Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przenieść baze danych sql na konto gdzie nie jest się rootem ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kataklysm
Witam
Problem polega na tym że mam stronę na komputerze który służy jako serwer i mam tam oczywiście dostęp do roota, chciałbym przenieść ją na serwer który wykupiłem w firmie hekko ale tam nie mam dostępu do roota i każda nowa baza danych tworzy się w jednej już głównej bazie, natomiast strona potrzebuję kilkunastu baz oddzielnych, czy jest jakaś możliwość przeniesienia tych baz w inny sposób ? importowanie ich oczywiście nie działa bo nie mogę tak naprawdę stworzyć nowej oddzielnej bazy.
ShadowD
Być może hosting daje Ci do dyspozycji tylko jedną bazę danych, jeśli tak to musisz "posklejać" wszystkie bazy dodając im jakieś prefiksy i pozmieniać zapytania lub zmienić hosting. winksmiley.jpg

A jeśli hosting daje możliwość założenia kilku baz (a owi Panowie chyba dają) to z poziomu php_my admin możesz dodać kolejną bazę i przez phpmyadmin zaexportować dane z swojej bazy. I analogicznie proces powtórzyć dla każdej bazy.

Pytanie tylko, po co Ci kilka baz mysql na jednej stronie? ;]
kataklysm
Cały problem polega na tym że strony nie budowałem ja i nawet nie znam haseł do tych baz, hosting daje mi teoretycznie możliwość założenia nieograniczonej liczby baz ale są to tylko bazy z prefixem w jednej bazie danych której nie moge opuszczać. Jedynym znanym mi hostingiem z takimi możliwościami jest dreamhost ale na to mnie nie stać... przyznam że jestem zielony w sql dlatego zwracam sie do Was o pomoc, jeśli w ogóle jest możliwość przeniesienia tych baz danych na taki hosting jak hekko prosiłbym o bliższy opis - jestem w stanie się odwdzięczyć finansowo za fachowe porady

Pozdrawiam
ShadowD
1. Exportujesz obecne dane do plików, ile baz tyle exportów.
2. Wchodzisz do phpmyadmin, tworzysz tyle baz ile masz plików i do każdej inpotrujesz określony plik.
3. Wchodzisz w pliki konfiguracyjne strony/programy i ustawiasz nowe nazwy baz danych, hasła i użytkowników.

Koniec, Gwarantuję Ci że to wszystko da się zrobić, problem możesz mieć w pkt.3 programista tworzący tą stronę jeśli korzysta z kilku baz pewnie bezcelowo dane do mysqli trzyma też porzucane po całym systemie...

Btw. Nie mylisz pojęcia bazy z tabelą? ;>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.