęc w bazei zapisujesz sobie np user id , przegladarke, ip itd..., i oczywiscie czas ostatniej aktywnosci
Oczywiscie musisz dodać jakis odśmiecacz, który bedzie te wpisy czyścił jeśli przekroczą odpowiednią ilość minut/godzin (wg uznania)