Mam pewien problem, z ktorym nie moge sobie poradzic. Zazwyczaj odpowiedz jest banalnie prosta, niestety jednak, nie dla mnie. Postaram sie wyjasnic o co mi chodzi.
Otoz mam dwie rozne tabele: user i komentarze. W tabeli user mam pole, w ktorym m.in. zapisywana jest nazwa avatara danego uzytkownika, login, haslo itd, a w tabeli komentarze mam... komentarze z loginem, trescia komentarza, ocena, itd. Probowalem polaczyc to wszystko tak, aby wyswietlajac komentarze byl rowniez widoczny avatar (pobrany z tabeli user). I tu pojawia sie problem. Nie wiem jak dostosowac tabele user, aby avatar dopasowany byl do odpowiedniego loginu, ktory pojawia sie i w user i w komentarzach. Albo wyskakuje mi blad, albo wszystkie komentarze maja taki sam avatar (lub nie maja go wcale).
Ponizej kawalek kodu, ktory odpowiada za wybieranie danych z tabeli komentarze:
mysql_connect ('serwer', 'login', 'haslo') OR die('Blad polaczania z baza danych'); mysql_select_db ("baza") OR die ('Blad polaczenia z baza danych'); $db = mysql_query("SELECT * FROM `modele_kom` WHERE `nazwa` = '$nazwa_mod'"); $srednia = mysql_query("SELECT AVG(`ocena`) AS srednia FROM `modele_kom` WHERE `ocena` BETWEEN 1 AND 10 AND `nazwa` = '$nazwa_mod'"); $licz = mysql_fetch_array($srednia); $licz = round($licz['srednia'], 2); echo '<h3>Srednia ocen: '.$licz.'</h3><br>'; while($rek = mysql_fetch_array($db)) { $wyswietl .= ' <table width="245" border="1"> <tr> <td width="125">Nick: <b><tt><font color="blue">'.$rek[login].'</font></tt></b></td><br> <td>Data: <samp>'.$rek[DATA].'</samp></td><br> </tr> <tr> <td colspan="2">Tresc komentarza: <br> '.$rek[tresc].'</td><br> </tr> <tr> <td colspan="2">Ocena: '.$rek[ocena].'</td> </tr> </table> '; }
Pytanie to: co i gdzie wcisnac aby wybieranie z tabeli user samego avatara (i porownanie loginu z user z loginem w komentarzach) dzialalo jak powinno?
Mam nadzieje, ze wyjasnilem moj problem w miare dokladnie. Bede wdzieczny za pomoc w jego rozwiazaniu.
Pozdrawiam.