Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Data mniejsza niż aktualna
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
deha21
Mam pewnien problem. Ostatnio robiłem "najpopularniejsze newsy" i pobierałem tylko te z przeciągu 7 dni. Zrobiłem to tak:
  1. $date=date('d.m.Y');
  2. $unix=mktime(0, 0, 0, date("m"), date("d")-7, date("Y"));
  3. $week=date('d.m.Y',$unix);
  4.  
  5. $pop=mysql_query("SELECT news.id, news.title, count(commentsnews.id) AS ile FROM (SELECT * FROM news WHERE date BETWEEN '$week' AND '$date') AS news LEFT JOIN commentsnews AS commentsnews ON news.id = commentsnews.news GROUP BY news.id ORDER BY ile DESC LIMIT 3");
  6. while($poprow=mysql_fetch_array($pop)) {
  7. echo "<a href='news.php?id=".$poprow['id']."'>".$poprow['title']."</a>
  8. <span>".$poprow['ile']." komentarzy</span>";
  9. }

Niby działa.

Teraz potrzebuję zrobić coś podobnego. Z tym, że ma pobierać rekordy z datą mniejszą bądź równą niż aktualna. Zrobiłem coś takiego:
  1. WHERE date < $date

I nic się nie wyświetla. Pomyślałem, że to pewnie przez to, że datę trzymam jako VARCHAR a nie jako DATE. To by było zrozumiałe. Tylko teraz się zastanawiam czy ten kod który jest u góry działa poprawnie. Bo na oko wyświetla prawidłowo ale w dłuższej praktyce może się okazać że coś będzie nie tak.

Zapytanie jest złe? Czy to przez typ pola? Jeśli to drugie to jak mam zapisywać jako DATE datę w formacie d.m.Y bo z tego co pamiętam zawsze miałem zapisywało mi się jako Y-m-d i dlatego przeszedłem na używanie VARCHARa. Proszę o pomoc.
maly_swd
WHERE date < '$date' - nie powinno byc tak?
a jaki masz format $date ?

VarChar?
WHERE date(date) < '$date'
deha21
Tak, powinno być z ' ale to akurat nie problem.

format $date mam d.m.Y, w Varchar taki sam format.

Pytanie co ma być tutaj bo nie bardzo wiem:
  1. WHERE date(>>>date<<<) < '$date'

Próbowałem coś ale nic nie wyświetla. No i nie chce działać znak <= bo wtedy wywala błąd.
skowron-line
Sprawdź sobie
DATE_FORMAT lub CAST.
nospor
Cytat
o z tego co pamiętam zawsze miałem zapisywało mi się jako Y-m-d i dlatego przeszedłem na używanie VARCHARa
ałć.... wroc natychmiast to DATE. Data to data i ma byc w typie datowym a nie tekstowym. Co z tego ze w bazie widzisz kreski zamiast kropek? To przed wyswietleniem sobie skonwertuj do formatu jaki chcesz - to zaden problem
Mchl
VARCHAR jest sortowany alfabetycznie. Przy takim formacie jak masz, zachodzi:
30.01.2010 > 28.02.2010 > 25.06.2010 > 21.12.2012

Zmiana z VARCHAR na DATE zajmie Ci raptem 4 kwerendy, plus zmiany w kodzie.
deha21
Oki, trochę kodu mam do przeglądnięcia winksmiley.jpg Tym gorzej że mi się bardzo spieszy z tym.

Czyli teraz tak, żeby potem nie było że znowu źle robię winksmiley.jpg Wyświetlanie daty w formacie d.m.Y z bazy w której postać to Y-m-d:
  1. date('d.m.Y',strtotime($newsrow['date']))

Pokazuje poprawnie ale czy technicznie jest ok? winksmiley.jpg
I teraz na odwrót. Mam datę d.m.Y i chce przekonwertować ją do Y-m-d:
  1. $data=strtotime('11.03.2010');
  2. $data=date('Y-m-d',$data);

Jest ok?
nospor
Jest ok. Mozesz tez formatowanie zrobic na poziomie bazy - mysql ma mase funkcji do formatowania daty
Mchl
Żeby zaoszczędzić cztery bajty ( tongue.gif ) trnasferu między PHP a MySQL możesz robić tak:

Kod
$data=strtotime('11.03.2010');
$data=date('Ymd',$data);

i wstawiać datę do zapytań bez cudzysłowów.

Ma sens jeśli Webserver i MySQL stoją na różnych maszynach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.