Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] update bazy i problem z funkcja date
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
!*!
Po update'cie mysql do wersji 5.1.41-3, w większości skryptów pojawiają mi się takie błędy:

Cytat
Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CET/1.0/no DST' instead

odnośnie do tego fragmentu kodu:

1. $staradata = strtotime("$data");
  2. $nowadata = date('H:i d-m-Y',$staradata);

Nie rozumiem za bardzo tego komunikatu, jak mam ustawić funkcję dla strefy czasowej?
luck
Daj to u góry skryptu:
  1. date_default_timezone_set('Europe/Warsaw')
!*!
Dzięki luck, jednak mam pytanie, głównie po co wprowadzono taką funkcje? Domyślam się że łatwiej zmieniać wtedy dynamicznie jej wartości np. przy serwisach wielojęzycznych gdzie strefa czasowa jest różna, jednak czy nie można tego ustawić w samym mysql aby ustawiał to automatycznie? Czy teraz przy każdym pisaniu i używaniu funkcji na dacie trzeba będzie wklepywać tą formułkę?
luck
Chodzi o to, żebyś był świadomy tego, do jakiej strefy czasowej odnoszą się wszystkie obliczenia wykonywane na datach. Możesz wywołanie powyższej funkcji umieścić gdzieś w globalnej konfiguracji projektu (jeśli taką posiadasz), lub dowolnym innym pliku, który zawsze zostaje includowany. Alternatywa, może nawet lepsza i wygodniejsza to ustawienie odpowiedniej wartości "date.timezone" w pliku php.ini.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.