Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Wybranie wartosci z dwoch roznych tabel i polaczenie ich ze soba
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
woyo-sensei
Witam.

Mam pewien problem, z ktorym nie moge sobie poradzic. Zazwyczaj odpowiedz jest banalnie prosta, niestety jednak, nie dla mnie. Postaram sie wyjasnic o co mi chodzi.

Otoz mam dwie rozne tabele: user i komentarze. W tabeli user mam pole, w ktorym m.in. zapisywana jest nazwa avatara danego uzytkownika, login, haslo itd, a w tabeli komentarze mam... komentarze z loginem, trescia komentarza, ocena, itd. Probowalem polaczyc to wszystko tak, aby wyswietlajac komentarze byl rowniez widoczny avatar (pobrany z tabeli user). I tu pojawia sie problem. Nie wiem jak dostosowac tabele user, aby avatar dopasowany byl do odpowiedniego loginu, ktory pojawia sie i w user i w komentarzach. Albo wyskakuje mi blad, albo wszystkie komentarze maja taki sam avatar (lub nie maja go wcale).

Ponizej kawalek kodu, ktory odpowiada za wybieranie danych z tabeli komentarze:

1. mysql_connect ('serwer', 'login', 'haslo') OR die('Blad polaczania z baza danych');
  2. mysql_select_db ("baza") OR die ('Blad polaczenia z baza danych');
  3.  
  4. $db = mysql_query("SELECT * FROM `modele_kom` WHERE `nazwa` = '$nazwa_mod'");
  5. $srednia = mysql_query("SELECT AVG(`ocena`) AS srednia FROM `modele_kom` WHERE `ocena` BETWEEN 1 AND 10 AND `nazwa` = '$nazwa_mod'");
  6. $licz = mysql_fetch_array($srednia);
  7. $licz = round($licz['srednia'], 2);
  8. echo '<h3>Srednia ocen: '.$licz.'</h3><br>';
  9. while($rek = mysql_fetch_array($db))
  10. {
  11.  
  12. $wyswietl .= '
  13. <table width="245" border="1">
  14. <tr>
  15. <td width="125">Nick: <b><tt><font color="blue">'.$rek[login].'</font></tt></b></td><br>
  16. <td>Data: <samp>'.$rek[DATA].'</samp></td><br>
  17. </tr>
  18. <tr>
  19. <td colspan="2">Tresc komentarza: <br>
  20. '.$rek[tresc].'</td><br>
  21. </tr>
  22. <tr>
  23. <td colspan="2">Ocena: '.$rek[ocena].'</td>
  24. </tr>
  25. </table>
  26. ';
  27. }

Pytanie to: co i gdzie wcisnac aby wybieranie z tabeli user samego avatara (i porownanie loginu z user z loginem w komentarzach) dzialalo jak powinno?

Mam nadzieje, ze wyjasnilem moj problem w miare dokladnie. Bede wdzieczny za pomoc w jego rozwiazaniu.

Pozdrawiam.

athei
Cytat
a w tabeli komentarze mam... komentarze z loginem, trescia komentarza, ocena, itd.
jakie komentarze z loginem? Powiązałeś jakoś te dwie tabele? W komentarzach masz poles user_id czy user_login, które będzie wskazywać na usera z tabeli uzytkownicy? Jak nie to dorób, jak tak to http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/join.html. Na przyszłość podawaj strukturę tabel.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.