Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Not Exists
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
rzseattle
Przy konstrowaniu jednego zapytania pojawil sie pewien problem. Wyglada ono tak [sql:1:d5758a8059]INSERT INTO groups(cluster, name, level)
SELECT 1 , 'child', RPAD( SUBSTRING(g.level, 1, INSTR(g.level , '0' ) - 1 ) + 1, 7, '0' )
FROM groups as g
WHERE INSTR(g.level , '0' ) - 2 = 0 AND
SUBSTRING( g.level , 2, 1 ) != 9 AND
(NOT EXISTS ( select * from groups as p where p.level = g.level )) AND
g.cluster = 1
ORDER BY LEVEL desc
LIMIT 1[/sql:1:d5758a8059] a problem pojawil sie z NOT EXIST. Nie jset to sprawa tylko tego zapytania poniewaz nawet banal zwraca mi cos takiego:
Cytat
SELECT 1
FROM groups AS p
WHERE NOT
EXISTS (

SELECT *
FROM groups
)
LIMIT 0 , 30

MySQL said:

#1064 - You have an error in your SQL syntax.  Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'EXISTS (  
SELECT  *  
FROM groups )

Pomyslalem ze moze EXIST nie jest jeszcze zaimplementowane w mojej wersji servera mysql ale jakos nie moglem sie dokopac do informacji od ktorej wersji to dziala a ja uzywam prawie nowej 4.0.15 . Moze ktos jest zorientowany jak to wyglada?
rzseattle
Dobra poradzilem sobie. Jesli ogos to zainteresuje to podzapytania sa dostepne dopiero w wersji 4.1. Mozna jednak ominac niektore podzapytania. Pomogl mi znacznie dzial manualu mysql Rewriting_subqueries

a zwlaszcza
Cytat
The queries:

[sql:1:7a107fe155]SELECT * FROM t1 WHERE id NOT IN (SELECT id FROM t2);
SELECT * FROM t1 WHERE NOT EXISTS (SELECT id FROM t2 WHERE t1.id=t2.id);[/sql:1:7a107fe155]

Can be rewritten as:

[sql:1:7a107fe155]SELECT table1.* FROM table1 LEFT JOIN table2 ON table1.id=table2.id
                                      WHERE table2.id IS NULL;[/sql:1:7a107fe155]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.