Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Jaki program używacie do grafiki na www. Może coś z Adobe?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tom:-)
1. Jakim programem posługujecie się do tworzenie grafiki do stron www
2. Jakim programem posługujecie się do edycji grafiki do stron www
3. Jeśli korzystacie z jakiegoś produktu Adobe to z jakiego?
erix
1+2+3: Adobe Photoshop.
A co z resztą produktów Adobe do tworzenie grafiki jak:
Fireworks
InDesign
Illustrator
kufalski
Jest Gimp i Inkscape. Chyba że masz dużo szmalcu i możesz sobie pozwolić na Adoba i Corela.

Do wektorowej ten drugi jest już w tym momencie niezastąpiony wg mnie.
O to chodzi że firma w której pracuje chce mi zakupić pakiet i stąd moje pytanie bo spełnią moja zachciankę
kufalski
No to jak tak to może Adobe Creative Suite Web Premium?
http://www.adobe.com/products/creativesuite/web/
Wersja US to jedyne $1,699
Nie będę zachłanny ale oni są w stanie zakupić i: http://www.adobe.com/pl/products/creatives.../?promoid=BPBZQ. Tylko pytanie z których programów do grafiki Wy korzystacie a nie to co jest dostępne na synku happy.gif
erix
Cytat
A co z resztą produktów Adobe do tworzenie grafiki jak:
Fireworks

Do prostych rzeczy wystarczy.

Cytat
InDesign
Illustrator

Ale to przecież do DTP. winksmiley.jpg

Cytat
Jest Gimp i Inkscape

Gimp być może by się nadał, ale na pewno nie w zastosowaniach profesjonalnych. Jak działam w tej branży, jeszcze nigdy, powtarzam NIGDY nie dostałem layoutu do obróbki/podpięcia w xcf, tylko zawsze w PSD. I choćbyś wierzył w swoją ideologię jak w gorąco ognia, to GIMP będzie tutaj wyłącznie stratą czasu. Dopiero teraz zaczęli mądrzeć, jeśli chodzi o użyteczność, poza tym - takie bzdety, jak dodawanie cienia do warstw wymagają odpalenia kilkudziesięciu skryptów i trzeba było ustawiać parametry "na czuja".

Przerobiłem kilka aplikacji, łącznie z PSP, Corel Photo-Paint, ale standardem jest Photoshop i wcale się temu nie dziwie. Jest to program dojrzały, dopracowany i jego zakup szybko się zwraca.

Cytat
Nie będę zachłanny ale oni są w stanie zakupić

Zależy, co będziesz robił. Web Premium do grafiki sieciowej powinien Ci w zupełności wystarczyć.
Czytałem o produktach Adobe do grafiki i trochę są do siebie podobne stąd moja dezorientacja. Ja korzystam z Linux i mam GIMP i jak dla mnie jest ok ale nie ma takiej profeski jak PS i tylko dla produktów Adobe mam zamiar zainstalować Windows. Więc wybiorę pakiet webowy. A korzystaliście z takiego produktu do www: Contribute CS4?
erix
Cytat
Czytałem o produktach Adobe do grafiki i trochę są do siebie podobne stąd moja dezorientacja.

To ze względu na to, że interfejs został od kilku ostatnich wersji znacznie ujednolicony. Choć CS4 mnie denerwuje, dlatego siedzę na CS3. Do tego był znacznie tańszy. winksmiley.jpg

Cytat
A korzystaliście z takiego produktu do www: Contribute CS4?

Nie miałem jeszcze okazji, ale wystarczy IMHO coś a'la Trac/FlySpray.
A właśnie ja miałem okazję pracować na Dreamweaver CS3 i miał lepszy interfejs. W CS4 podobno wszystko jest pochowane. Ale ok ważne że wiem na jakiej aplikacji mam pracować w grafice. Jeszcze się tylko muszę nauczyć obsługi programu :-)
erix
Ja nie napisałem, że miał lepszy. winksmiley.jpg

CS4 mnie denerwował ze względu na mułowatość. A i tak Dreamweaver raczej Ci się nie przyda. tongue.gif

Cytat
Jeszcze się tylko muszę nauczyć obsługi programu :-)

Z początku jest to trudne, ale GUI zostało tak zaprojektowane, że jest po prostu wygodne i chyba nie da się w nim już nic ulepszyć. winksmiley.jpg Ostrzegam: po długim czasie pracy w Photoshopie odruchowo przewijasz wszystko ze spacją. winksmiley.jpg
To ja kupię książkę do nauki bo nie mam o tym wyobraźni... Nawet bym nie potrafił zrobić przycisku na www :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.