Cytat
Ponieważ nie raz się zdaża, że podczas rozwoju programu dochodzi do przebudowy struktury bazy...
Tutaj smiem się nie zgodzić. Jeśli wpierw dobrze zaplanujesz cały projekt, a w tym bazę to nie ma prawa już w czasie pisania kodu dochodzić do zmian struktury. A raczej, istnieje małe prawdopodobienstwo, że zmiany struktru bazy będą czeste - jak już to sporadyczne - i dlatego właśnie warto wiele czasu poświęcić na projektowanie przed przystąpienim do pisania. P.S Anglicy dla przykładu z tego co mi wiadomo 70% czasu poświęcają na projekt a pozostałe 30% na programowania. Myślę, że w tym miejscu warto się zastanowić
Cytat
...wiec im mniej klas musimy w tym momencie modyfikować tym większa pewność, że będzie to zrobione dobrze.
Dokładnie tak jak piszesz. Ale nadal będę się upierał: dlaczego nie spróbować zminimalizować "pkt. zaskoczeń" poprzez zwiększenie ilości czasu poświęconej samemu projektowaniu ?
Cytat
Niestety - taki sposób pisania wiąże się ze znaczną komplikacja struktury powiązań pomiędzy obiektami w php.
Doprowadza też do spadku wydajności... Ale jednak się sprawdza, czego przykłądme są np. tutos, albo eZ.
hmm... ale jakbyś zrobił to samo strukturalnie też musisz odpowiednio wszystko powiązać, aby całość była sprawna i czytelna. A co do wydajności - taka jest cena za uproszczenie (bo tym jest całe OOP) progamowania. A pisząc o uproszczeniu: chodzi mi tutaj o fakt, że łatwiej jest przełożyć problem z rzeczywistości na język programowania, gdy mamy do dyspozycji OOP, niż gdybyśmy robili to strukturalnie.
Cytat
A wraz z pojawieniem się php5 na rynku, taki sposób pisania ma coraz większe szanse na sprawdzenie.
Czy będzie miał szanse? Ja bym zgadywał, że stanie się dużo bardziej popularny od strukturalnego i mało kto będzie się tutaj przejmował spadkiem szybkości działania oprogramowania mając przed oczami zalety OOP

Powiedzmy sobie szczerze: czy JAVA (najpopularniejszy teraz chyba język OOP) była by tak poteżna i popularna, gdyby była językiem strukturalnym? A teraz php, który jest de facto strukturalny - świetne narzędzie - zauważmy jaką siłą i popularnością dysponuje - i czy teaz gdy będzie w pełni obiektowy (choć nie bedzie to samo OOP, a hybryda), czy nie zyska jeszcze więcej zwolenników?

Ciekawie, ciekawie zapowiada się przyszłość PHPa po wejściu 5 hehe