<script language="javascript"> $(document).ready(function(){ $('.rejestracja').blur( function(){ var wpisane=this.value; $.ajax({ type: "POST", url: "ajaxlogin.php", data: "login="+wpisane, success: function(msg){ if(msg==1) $('.dostepnosc').html('login jest dostępny'); else $('.dostepnosc').html('login jest NIE dostępny'); } }); } ) }); </script>
Kod ten musiałem wpisać w pliku rejestracja.php bo w oddzielnym arkuszu mi nie chciał działać:/ To dotyczy mojego pierwszego problemu.
Czy poprostu tak musi być czy oprócz skopiowania powinienem jeszcze coś dodać?
No i 2 pytanie, bardziej ważne, bo ten skrypt sprawdza mi dostępność i ok, ale resztę rejestracji sprawdza mi javascript i jeśli coś jest nie tak to generuje błąd i nie puszcza przeglądarki do następnej strony, chciałbym aby tak się działo również wtedy gdy login nie jest dostępny.
Proszę o pomoc.
Szczerze mówiąc wolałbym to zrobić standardowo czyli mniejwięcej coś takiego:
function login(divID) { var login = document.wyslijf.login.value; var divID = document.getElementById(divID); if (XMLHttpRequestObject) { XMLHttpRequestObject.open("POST", "ajaxlogin.php"); XMLHttpRequestObject.setRequestHeader('Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function () { if (XMLHttpRequestObject.readyState == 4) { divID.innerHTML = XMLHttpRequestObject.responseText; <--- tu sie bedzie pojawialo czy dostepny czy nie dostepny } } XMLHttpRequestObject.send('mojobiekt=' + escape(login));} }
no i teraz jak zrobić to że jeśli 0 to zeby nie puszczał, a jeśli 1 to zeby puszczał i pomyslalem sobi że może coś takiego:
function login(divID) { var bledy = ''; var bledylogowania= false; var login = document.wyslijf.login.value; var divID = document.getElementById(divID); if (XMLHttpRequestObject) { XMLHttpRequestObject.open("POST", "ajaxlogin.php"); XMLHttpRequestObject.setRequestHeader('Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function () { if (XMLHttpRequestObject.readyState == 4) { divID.innerHTML = XMLHttpRequestObject.responseText; <--- tu sie bedzie pojawialo czy dostepny czy nie dostepny if(XMLHttpRequestObject.responseText == '0') { XMLHttpRequestObject.responseText='Login jest dostepny'; } if(XMLHttpRequestObject.responseText == '1') { XMLHttpRequestObject.responseText='Login jest nie dostepny'; bledy = 'Login jest niedostepny'; bledylogowania =true; } } } XMLHttpRequestObject.send('mojobiekt=' + escape(login));} }
no i na przycisku submit zrobić coś takiego:
if (!bledylogowania) formularz.submit(); else alert(bledy); }
Jak myślicie, czy to będzie działało?