Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]zatrzymanie pętli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neo1986kk
Witam, sprawdzałem w internecie i znalazłem taką funkcje settimeout

chodzi o to że chciałbym aby menu mi sie wysuwało

1. function menu1()
  2. {
  3. for(a =-210; a<-205; a++)
  4. {
  5.  
  6. document.getElementById('menu').style.right = (a+'px');
  7. }
  8. }

wszystko ok tylko że chciałbym zeby to było płynne, na różne sposoby wstawiałem już tu settimeout, ale nie dam rady chyba tego zrobić bez waszej pomocy.
W ogole to nie wiem czy można coś takiego zrobić.

Pozdrawiam
skowron-line
A po co się pier*** w takie rzeczy użyj gotwej biblioteki jquery, mootools i inne szukaj pod słowem kluczowym "slider".
thek
Grrrrrrr... Czy nikt nie widzi różnicy między setTimeout() a setInterval() ? Noż ludzie nazwa sama mówi za siebie, że jest to co innego i do czego innego służy.
neo1986kk
no niby można skorzystać z gotowych bibliotek, ale takto niczego się nie nauczętongue.gif
skowron-line
Cytat(neo1986kk @ 16.03.2010, 14:15:17 ) *
no niby można skorzystać z gotowych bibliotek, ale takto niczego się nie nauczętongue.gif

No i tu sie mylisz koleszko. Teraz mało kto używa czystego JS. Naucz się podstaw JS a później weź się za jakąś bibliotekę.
Bardzo wiele osób pisze teraz we fw do js bo szybciej i juz przetestowane po róźnymi przeglądarkami.
kamil4u
Cytat
Bardzo wiele osób pisze teraz we fw do js bo szybciej i juz przetestowane po róźnymi przeglądarkami.

Szybciej, ale gorzej. Poza tym wszystko odbywa się wolniej(sam kod działa wolniej). Nawigacja po DOM jest równie prosta w JS, nie wiem po co pchać tam selektory z CSS, podobnie jest z większością funkcji wykorzystywanym w frameworkach . Jedyny problem z programowaniem w czystym JS to różnica pomiędzy przeglądarkami, a ona nie jest na tyle duża, żeby było konieczne pchać różnego rodzaju framework-i. Wszystko da się napisać dużo lepiej(działa szybciej i krótszy kod) używając czystego JS i to, że wiele osób używa bibliotek to nie jest argument.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.