saint34
18.03.2010, 19:27:24
Witam, mam do napisania dość dużą pracę zaliczeniową... ma to być dość spory serwis obsługujący wielu użytkowników... dokładniej orzecznictwo osób niepełnosprawnych... zastanawiam się nad architekturą... czy zwykła baza danych (PostgreSQL/MySQL) wystarczy? Czytałem też trochę o rozproszonych bazach danych, ale to sama teoria, nigdy czegoś takiego nie projektowałem... Czy zadaniem rozproszonych baz danych jest obsługiwanie większej ilości klientów ? (więcej baz -> więcej połaczeń?)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc...
lukmar
18.03.2010, 19:33:06
A co dokładnie ten serwis ma robić, jakie dane przechowywać, ile będzie tych danych itd.
Bo dużo ludzi widzi strona www = baza danych. A nie koniecznie tak musi być jeżeli mało będziesz miał danych i nie będziesz ich dużo przetwarzał to nie zawsze jest wymagana baza danych.
Także spróbuj określić ile i jakich danych będzie np w ciągu miesiąca, roku. Wtedy będzie wiadomo czy baza potrzebna i jaka.
saint34
18.03.2010, 19:37:40
Sądzę, że w bazie będą trzymane podstawowe informacje o użytkowniku (typu dane personalne itp.) oraz informacje o orzeczeniach (jakie ulgi zostały mu przyznane, do której grupy się kwalifikuje, kiedy wygaśnie mu dana ulga) itp., najbardziej obawiam się dużej ilości połączeń do bazy (powiedzmy wejdzie 2000 osób i będzie chciało sprawdzić czy ich wniosek został rozpatrzony)...
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź...
erix
18.03.2010, 22:10:40
Jeśli dobrze pozakładasz indeksy i będziesz cache'ował dane, to nie powinno być problemów z taką ilością.
1/4 tych żądań, baza często odpytywana, MySQL i 8-rdzeniowy dedyk nie osiąga loadu większego niż ~0.5.

Więc nie przejmowałbym się na zapas.
saint34
19.03.2010, 09:51:15
Dziękuję bardzo za odpowiedź, a mógłbyś mi jeszcze doradzić na jakiej bazie to robić? MySQL, PostgreSQL?
erix
19.03.2010, 22:50:37
Tak naprawdę, to jest to kwestia Twojego wyboru - jeśli pewniej się czujesz w MySQL, to MySQL, jeśli odwrotnie - to na odwrót.
Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi - oba RDBMS-y w zadowalającym stopniu implementują ANSI SQL; różnią się pewnymi specyficznymi rzeczami, np. trudnością replikacji, etc, czy też rozwojem (wokół MySQL dzieją się ostatnio dziwne rzeczy w związku z przejęciem Suna przez Oracle; powstał już fork MariaDB, ale jeszcze trochę minie czasu, zanim się ew. upowszechni).
Proponowałbym Ci porobić testy z przykładowymi danymi - w obu demonach. Sam się przekonasz, jak się czujesz w ramach danego serwera oraz jak jest z prędkością.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.