Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szablon pod stronę o tramwajach
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
thomson89
Witam!

Wykonałem szablon dla strony o tramwajach. Proszę o ocenę.

Mam jeszcze do dopracowania dwie rzeczy. Ale nie mam czasu. Może bardziej wieczorem.

http://www.mateuszkow.yoyo.pl/zkm/
Rymar
XX wiek...
frytek92
Kod
XX wiek...

Wg. mnie jednak XXI winksmiley.jpg oraz nie jest źle wygląd nie odstrasza ale i też nie powala jest czytelny a to ważne mógłbyś zmienić logo za dużo miejsca zajmuje i za bardzo rzuca sie w oczy niedawno były badania w stanach że użytkownicy jednak wolą loga które się miej rzucają w oczy wiec im miej tym lepiej winksmiley.jpg.

Pod względem technicznym 25 błedów niezbyt dużych bo chodzi przede wszystkim że piszesz POST z dużej litery w xhtml-u nie jestem zwolennikiem walidatora ale jednak przy szablonach powinno być 0 błedów bo potem błędy których nie widać mogą w przyszłości okazać się bardzo dużym problemem.

A co ważne IE 6,7,8 czyta bez problemu stronkę tak samo jak inne przeglądarki za co duży plus jedynie jest niewielki problem z IE 5 ale i tak nikt już nie używa więc bez znaczenia.

thomson89
Ze względu na to że pokłóciłem się moją "operką" więc ten szablon testowałem na IE7. Loga raczej nie zmienię bo mi się podoba smile.gif
frytek92
No tak ale myślę ze powinieneś go chociaż pomniejszyć bo za dużo miejsca zajmuje
thomson89
Zmniejszyłem wysokość, a zwiększyłem szerokość. Tak samo zrobie ze stroną.

Teraz lepiej?

Daiquiri
Hmmm.... Ogóle wrażenie to brak przestrzeni i lekki chaos. Lista moim zdaniem się sprawdza, więc:

[+] Czerwony to fajny, niedoceniony kolor smile.gif,...
[+] ... i wybrałeś mu miły dla oka odcień,
[+] Podoba mi się "aktywna" wersja bloku Szybkiego dostępu po lewej (poza », które wyrzuciłabym w tempie błyskawicznym),

[-] Niezbyt podoba mi się za to kolor blado-żółty, kremowy, piasek z bali czy ryk lwa - jakkolwiek go nazwiemy, zamiast niego skorzystałabym z zielonych wstawek lub stricte żółtych (widzę, że takie kolory też pojawiają się na tramwajach),
[-] Uważam, że na stronie panuje ścisk, a poszczególne elementy nie mają "czym oddychać",
[-] Tona ramek, dodatkowo jedne się zamykają inne już nie (lewy blok), innymi słowy brak konsekwencji,

Co do logotypu (?), uważam, że to ta sama lub bardzo podobna czcionka, jak w Twoim poprzednim projekcie (LSO). Osobiście nie bardzo mi się podoba, ale jeżeli miałabym ją "ratować" to:
1. Usunęłabym czarną ramkę,
2. Cień zmniejszyłabym do 1/1 (1 punkt odległości i 1 punkt rozmiaru),
3. Zmniejszyłabym odległość między literami (Photoshop: A <-> V) do co najmniej -50,

Zapewne wiele rzeczy podoba Ci się w Twoim projekcie i ich nie zmienisz (takie prawo projektanta party.gif ), aczkolwiek mocno sugeruję poprawę rozmieszczenia treści, bo ciężko się szuka czegoś wzrokowo na stronie. Podkreślnik + &raquo; to moim zdaniem stanowczo za dużo, a do tego dochodzi pogrubienie itd. Może warto zastanowić się nad zwiększeniem odstępu między wierszami?
thomson89
Pewne elementy na pewno zostaną, choćby kolor kremowy. Jest to flagowy kolor ZKM'u a strona do tego właśnie nawiązuje. Z kolorystyki malowania tramwai też wziął się czerwony smile.gif

--EDIT--

Więc poprawiłem kilka rzeczy.

Szablon, nowa wersja
Nowe logo, wersja 1
Nowe logo, wersja 2
Nowe logo, wersja 3
Daiquiri
Jasne, niektóre elementy zostają narzucone. Wybrałabym po prostu inny odcień beżowego, chociażby: #f3f3e9. Lewa belka ("Szybki dostęp") - jak dla mnie bez zastrzeżeń.
Osobiście, z przedstawionych, najbardziej "widzi" mi się logo3. Dopracowałabym ramki z zawartością (fotogaleria, aktualności, zmiany na stronie) - może inne rozmieszczenie, lifting nagłówków i mniej wariantów czcionek?
thomson89
No nie wiem. Wprowadziłem jeszcze kilka zmian.

http://www.mateuszkow.yoyo.pl/zkm/
karol33
prosta, czytelna, bardzo kwadratowa ale ok, za to nienawidze stron z tego typu reklamami...jak nie musze to na takie nie wchodze i sam osobiście nigdy takiej reklamy nie zrobie, chyba że mi nie zależy na użytkownikach...powodzenia
thomson89
Niestety. Darmowy hosting, a ukrywanie reklam jest niezgodne z regulaminem.
karol33
ja mam hosta z host papa....od trzech lat jestem zadowolony na maxa....teraz znowu wykupilem na 3 lata bo najtaniej wychodzi mam na nim z 60 domen bo moge podpinac ile chce nie mowiąc juz o subdomenach....online technik non stop tyle ze po angielsku ale juz od dawna nie mam problemow z polskim hostingiem czyli limity
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.