Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciągnięcie tematów + ostatniego komentarza, jeżeli istnieje
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Master Pain
Witam

Mam tabelę wpisów: id, id_usera, tytul, tresc, data_dodania
tabelę komentarzy: id, id_wpisu, id_usera, tresc, data_dodania
oraz tabelę userów: id, nick, haslo.

Chcę wyciągnąć ostatnie powiedzmy 5 wpisów (id, tytul, data_dodania), z userow id oraz nick (id oraz nick osobno dla wpisu oraz dla komentarza) oraz ostatnio dodany komentarz (id, tresc, data_dodania) dla każdego z wpisow, jeżeli komentarze istnieją. Wiem, że będzie JOIN ale nie wiem jak sprecyzować, że ma pobrać ostatni wg daty_dodania, malejąco. Data_dodania jest jako INT (unix).

Proszę o pomoc.
erix
Masz dwie opcje:
  • ALTER TABLE komentarze ORDER BY i wtedy JOIN w zapytaniach powinien zwracać wg daty
  • podzapytanie
  • zwykły JOIN winksmiley.jpg

Cytat
Wiem, że będzie JOIN ale nie wiem jak sprecyzować, że ma pobrać ostatni wg daty_dodania, malejąco

A kurs PHP+MySQL przeczytany?
Master Pain
Cytat(erix @ 25.02.2010, 09:44:05 ) *
A kurs PHP+MySQL przeczytany?

To wg Ciebie są tylko 2 typy ludzi: Ci co znają PHP/MySQL i Ci co nie znają?
Mam też jeszcze problem z wyciągnięciem nicka i id użytkownika ostatniego komentarza.
erix
Nie. Ci, co znają chociaż podstawy i konstruktywnie coś robią oraz ci, którzy czekają na gotowce.

Ci drudzy są zlewani, bo tłumaczenie jest syzyfową pracą; niczego się nie nauczą. Więc albo coś popróbuj, pokaż konkretny kod, a zwłaszcza to, że jest jakaś inicjatywa z Twojej strony, albo sobie odpuść.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.