Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytania PHP + SQL
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
perhydrol
Witam,

w dniu jutrzejszym mam odbyć rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko młodszego programisty PHP.
Znalazłem kilka postów na podobny temat, ale chciał bym jeszcze o coś dopytać Was.

Macie może pomysł, na jakieś ciekawe zapytania SQL (MySQL) jakie mogli by zadać rekrutujący??
-szukam czegoś na miarę zadania sprawdzającego smile.gif

Kolejna sprawa to sortowanie, mniej więcej mam namiary na tego typu pytanka, komuś przychodzą do głowy jakieś przykłady biggrin.gif

Będę wdzięczny za wasze odp...

-pozdrawiam.
mkdes
Nikt nie odpisał.
Nie dziwię się, mysql w praktyce rządzi się swoimi regułami.
Doświadczeń praktycznych nikt nie zdradzi. Za dużo czasu poświęcił na ich dobycie.
Pozostaje ci zbierać doświadczenia i przekonać pracodawcę, że jesteś w stanie rozwiązać każdy problem, mimo nieznajomości tematu. Szybkie uczenie, rozumienie, inteligencja, rozwiązywanie logicznych zadań.
perhydrol
hehe,

OK, może źle sformułowałem swoje pytanie.

Nie liczyłem na to, że ktoś mi zdradzi jakieś magiczne sekrety, a jedynie na to, że przedstawi jakiś scenariusz do rozwiązania.
Czyli jako zadanie dla mnie, coś w stylu sprawdzenia się, bo przecież prawie każdy scenariusz który sobie wymyślę sam, będę go w stanie rozwiązać ;p

Co innego jak się pisze konkretną aplikację i zmaga się z danym "problemem",
więc ciekaw byłem pomysłów scenariuszy do rozwiązania.

-osobiście mam wrażenie, że to trochę wina działu Hydepark. Raczej słabym zainteresowaniem forumowiczów się cieszy ;P
(*oczywiście mogę się mylić)

-pozdrawiam.
SHiP
Myślę, że jakieś klasyczne pytania..
PHP:
- różnice między include a require, include a include_once
- czy wiesz co to jest MVC? Opisz w jednym/dwóch zdaniach
- czy wiesz co to moduł rewrite
- napisz wyrażenie regularne znajdujące użytkowników na literę K posiadającyh "w" na 4 miejscu loginu
- czy wiesz jakie są różnice miedzy funkcjami preg_ oraz ereg_
- napisać klasę A dziedziczącą po B, klasa B powinna implementować wzorzec C

MySQL:
- w jaki sposób grupuje się rekordy, podać przykład (GROUP BY)
- określanie warunkow dla grup (HAVING)
- łączenie zapytań i podzapytania: różne formy typu UNION, ALL, INTERSECT, JOIN (LEFT|RIGHT|INNER)

Późno post dodałeś. W dzień mógłbym więcej wymyślić. Z tego co wiem to zazwyczaj trzeba kawałek kodu napisać lub przeanalizować jakiś gotowy...
pyro
Cytat(SHiP @ 2.03.2010, 00:28:35 ) *
modół rewrite

Nie ma czegoś takiego. Sorrki za mały off-top, ale to się mocno rzuca w oczy tongue.gif
SHiP
Dzięki za uwagę. Bład ortograficzny poprawiłem biggrin.gif Późno w nocy głupoty piszę smile.gif.

Chodziło mi o Rewrite_module z Apache czyli krótko mówiąć moduł mod_rewrite.
http://httpd.apache.org/docs/1.3/mod/mod_rewrite.html

Może źle to określiłem jako dotyczące PHP ponieważ to część Apache winksmiley.jpg.
darko
perhydrol - daj znać, jak poszło i jakie padły pytania (i odpowiedzi).
varez
trzeba bylo napisac raczej wczesniej niz o 20 skoro jutro czyli dzis masz/miałeś ta rozmowa tongue.gif
Spawnm
Ale co to za wykuwanie pytań na pamięć , to nie szkoła ... zostaniesz zatrudniony i co powiesz? Nie umiem ?
Puciek
Cytat(Spawnm @ 2.03.2010, 14:02:34 ) *
Ale co to za wykuwanie pytań na pamięć , to nie szkoła ... zostaniesz zatrudniony i co powiesz? Nie umiem ?
Ale tak wlasnie przygotowal go nasz system edukacji biggrin.gif
thek
Taaa... Śmiać mi się chciało gdy usłyszałem o zamysłach przy reformie oświaty i porównałem do pierwszych efektów. Zamiast rozwoju samodzielnego myślenia mamy "wbicie się w klucz" i ogólne jedno wielkie krętactwo. Gdybym był obecnym maturzystą, to przygotowania do niej zamiast pół roku lub roku zajęły by mi tydzień lub mniej i zdałbym śpiewająco zarówno przedmioty ścisłe jak i humanistyczne biggrin.gif Jeden dzień na kww (kopiuj-wklej wykuj) części ustnej i przejrzenie materiałów do pisemnej. Sorki, ale tak obecnie to wygląda. Gdy zdawałem ja i rówieśnicy oraz osoby starsze to liczyła się jednak wiedza bardziej i była uzależniona od profilu także. Gdyby ktoś zobaczył obecnie na zaawansowanej maturze zadania jakie robił profil matematyczno-fizyczny to by płakał obecnie i zgrzytał zębami. Pełny przebieg wykresu funkcji z liczeniem punktów przegięcia, miejsc zerowych określania dziedziny i przeciwdziedziny to była tam podstawa bazująca na choćby liczeniu pochodnych, znajomości obliczania granic (lim) i takie inne badziewia, które niektórzy dopiero na studiach poznają. Ja już nawet nie straszę licealistów obecnych całkami, które w liceum także mieliśmy jako profil mat-fiz opracowywane. Tak więc uważam, że obecna szkoła to light jeszcze ogłupiający bardziej niż mający uczyć czegokolwiek. Co zresztą po naszym forum widać, bo matma i logika kompletnie w obecnych czasach to beeeeee. Wszyscy są humanistami i matmy nie rozumieją, albo ścisłowcami i mają dysfunkcje graniczące z dysmózgią, a i tak matmy nie rozumieją biggrin.gif
perhydrol
Cytat(darko @ 2.03.2010, 10:57:19 ) *
perhydrol - daj znać, jak poszło i jakie padły pytania (i odpowiedzi).

Witam wszystkich, przepraszam że dopiero dziś odpisuję ale najzwyklej w świecie nie miałem czasu odwiedzić forum.
Przyjęty na okres próbny, a jak mi poszło hmm... przyznam że nie byłem zadowolony z odpowiedzi jakich udzielałem.
Co do pytań jakie padły to nie wszystkie pamiętam, ponieważ rzucane były w moją stronę przez trzy osoby na przemian (większość związana z OOP).

Pytania:
Zmienić kolejność elementów tablicy, mając jedną zmienną pomocnicza "n", bez użycia dodatkowych zmiennych tablicowych! (w pętli, nie za pomocą gotowej funkcji)

1. $aTab = array(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)
  2. $n;

Cytat
Pożądany wynik: 10, 9, 8, 7, ... 2, 1
mile widziane wasze przykłady rozwiązań smile.gif

-operacje na ciągach znaków preg_, ereg_ etc...
-różnice pomiędzy include, include_once, require...
-przykładowe zadanko obrazujące działanie referencji "&",
-sposoby zabezpieczenia Sesji

-dziedziczenie, interfejsy, klasy-metody abstrakcyjne, "ppp", jak działają przedstawić na tablicy przykład i omówić,
-jakie znam wzorce projektowe, omówić Singleton, MVC,

-sposoby dostępu do baz danych SQL server przy pomocy PHP
-jak skutecznie chronić się przed SQL-Injecton,
-istota działania wyzwalaczy, zademonstrować (sql),
-transakcje (sql),

-prezentacja kodu źródłowego z wybranego zrealizowanego projektu.

Faktycznie trochę późno wpadłem na pomysł aby napisać posta z pytaniem na forum...
Korzystając z okazji chciał bym zapytać kogoś kto odbył szkolenie z ZEND-a, (uzyskał certyfikat), czy może polecić jakieś materiały z którymi warto się zapoznać przed udziałem w takim szkoleniu, ułatwiające jego odbycie.

-pozdrawiam

thek
To nie miałeś jakichś trudnych smile.gif Zadanko z zamianą tablicy jest proste. W tym wypadku wystarczy pętla mająca floor(n/2) kroków smile.gif Jak?
  1. for( $i = 0; $i<floor( count($tablica)/2 ); $i++ ) {
  2. $n = $tablica[$i];
  3. $tablica[$i] = $tablica[ count($tablica)-$i ];
  4. $tablica[ count($tablica)-$i ] = $n;
  5. }
W efekcie działa to tak, że pierwszy zamieniasz z ostatnim, drugi z przedostatnim, trzeci z przedprzedostatnim itd smile.gif
tvister
Hehe $i, $n to już są 2 zmienne.

Proponuje użycie stosu smile.gif
blooregard
Cytat
Proponuje użycie stosu

Miało być bez użycia funkcji, więc rozumiem, że array_pop() i array_push() też nie wchodzą w grę.

Jedna zmiennna pomocnicza, zamiana w pętli:
1. z foreach:
  1. $aTab = array(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10);
  2.  
  3. foreach ($aTab as $n) {
  4. $aTab[10-$n] = $n;
  5. }//foreach
  6.  
  7. print_r($aTab);

2. z while:
  1. <?php
  2. $aTab = array(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10);
  3. $n=10;
  4. while ($n > 0) $aTab[10-$n] = $n--;
  5.  
  6. print_r($aTab);

rezultat (w obu przypadkach taki sam):
Cytat
Array ( [0] => 10 [1] => 9 [2] => 8 [3] => 7 [4] => 6 [5] => 5 [6] => 4 [7] => 3 [8] => 2 [9] => 1 )
Cysiaczek
@blooregard - toś pojechał hahahh smile.gif
  1. $aTab[count($aTab)-$n]=$n; // to może przejdzie tongue.gif
blooregard
Cytat
@blooregard - toś pojechał hahahh

Nie bardzo załapałem, o co Ci chodzi?
phpion
@blooregard:
Bez urazy, ale z takim rozwiązaniem pewnie byś wyleciał. Dlaczego? Bo sprawdzi się tylko w tym konkretnym przypadku (lub jemu podobnym). Wystarczy zmienić liczbę elementów w tablicy (jak zauważył ~Cyś) albo ich kolejność i Twoje rozwiązanie leży. Równie dobrze mogłeś napisać:
  1. $aTab = array(10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1);

smile.gif
Spawnm
Leży nie tylko ze względu na ilość, ale i sam pomysł - co zrobisz gdy w tej tablicy pojawią się array(2,11,-4,234,22,12,4,55,-99,0) ?
thek
Bloo, ale Twój przykład idzie się paść gdy tablica nie jest w kolejności, bo uwzględnia fakt, że liczby sa kolejne i wykorzystuje to do rozpoznawania klucza winksmiley.jpg A tu chodzi o odwrócenie tablicy jak mniemam zwyczajne. Równie dobrze mogłem napisać
  1. for($i=0; $i<10; $i++)
  2. $tablica[$i] = $i+1;
i efekt byłby identyczny biggrin.gif
Pytanie do tvistera. Czy pętlę while i for można traktować zamiennie? Bo z tego co mi wiadomo dobry lub prosty algorytm pozostawia swobodę do takiej zamiany. Stos zaś jak chcesz zastosować? Gdzie będziesz odkładac elementy, skoro zabronione jest użycie drugiego typu tablicowego a $n może być jedynie skalarem w domyśle? Równie dobrze i szybko bym mógł zrobić:
  1. while ($n[] = array_pop( $tablica ) ) {}

i to by dopiero była szybka piłka winksmiley.jpg Problemem tego zadania jest zrobienie funkcji "swap" tak naprawdę by tylko z 1 zmiennej korzystała. Mogę chyba przecież odczytać klucz tego elementu funkcją key() czy przesunąć wskaźniki z użyciem next() skoro zmienna iterująca jest zabroniona. Bo jakoś po tej tablicy muszę się poruszać, a zmienna pomocnicza MUSI zawierać element tymczasowy smile.gif To zaś wymusza użycie while lub foreach. A skoro mamy
foreach( $tablica AS $value)
to też musimy jakoś inaczej obejść brak iteratora. Bo inaczej tablica (1,3,5,7,9,2,4,6,8,10), czyli nieuporządkowana zrobi nam według kodu bloo (10,9,8,7,6,5,4,3,2,1) i tak, więc to nie jest rozwiązanie. tu trzeba przynajmniej funkcji key użyć:
  1. foreach( $tablica AS $n ) {
  2. if( $key() > floor( count($tablica)/2 ) )
  3. break;
  4. $tablica[ key() ] = $tablica[ count($tablica)-key()-1 ];
  5. $tablica[ count($tablica)-key()-1 ] = $n;
  6. }

EDIT: break jest by w połowie się zakończyła, bo inaczej podwójnie całą tablice odwrócimy, a więc wrócimy do punktu wyjścia biggrin.gif
EDIT2: napisałem też o next(), ponieważ while też MUSI jakoś przechodzić po kolejnych elementach tablicy a $n nie może być do tego celu użyte. Różnica pomiędzy while i foreach to tak naprawdę "tylko" fakt, że ten drugi będzie miał next() "wbudowany" w siebie, podczas gdy while będzie go musiało wywoływać jawnie, a konstrukcja będzie wyglądać tak:
  1. reset( $tablica );
  2. while( $n = current() ){
  3. if( $key() > floor( count($tablica)/2 ) )
  4. break;
  5. $tablica[ key() ] = $tablica[ count($tablica)-key()-1 ];
  6. $tablica[ count($tablica)-key()-1 ] = $n;
  7. next($tablica);
  8. }
blooregard
Dzięki Panowie za zmieszanie mnie z błotem, ale w zadaniu NIGDZIE nie jest napsiane, że chodzi o zamianę elementów w tablicy o DOWOLNEJ liczbie DOWOLNYCH elementów, jest podana konkretna tablica.
Cytat
Pytania:
Zmienić kolejność elementów tablicy, mając jedną zmienną pomocnicza "n", bez użycia dodatkowych zmiennych tablicowych! (w pętli, nie za pomocą gotowej funkcji)

[PHP] pobierz, plaintext
$aTab = array(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)
$n;

Cytat
Pożądany wynik: 10, 9, 8, 7, ... 2, 1

Tak?
Czy może ja nie umiem czytać?
Spawnm
Bloo , jesteś mało kreatywny tongue.gif
blooregard
Cytat
Bloo , jesteś mało kreatywny

To kwestia interpretacji treści zadania.
Jeśli się ze mną nie zgadzacie, proszę, wskażcie mi, w którym miejscu źle je zrozumiałem.

thek
Nikt Cię bloo nie zmieszał. Ot wspomnieliśmy, że Twoje rozwiązanie jest prawdziwe tylko dla określonego przypadku i w większości innych nie zda egzaminu. Popatrz na mój post gdzie zamieniłem elementy tablicy i jaki wynik otrzymam w efekcie użycia Twojego algorytmu. To dalekie od odwrócenia kolejności elementów niestety. Ja to zrobiłem na 2 zmiennych początkowo bo dla mnie iterator w for nigdy nie był zmienną "istotną", ale skoro mi go wytknięto to go "usunąłem" przerobiwszy nieco funkcję by korzystała na bieżąco z key(), który ów iterator mi zwraca. Dla mnie nie jest to optymalne rozwiązanie bo mam użycie key() czy count() w jednym przebiegu i wolałbym to pchnąć do osobnych zmiennych dla szybkości działania. Ale jak mus to mus winksmiley.jpg
perhydrol
No dokładnie, nie trafiło mi się nic co by było jakieś super ambitne hehehe

Zadającemu to przykładowe zadanie chodziło dokładnie o takie rozwiązanie zadania:

1. for( $i = 0; $i<floor( count($tablica)/2 ); $i++ ) {
  2. $n = $tablica[$i];
  3. $tablica[$i] = $tablica[ count($tablica)-$i ];
  4. $tablica[ count($tablica)-$i ] = $n;
  5. }

Jeśli natomiast chodzi o sformułowanie treści zadania, to miałem podobny problem, bo przyjąłem że chodzi o konkretną tablicę, ale szybko mnie uświadomiono, że nie jest tak.

-dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam smile.gif
thek
No kurna... Moje pierwsze rozwiązane jakie tu podałem. Na dodatek z małym błędem. Zapomniałem że tam gdzie jest count($tablica)-$i ma być jeszcze -1 by się indeksy zgadzały smile.gif Inna sprawa, że jak wspomniano $i to już 2 zmienna pomocnicza tongue.gif A więc przedostatni mój post jest tak naprawdę prawidłowy.
nasty
Thek, lepiej by było jakbyś zliczanie elementów tablicy wyciągną gdzieś na zewnątrz a nie zliczał jej długość przy każdej iteracji.
blooregard
Cytat
Jeśli natomiast chodzi o sformułowanie treści zadania, to miałem podobny problem, bo przyjąłem że chodzi o konkretną tablicę, ale szybko mnie uświadomiono, że nie jest tak.

Ja nie miałem takiego szczęścia.
phpion
@blooregard:
Może nie zostało to jasno napisane, ale możliwe, że było to zrobione z premedytacją. W tym momencie pracodawca może ocenić w jaki sposób pojmujesz stawiane przed Tobą zadania. Czy podchodzisz do nich do bólu "indywidualnie", czy starasz się rozwiązać je w sposób przemyślany i bezpieczny. Pomyśl, że szef zleca Ci (już jako pracownikowi) dokładnie takie zadanie jak dostał autor tematu na rozmowie, dokładnie tak samo sformułowane - po prostu przesyła Ci maila od klienta. Oddając kod, który będzie działał tylko i wyłącznie w określonym (przykładowym) przypadku raczej nie uradujesz szefa winksmiley.jpg
blooregard
Tak, tak, wiem.

Tylko zauważ, że w treści jest jasno napisane: żadnych funkcji, jedna zmienna pomocnicza, a tu co mamy?
@perhydrol:
Cytat
Zadającemu to przykładowe zadanie chodziło dokładnie o takie rozwiązanie zadania:

Po czym okazuje się, że prawidłowe rozwiązanie zawiera FUNKCJĘ count() i DWIE zmienne pomocnicze $i i $n.
A nie da się napisać algorytmu zamieniającego miejscami elementy tablicy bez użycia co najmniej jednej dodatkowej (poza $i - indeksem tablicy) zmiennej, tej, w ktrej jest przechowywana tymczasowa wartość elementu.
Tak samo nie da się w PHP bez użycia f-cji count() sprawdzić ilości elementów tablicy.

Więc zadanie zostało źle sformułowane (wg. mnie):
Cytat

No kurde, wyraźnie jest - jedna zmienna i bez użycia funkcji.

Ale OK, wyszedłem na idiotę, podając rozwiązanie godne działu "Przedszkole", nie mam Wam za złe, możecie sobie po mnie jeździć, ile wlezie. Ja jednak będę uparcie obstawiał przy mojej wersji interpretacji TREŚCI zadania.

phpion
No już nie popadajmy w paranoję. Wydaje mi się, że zakaz użycia funkcji tyczył array_reverse, a nie jakiejkolwiek funkcji*.

Cytat(blooregard @ 12.03.2010, 15:00:00 ) *
Tak samo nie da się w PHP bez użycia f-cji count() sprawdzić ilości elementów tablicy.

foreach() oraz $licznik++ smile.gif

* bingo!
Cytat
Cysiaczek
@blooregard - co Ty się tak przejmujesz? biggrin.gif
thek
Cytat(nasty @ 12.03.2010, 14:36:17 ) *
Thek, lepiej by było jakbyś zliczanie elementów tablicy wyciągną gdzieś na zewnątrz a nie zliczał jej długość przy każdej iteracji.
I stworzył dodatkową zmienną, której nie mogłem według warunków zadania utworzyć winksmiley.jpg Popatrz nasty na treść i powiedz jak mając tylko jedną zmienną, zrobić to zadanko inaczej. Nie mogłem sobie wyskoczyć na zewnątrz z tą zmienną bo bym utworzył drugą zmienną. To samo tyczyło się licznika. Utworzenie go byłoby kolejną zmienną.

I do tego momentu popieram oraz bronię blooregarda. Miała być jedna i będzie jedna zmienna. Nie zgodzę się jednak z nim co do funkcji. Ja to odebrałem jako brak możliwości skorzystania z gotowej funkcji, która zrobi to nam od razu, a więc array_reverse, a nie wszystkich funkcji tablicowych. I tu popieram phpiona.

Stąd zastosowałem w swoim przykładzie key() i count() w wersji poprawionej. Spełnia ona dokładnie warunki zadającego pytanie. Dokładnie jedna zmienna pomocnicza, gdyż reszta liczona na bieżąco. Wiem, że jest to nieoptymalne, ale takie były wymagania. I za to, że koleś powiedział o jednej, a użył dwóch bym go opierniczył smile.gif
perhydrol
Dociekliwi do bólu widzę biggrin.gif

Cytat

tak dla sprostowania, przepraszam że po raz kolejny słabo sprecyzowałem treść (w pętli, nie za pomocą gotowej funkcji),
aczkolwiek taką dokładnie treść sam dostałem,

oczywiście pierwsze co zaproponowałem jako rozwiązanie zadania to użycie funkcji reverse _array();
szybko jednak zostałem uświadomiony, że nie tędy droga tongue.gif

smile.gif
SHiP
Myślę ze przy takiej tablicy daloby sie to nawet zrobic bez zmiennej $n. Wystarczy dwie pętle while dac...
Kocurro
A co powiecie na to? smile.gif

1. $aTablica = array( 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 );
  2.  
  3. for ( $n = 0; $n < count( $aTablica ) / 2; $n++ ) {
  4. $aTablica[$n] = $aTablica[$n] + $aTablica[count( $aTablica ) - $n];
  5. $aTablica[count( $aTablica ) - $n] = $aTablica[$n] - $aTablica[count( $aTablica ) - $n];
  6. $aTablica[$n] = $aTablica[$n] - $aTablica[count( $aTablica ) - $n];
  7. }

Użyta jest tylko jedna zmienna pomocnicza - jeśli bardzo chcecie to macie wersje hardcore:

2.  
  3. reset ( $aTablica );
  4.  
  5. while ( key( $aTablica ) < count( $aTablica ) / 2 ) {
  6. $aTablica[key( $aTablica )] = $aTablica[key( $aTablica )] + $aTablica[count( $aTablica ) - key( $aTablica )];
  7. $aTablica[count( $aTablica ) - key( $aTablica )] = $aTablica[key( $aTablica )] - $aTablica[count( $aTablica ) - key( $aTablica )];
  8. $aTablica[key( $aTablica )] = $aTablica[key( $aTablica )] - $aTablica[count( $aTablica ) - key( $aTablica )];
  9.  
  10. next ( $aTablica );
  11. }

Wersja hardcore nie używa żadnej zmiennej poza tablicą biggrin.gif

Nie sprawdzałem czy wersja hard core dobrze działa - czas pisania wersji hardcore 3 minuty, wersji zwykłej około minuty ...

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz

--- edit ---

Wersja hardlama smile.gif

2.  
  3. $aTablica[count( $aTablica )] = 0;
  4.  
  5. while ( $aTablica[count( $aTablica ) - 1] < ( count( $aTablica) - 1 ) / 2 ) {
  6.  
  7. $aTablica[$aTablica[count( $aTablica ) - 1]] = $aTablica[$aTablica[count( $aTablica ) - 1]] + $aTablica[count( $aTablica ) - $aTablica[count( $aTablica ) - 1]];
  8. $aTablica[count( $aTablica ) - $aTablica[count( $aTablica ) - 1]] = $aTablica[$aTablica[count( $aTablica ) - 1]] - $aTablica[count( $aTablica ) - $aTablica[count( $aTablica ) - 1]];
  9. $aTablica[$aTablica[count( $aTablica ) - 1]] = $aTablica[$aTablica[count( $aTablica ) - 1]] - $aTablica[count( $aTablica ) - $aTablica[count( $aTablica ) - 1]];
  10.  
  11. $aTablica[count( $aTablica ) - 1]++;
  12. }
  13.  
  14. unset( $aTablica[count( $aTablica ) - 1] );

Czas pisania tej wersji - 3 minuty na przerobienie wersji podstawowej, tutaj nie używam żadnej funkcji z wyjątkiem count, while i unset (ale je można przyjąć za element języka) biggrin.gif Już bardziej nie wiem jak to zakombinować. Oczywiście mogą tutaj być błędy natury błędnego przepisania - śpieszyłem się bardzo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.