Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z MySQL po aktualizacji PHP na 5.2.13
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mike.jay
Witam!

Otóż - zainstalowałem nowszą wersję interpretera php (5.1 na 5.2.13) i teraz nie działa mi połączenie z bazą MySQL :/

PHP działa, MySQL też działa (wchodziłem do bazy z wiersza poleceń), w php.ini są poprawnie zdefiniowane wszystkie ścieżki extension_dir, etc.
Serwer (Apache 2) też działa....

Ale już połączenie z bazą za pośrednictwem php się nie udaje :/ W miejscu gdzie na stronie jest mysql_connect po prostu wszystko przestaje działać, nie wyświetla nawet błędu.
PHPMyAdmin też wywala błąd "nie udało się załadować modułu mysql"...

Nie rozumiem... :|

EDIT:
phpinfo() nie pokazuje sekcji mysql
blooregard
W php.ini odkomentuj linijkę:

Cytat
extension=php_mysql.dll;
mike.jay
No oczywiście, że odkomentowałem tę linijkę...

W końcu stanęło na tym, że zainstalowałem wszystko po kolei od nowa. Miałem Apache 2.0, a teraz mam 2.2 i działa... Może tu był problem, ale nie sądzę...

Cóż - złośliwość rzeczy martwych...
myczello
Witam. Mam dokładnie ten sam problem po aktualizacji PHP z 5.2.5 do 5.3.2.

Mam wszystko pod Win Vista - serwer Apache 2, MySQL 5.0.45.

Z wiersza poleceń do serwera dostaję się bez problemu. phpinfo() wyświetla załadowane MySQL oraz MySQLi. Efekt jest taki sam jak w przypadku mike.jay'a (nic się nie wyświetla).
Mchl
Masz dokładnie inny problem. U kolegi phpinfo nie wyświetlał załadowanych rozszerzeń. U ciebie sprawdź co zwraca mysql_error() po próbie połączenia.
myczello
No tak, mój błąd. Nie zwróciłem na to uwagi.
Wycofuję też to, że nie wyświetla błędów... W php.ini miałem wyłączone wyświetlanie...

Mój kod to tylko utworzenie nowego obiektu mysqli.
Wyrzuca mi taki błąd:
Cytat
Warning: mysqli::mysqli() [mysqli.mysqli]: [2002] Próba połączenia nie powiodła się, ponieważ połączona strona nie (trying to connect via tcp://localhost:3306) in***.php on line 8

Warning: mysqli::mysqli() [mysqli.mysqli]: (HY000/2002): Próba połączenia nie powiodła się, ponieważ połączona strona nie odpowiedziała poprawnie po ustalonym okresie czasu lub utworzone połączenie nie powiodło się, ponieważ połączony host nie odpowiedział. in ***.php on line 8

//Edit

Poszperałem trochę i znalazłem rozwiązanie problemu.
W pliku C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts wystarczyło dodać komentarz w linii zawierającej "::1"

Więcej info na temat problemu na stronie http://bugs.php.net/bug.php?id=50172
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.