Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Infoscena - serwis zawierający tylko sprawdzone informacje
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Walian
Chcę Wam przedstawić serwis, który pisałem około miesiąc i jeden tydzień.
Zawiera jeszcze trochę błędów, ale będę je poprawiał na bieżąco.
Bo jak tak dalej będę nad nim siedział to go nigdy nie opublikuję. Zwykle robiłem wszystko do perfekcji, przez co większość moich programów czy stron WWW nie została ukończona bo po prostu - kończył mi się zapał :/

Jest to serwis, na którym będziemy (ja i jeszcze jeden mój kumpel) dodawać artykuły, tutoriale i recenzje, a w późniejszym czasie dodatkowe treści. Na razie można tam znaleźć zaledwie kilka tutoriali mojego autorstwa (Wojtas to właśnie ja). Mogą zawierać jeszcze kilka błędów, jeśli takowe znajdziecie to dajcie znać a naniosę poprawki. Nie miałem zbytnio czasu na dokładniejsze ich napisanie, gdyż musiałem skonfigurować forum i poprawić kilka priorytetowych błędów. Dopiero teraz będę miał trochę więcej czasu.

Cechy serwisu:
- pełna obsługa UTF-8
- w nicku można mieć polskie znaki w tym również spacje, co pozwala na rejestrację w formacie Imię Nazwisko
- użytkownicy mają własny Panel Użytkownika - polecam samemu sprawdzić co tam się znajduje, choć nie ukrywam, że na razie niewiele.
- użytkownicy mogą dodawać publikacje (ale administratorzy muszą je zatwierdzić by były widoczne)
- publikacje mogą formatować przy użyciu dozwolonych znaczników HTML oraz BBCode (na razie tylko tagi syntax, identycznie jak na forum)
- do publikacji mogą dodawać obrazki - poprzez upload z "Moje obrazki" z Panelu Użytkownika
- gdy użytkownik edytuje publikację - widać stosowną informację
- użytkownik może sobie wybrać odpowiednią opcję, która ukryje jego publikację podczas edycji
- użytkownicy mogą dodawać komentarze
- wcześniej mogli również głosować, ale postanowiłem to na razie wyłączyć, ze względu na błąd CSS powodujący nieprawidłowe wyświetlanie "gwiazdek" w Chrome i Safari
- 3 osobne wyszukiwarki - do artykułów, recenzji oraz tutoriali.
- moduł statystyk (robiony w kilka minut tongue.gif), który zostanie rozbudowany w wolnej chwili
- możliwość przypomnienia hasła (tak na prawdę wygenerowania nowego)
- odpowiednie oznaczanie użytkowników za pomocą kolorów (admin - czerwony, zwykły użytkownik - czarny)
- przy komentarzach może się pojawić info o tym, czy użytkownik jest zalogowany oraz informacja o zablokowanym koncie (nie pamiętam czy te opcje pozostawiłem włączone)
Więcej grzechów nie pamiętam biggrin.gif

W planach mam jeszcze:
- dodanie dodatkowych informacji do kont użytkowników, np. "moje zainteresowania"
- stworzenie profilów i możliwości ich podglądu
- system prywatnych wiadomości
- system newsów
- dział Download na potrzeby publikacji (do publikacji dodajesz plik i jest on widoczny również w dziale Download)
- wyszukiwarkę do działu Download
- zintegrować rejestrację na forum i na stronie - rejestrując się na forum rejestrujesz się również w serwisie i na odwrót
- rozbudować Panel Administracyjny (na razie zawiera niewiele możliwości), ale tego Wam oczywiście nie pokażę z wiadomych powodów winksmiley.jpg

Jak wspomniałem na początku - napisanie całego serwisu (w tym design) zajęło mi miesiąc i jeden tydzień (+- 1 dzień).
Cały wygląd i kod wykonałem sam - wszystko od zera. Serwis korzysta z dobrodziejstwa PHP 5, MySQL 5, HTML 4.01 Strict, CSS, JavaScript, GeSHi 1.0.8, HTML Purifier 4.0, GD2. Po włączeniu opcji głosowania dojdzie również AJAX.
Jeśli spytacie "jaka wersja CSS?" - odpowiem: nie wiem tongue.gif Na razie pisałem tak, by strona działa pod każdą przeglądarką, nie sprawdzałem w walidatorze arkusza CSS. Zrobię to później.

Specjalnie adres podaję na samym końcu postu, żeby Was zmusić do przeczytania biggrin.gif
http://infoscena.pl/
Możecie się śmiało rejestrować.

Proszę serwisu nie traktować jako "w budowie" - bo jest już ukończony, ale w fazie BETA.
Jestem otwarty na wszelką krytykę i znalezione błędy będę poprawiał w miarę wolnego czasu.

Jestem szczególnie ciekaw, co powiecie o wyglądzie strony. Niektórym się podoba, innym nie. Na początku bardzo mi się podobał, teraz mam wrażenie, że jest trochę zbyt ciemny, ale jeśli mam zmienić jego wygląd to dopiero po poprawieniu kodu PHP i dodaniu reszty funkcji - czyli na samym końcu.

Przeczytajcie również tematy znajdujące się na forum, znajdziecie tam m.in informacje w jakim celu stworzyłem ten serwis, czym ma się wyróżniać forum, po co własciwie zostało stworzone forum.

I jeszcze jedno - jeśli oceniacie to nie piszcie ogólnikami, że coś jest do bani, tylko napiszcie co.

PS. Pamiętajcie, że to pierwszy serwis jaki popełniłem, a PHP i MySQL uczę się od roku z wielkimi przerwami: praca, studia, obowiązki w domu...
nmts
Skoro komentarze są tylko dla zarejestrowanych to schowaj formularz, a poza tym nie podałeś konta testowego, nie będziemy się bawić w jakieś zakładanie kont + weryfikacje e-mail stąd nie dziw się, że mało postów.
Walian
Masz rację.
Użytkownik testowy:
Login: Tester
Hasło: password

Nie jestem pewny czy Was nie będzie wylogowywać gdy kilka osób wejdzie z kilku IP, ale to się przekonamy. W razie problemów później to poprawię.
A formularz do komentowania ukryję w wolnym czasie.
thomson89
[-] konto testowe nie działa
[-] brzydkie logo
[-] typografia na stronie głównej do poprawki
[-] chyba jestem duchem, skoro po wejściu na stronę widzę 0 użytkowników online
[-] " !. " powinien być sam wykrzyknik

[+] ładne kolory
[+] ciekawe artykuły

[?] imho, jak najadę na szukaj, tło powinno się zmienić na takie jakie jest obok

[!] Mieszkam w Gdańsku, emailu kontaktowego nie podawałem a moje gg to 10998435, tymczasem:
usniete
Walian
Cytat
[-] konto testowe nie działa

Bo ktoś zmienił hasło biggrin.gif Zaraz dodam blokadę i ustawię hasło ponownie.
EDIT: Zrobione.

Cytat
[-] brzydkie logo

Nie jestem grafikiem i nie mam talentu graficznego.

Cytat
[-] typografia na stronie głównej do poprawki

A jaka wg Ciebie byłaby dobra? Co byś zmienił?

Cytat
[-] " !. " powinien być sam wykrzyknik

Gdzie?

Cytat
[?] imho, jak najadę na szukaj, tło powinno się zmienić na takie jakie jest obok

Może nie na takie same, ale na dodatkowe. Może zmienię.
EDIT: Zmieniłem - po najechaniu kursorem zmienia się kolor na taki jak ramka zakładki.

Co do informacji - już poprawione.
Dzięki, czekam na dalsze opinie.

Wywal tę grafikę bo będę miał spam tongue.gif
thomson89
Cytat(Walian @ 14.03.2010, 19:50:58 ) *
Nie jestem grafikiem i nie mam talentu graficznego.

Zwykły napis w PS z obrysem 1px białym ładniej by wyszedł.

A jaka wg Ciebie byłaby dobra? Co byś zmienił?

Poniżej przykład:

Najnowsze recenzje:

IrfanView - czyli najlepsza przeglądarka plików graficznych

Dodana dnia: 2010-03-10 23:59:50 przez: Wojtas

Przedstawię Wam najlepszą (przynajmniej wg mnie) aplikację do przeglądania i edycji plików graficznych - IrfanView. Jest bardzo szybkim programem, prostym w obsłudze i ma najpotrzebniejsze funkcje, m.in możliwość zmiany rozmiaru obrazka, konwersja do innego formatu, zmiana parametrów obrazu np. jasności. Dzięki niemu możesz również hurtowo przekonwertować większą liczbę obrazków do określonego formatu, zmieniając ich rozmiary, jasność, kolory, dodając dodatkowe efekty np. rozmycie i wiele innych.

Wyświetleń: 29 Komentarzy: 0 Czytaj całość

Najnowsze recenzje, powinny być po lewej stronie dużą czcionką.

Tytuł recenzji, czcionką większą od czcionki treści recenzji.

Zakładając, ze tekst ma wielkość 13px, tytłu recenzji na 15 a nagłówek np. na 20.

Słyszałeś o nagłówkach? http://www.internetmaker.pl/artykul/163,1,...ty_i_bloki.html

Gdzie?

W panelu użytkownika.

Cytat
Znajdujesz się obecnie w swoim Panelu Użytkownika.

Odchodząc od komputera pamiętaj aby się wylogować!.
Nie dopuść do tego, by inni robili coś na Twoim koncie gdy Ciebie nie ma przy komputerze!.

Może nie na takie same, ale na dodatkowe. Może zmienię.
EDIT: Zmieniłem - po najechaniu kursorem zmienia się kolor na taki jak ramka zakładki.

Teraz lepiej smile.gif

--EDIT--
Żebym nie był gołosłowny co do loga. Mi się bardziej podoba to:
Walian
Ktoś (nie wiem kto - wrzucił z konta testowego jako artykuł) takie logo:
http://img202.imageshack.us/img202/7230/logoctr.png

Prezentuje się całkiem nieźle:
http://infoscena.pl/logo.png

Nie pozycjonowałem, tylko podmieniłem i zmieniłem wymiary w CSS.
Oczywiście na razie jest widoczne u mnie na localhoście, na serwerze pozostanie stare jeszcze.
Co myślicie o tym logo? Mnie się podoba smile.gif
frytek92
Cytat
Ktoś (nie wiem kto - wrzucił z konta testowego jako artykuł) takie logo:
http://img202.imageshack.us/img202/7230/logoctr.png

Wg.mnie logo jest świetnie smile.gif naprawdę i tylko pozazdrościć użytkowników którzy robią dla ciebie takie loga zmień je ewidentnie ponieważ te które jest teraz odstrasza i psuje wygląd całej strony a te nowe poprawia ja w 100%
thomson89
Mogłoby być trochę wyżej smile.gif

Ciesz się że ktoś za ciebie odwalił brudną robotę...
Walian
Cytat
Ciesz się że ktoś za ciebie odwalił brudną robotę...

Cieszę się i chciałbym temu komuś podziękować smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.