Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak przekazać zmienną
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mperlam
Cześć. Mam niemały problem ze stworzeniem autoryzacji formularza. A więc mam plik index.php w którym generuję ciąg 10 znaków. Zmienną ze znakami przekazuję do pliku formularza, który wysyła ten ciąg jako hidden. Tak wygląda formularz (jest powiązany z AJAX - JS):

1. <div id="dane" class="form">
  2. <input type="text" id="formularz" size="45" value="PODAJ ADRES E-MAIL" onfocus="if(this.value == 'PODAJ ADRES E-MAIL') {this.value = '';}" onblur="if (this.value == '') {this.value = 'PODAJ ADRES E-MAIL';}"/>
  3. <input id="auth" type="hidden" name="auth" value="<?php echo $auth; ?>" />
  4. <input type="button" value="Wyślij" onclick="pobierzDane();" id="bWyslij" />
  5. </div>

Wszystko trafia do kolejnego pliku (który jest ustawiony jako akcja). Oczywiście pobrany mail oraz wygenerowany kod jest poprawnie przesyłany. I tutaj napotykam problem... Zmiennej, którą wygenerowałem w index.php już nie ma. Oczywiście nie kogę pobrać kodu z formularza gdyż to go właśnie chcę porównać z wzorcem. Czy jest na to lekarstwo? Mogę to załatwić z plikiem xt lub wpisem w bazie ale zapewne można to zrobić łatwiej.
piaseq
Nie jestem pewny czy dobrze Cię zrozumiałem, ale wygląda na to że rozwiązaniem Twojego problemu może być przechowywanie tej zmiennej w sesji. W pliku index.php zapisujesz ją do sesji. W pliku ustawionym jako akcja formularza odczytujesz z sesji i porównujesz z wartością przesłaną z formularza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.