Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podłączanie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
alex_id
Witam,

Mam problem z uruchomieniem swojej strony www, mianowicie niedawno zmienilem dostawcę hostingowego, zgrałem pliki strony ze starego serwera na nowy i niestety strona nie działa, przy próbie wejścia wyrzuca komunikat jak niżej:

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'lab'@'localhost' (using password: YES) in /_libs/Core/MySQLDatabase.php on line 24

Warning: mysql_select_db(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /_libs/Core/MySQLDatabase.php on line 25
Brak polaczenia z baza!

Jeśli dobrze interpretuję powyższy komunikat to przyczyną jest brak połączenia z bazą danych SQL, niestety nie jestem w tym biegły.
Moje pytanie czy baza znajduje się w plikach źródłowych ktore przeniosłem ze starego serwera czy jest ona zlokalizowana na serwerze do którego przypisana jest moja domena? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

pozdrawiam użytkowników
Walian
Pierwszy warning oznacza, że nie udało się połączyć z bazą - na 100% poprzez użycie złej nazwy użytkownika lub złego hasła lub jedno i drugie jest nieprawidłowe.
Musisz poprawić te dane w pliku, w którym łączysz się z bazą danych.

Kod
'localhost'

Jak widzisz baza znajduje się na tym samym serwerze, na którym jest Twoja strona.

Drugi warning oznacza, że nie udało się wybrać bazy - to normalne - nie uda się wybrać bazy, jeśli nie uda się wcześniej z nią połączyć.

Cytat("alex_id")
Moje pytanie czy baza znajduje się w plikach źródłowych

Nie jestem pewien czy Ty sam wiesz o co pytasz.
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "baza".
Jeśli folder z Twoimi tabelami to - raczej nie - nie widziałem jeszcze hostingu, który umożliwiałby dostanie się do folderów należących do danej bazy danych (mówię tu o oprogramowaniu) a tym samym ich ściągnięcie. Poprzez FTP nie masz do tego dostępu.
Zazwyczaj bazę się przenosi robiąc tzw. zrzut i następnie importując go na nowym serwerze poprzez np. phpmyadmin.
alex_id
Pytam jak laik bo nim jestem smile.gif ale dzięki już sobie po części poradziłem zmieniłem login i hasło i błędów już nie ma, zastanawia mnie jednak dlaczego przy próbie wejścia na tą stronę przeniesioną na nowy serwer i przypisaną chwilowo do innej domeny nadal uruchamia się w starej domenie. Może jaśniej strona funkcjonowała w domenie "a" na serwerze "a", została przeniesiona na serwer "b" do którego jest przypisana domena "b" w momencie uruchamiania na sewerze "b" w domenie "b" przekierowywana jest na domenę "a" dodam że jeszcze nie robiłem zmiany delegacji z serwera "a" na "b" czyli na serwerze "a" w domenie "a" strona cały czas normalnie jeszcze działa.

pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość .. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.