Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Najnowsza data "datetime" z kolumny tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
.Wojtek
Witam

Potrzebuję za pomocą mysql'a znaleźć najnowszą datę z kolumny. Nie znalazłem funkcji, która by mi to umożliwiła. Próbowałem zamienić datę na liczbę sekund (chyba od 1970r czy jakoś tak winksmiley.jpg ) i potem wyciągnąć z tego "max'a"- bezskutecznie. Macie jakiś pomysł?

Chodzi mi mniej więcej o coś takiego:

1. SELECT max( `date` )
  2. FROM `albums`

gdzie `date` ma typ "datetime". Oczywiście to zapytanie nie działa winksmiley.jpg

Przykładowy wpis kolumny `date`:
Kod
2010-03-14 10:50:33
DiH
  1. SELECT pole_z_data FROM zp_albums ORDER BY DESC LIMIT 1
.Wojtek
Przepraszam. Zapomniałem dodać, że potrzebuję dodać warunek: where `show` = 1, a poniższe zapytanie nie działa jak należy:

1. SELECT `date`
  2. FROM `zp_albums`
  3. WHERE `show` = 1
  4. ORDER BY `date` DESC
  5. LIMIT 1

dlatego próbuję zrobić coś w stylu:

1. SELECT MAX(`date`)
  2. FROM `zp_albums`
  3. WHERE `show` = 1
  4. LIMIT 1

Czyli mam kolumnę `date` i chciałbym pobrać najnowszą datę ale tak, żeby koniecznie w kolumnie `show` była jedynka.
strife
Nie działa jak należy tzn. co jest źle? Spróbuj wywalić LIMIT i przeanalizuj wyniki.
DiH
A konkretnie? Co znaczy "nie działa jak należy"?

--
Po co powielasz to co napisałem 5 minut temu? /~strife/

@strife: Jak klikałem na "odpowiedz" Twojego posta jeszcze nie było. Pisząc, na chwilę się zawiesiłem, co w sumie wraz z napisaniem odpowiedz potrwało te 3-4 minuty. Stąd mój post.
Pawel_W
wrzuć wynik z mysql_error, o ile się nie mylę to nie można nazywać kolumn tak samo jak typ danych, ale to są tylko moje domysły smile.gif
.Wojtek
Dzięki, zapytanie:

1. SELECT `date`
  2. FROM `zp_albums`
  3. WHERE `show` = 1
  4. ORDER BY `date` DESC
  5. LIMIT 1

okazało się jednak, że jest poprawne. Mam prawie 300 albumów zdjęć w bazie i mi się coś pochrzaniło. winksmiley.jpg

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.