Witam, mam kod w ajax który podaje mi liczbe słownie sprawdzałem kilka wariantów.
1
kod php do którego zwraca sie ajax - kodowanie UTF-8
strona na ktorej wyswietla liczbe - kodowanie UTF-8
Działa super ale kod php zapisuje liczbe do bazy a w bazie pojawiają sie już krzaczki, w innym pliku gdzie odczytuje z bazy też są krzaczki.(windows 1250)
2
kod php do ktorego zwraca sie ajax - kodowanie Windows 1250
strona na której wyświetla liczbę - kodowanie UTF-8
Wyświetla krzaczki do bazy zapisują sie krzaczki, ale w innym pliku gdzie odczytuje z bazy jest git.(windows 1250)
3.
kod php do ktorego zwraca sie ajax - kodowanie Windows 1250
strona na której wyświetla liczbę - kodowanie Windows 1250
Wyświetla krzaczki do bazy zapisują sie eleganckie literki, w innym pliku gdzie odczytuje z bazy jest git.(windows 1250)
4.
kod php do ktorego zwraca sie ajax - kodowanie UTF-8
Wyswietla super ale kod php zapisuje liczbe do bazy a w bazie pojawiają sie już krzaczki, w innym pliku gdzie odczytuje z bazy też są krzaczki.(windows 1250)
5.
kod php do ktorego zwraca sie ajax - kodowanie UTF-8
Wyswietla super ale kod php zapisuje liczbe do bazy a w bazie pojawiają sie już krzaczki, w kazdym razie w innym pliku także wyświetla superi.(windows UTF-8)
Wydawało by się, punkt 5 rozwiązuje mój problem, otóż nie, dlatego, że mam jeszcze inne wpisy w tej bazie i one w tym innym pliku wyświetlaja sie już z krzaczkami chyba wlasnie dlatego ze kodowanie jest UFT-8.
Proszę o pomoc
Dodam że nie zmieniałem jeszcze nic w bazie bo nawet nie wiem jak sie za to zabrać.
Pozdrawiam