Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL][MySQL] Rozproszona baza danych?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
saint34
Witam, mam do napisania dość dużą pracę zaliczeniową... ma to być dość spory serwis obsługujący wielu użytkowników... dokładniej orzecznictwo osób niepełnosprawnych... zastanawiam się nad architekturą... czy zwykła baza danych (PostgreSQL/MySQL) wystarczy? Czytałem też trochę o rozproszonych bazach danych, ale to sama teoria, nigdy czegoś takiego nie projektowałem... Czy zadaniem rozproszonych baz danych jest obsługiwanie większej ilości klientów ? (więcej baz -> więcej połaczeń?)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc...
lukmar
A co dokładnie ten serwis ma robić, jakie dane przechowywać, ile będzie tych danych itd.
Bo dużo ludzi widzi strona www = baza danych. A nie koniecznie tak musi być jeżeli mało będziesz miał danych i nie będziesz ich dużo przetwarzał to nie zawsze jest wymagana baza danych.
Także spróbuj określić ile i jakich danych będzie np w ciągu miesiąca, roku. Wtedy będzie wiadomo czy baza potrzebna i jaka.
saint34
Sądzę, że w bazie będą trzymane podstawowe informacje o użytkowniku (typu dane personalne itp.) oraz informacje o orzeczeniach (jakie ulgi zostały mu przyznane, do której grupy się kwalifikuje, kiedy wygaśnie mu dana ulga) itp., najbardziej obawiam się dużej ilości połączeń do bazy (powiedzmy wejdzie 2000 osób i będzie chciało sprawdzić czy ich wniosek został rozpatrzony)...

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź...
erix
Jeśli dobrze pozakładasz indeksy i będziesz cache'ował dane, to nie powinno być problemów z taką ilością.

1/4 tych żądań, baza często odpytywana, MySQL i 8-rdzeniowy dedyk nie osiąga loadu większego niż ~0.5. winksmiley.jpg Więc nie przejmowałbym się na zapas.
saint34
Dziękuję bardzo za odpowiedź, a mógłbyś mi jeszcze doradzić na jakiej bazie to robić? MySQL, PostgreSQL?
erix
Tak naprawdę, to jest to kwestia Twojego wyboru - jeśli pewniej się czujesz w MySQL, to MySQL, jeśli odwrotnie - to na odwrót.

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi - oba RDBMS-y w zadowalającym stopniu implementują ANSI SQL; różnią się pewnymi specyficznymi rzeczami, np. trudnością replikacji, etc, czy też rozwojem (wokół MySQL dzieją się ostatnio dziwne rzeczy w związku z przejęciem Suna przez Oracle; powstał już fork MariaDB, ale jeszcze trochę minie czasu, zanim się ew. upowszechni).

Proponowałbym Ci porobić testy z przykładowymi danymi - w obu demonach. Sam się przekonasz, jak się czujesz w ramach danego serwera oraz jak jest z prędkością.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.