Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Pascal Problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KrzysiekKCN
Witam. Dostałem za zadanie domowe kilka programów w pascalu.

1. 1. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który nadaje wartości elementom tablicy i drukuje ich wartości.
  2.  
  3. 2. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który odwraca kolejność wczytanych liczb i drukuje je.
  4.  
  5. 3. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który sumuje wszystkie elementy tablicy o zadanej długości.
  6.  
  7. 4. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który sumuje tylko elementy parzyste tablicy o zadanej długości.
  8.  
  9. 5. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który sumuje tylko elementy nieparzyste tablicy o zadanej długości.
  10.  
  11. 6. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który oblicza średnią arytmetyczną wszystkich liczb wpisanych do tablicy.
  12.  
  13. 7. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który oblicza średnią arytmetyczną liczb parzystych wpisanych do tablicy.
  14.  
  15. 8. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który oblicza średnią arytmetyczną liczb nieparzystych wpisanych do tablicy.
  16.  
  17. 9. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który oblicza iloczyn liczb parzystych wpisanych do tablicy.
  18.  
  19. 10. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który oblicza iloczyn liczb nieparzystych wpisanych do tablicy.
  20.  
  21. 11. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który znajduje liczbę elementów dodatnich wpisanych do tablicy.
  22.  
  23. 14. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który znajduje liczbę elementów ujemnych wpisanych do tablicy.
  24.  
  25. 15. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który oblicza sumę liczb dodatnich wpisanych do tablicy.
  26.  
  27. 16. Narysuj schemat blokowy i napisz program, który oblicza sumę liczb ujemnych wpisanych do tablicy.

1 i 2 mam już zrobiony. Stanąłem na zadaniu nr. 3

Mój KOD WYGLĄDA TAK

Problem jest taki ze zamiast sumować wszystkie elementy tablicy on sumuje co drugi. Co widać na zdjęciu poniżej.

Zadania mam na środę więc proszę o pomoc i nie zamykanie tematu ponieważ będę tu zamieszczał też problemy z innymi programami które na pewno wystąpią.

Z Poważaniem. Krzysiek KCN
Kshyhoo
1. To forum o PHP.
2. Nie odrabiamy lekcji...
darko
W pętli jedziesz od 10 do 1, a wyświetlasz sumy dla wyrażenia: tablica[X] + tablica[X + 1]
Poza tym mam wątpliwości czy zrozumiałeś polecenie 3.-go zadania (albo ja nie zrozumiałem).
Liczby losuj też z przedziału od minus X do X - zwróć uwagę, że na bazie zadania 3-go lecisz już dalej pozostałe zadanka.
Kshyhoo
@darko, on ma napaćkać algorytm (schemat blokowy)...
darko
Niestety nie pomogę bardziej, ostatnio w paszczaku pisałem coś ok. 11 lat temu i niewiele pamiętam dry.gif
KrzysiekKCN
czyli sumę wystarczy podać w pętli for to 10 do SUMA Read Wynik i tak w kółko?
Kshyhoo
Przecież w Googlach aż trzeszczy od materiału do Pascala...
KrzysiekKCN
Czy jest ktoś kto za drobną opłatą mógł by mi to wykonać? Nie rozumiem tego wszystkiego.
rytek
Pisane na szybko, może nie działać, ale próbuj winksmiley.jpg
[PASCAL] pobierz, plaintext
  1. Program zadanie3;
  2. uses crt;
  3.  
  4. var suma, i:integer;
  5. tab:array[1..30] of integer;
  6.  
  7. begin
  8. clrscr;
  9. suma:=0;
  10. randomize;
  11. for i:=1 to 30 do
  12. begin
  13. tab[i]:=random(99)+1;
  14. suma:=suma+tab[i];
  15. writeln('Wylosowana: ',tab[i]);
  16. end;
  17. writeln('Suma: ',suma);
  18. readln;
  19. end.
[PASCAL] pobierz, plaintext
erix
Cytat
Witam. Dostałem za zadanie domowe kilka programów w pascalu.

Nie odrabiamy prac domowych. EOT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.