Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena serwisu internetowego [www] + konkurs na layout
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
thomson333
Witam, chciałbym Was prosić o opinię do mojego projektu:

www.porownywatory.pl

Z góry dziękuję za oceny.
krzysztof_kf
Słabo graficznie dalej nie będę się rozpisywać plagiat wiadomo jakiej strony
strife
To może ja to tak skomentuje, prawie jak dobra strona smile.gif

Strona bardzo kiepska, widzę że zrobiłeś coś na wzór demotywatorów, ale dla mnie to nie przejdzie, przede wszystkim wykonanie jest bardzo słabe, może lepiej wymyśl coś bardziej oryginalnego niż kolejna kopia smile.gif
thomson333
Tak, o to właśnie chodzi, że to (w dużym cudzysłowie) "plagiat" tej strony i dodam jeszcze, że to "plagiat" tej reklamy smile.gif

Nawet zamieściłem to w logo jakby ktoś nie zauważył, więc stwierdzenie ze strona jest podobna do demotywatorów nie równą się z odkryciem ameryki smile.gif

Dziękuje za opinie i proszę o bardziej przemyślane wypowiedzi smile.gif
krzysztof_kf
niedługo zabraknie domen na tego typu stron z końcówka watory
bolverk
Mały offtop: Mam komentarz do zdjęcia z napisem prawie jak kalkulator(w tle liczydło). Wcale nie jest śmieszne. Wiele być może osób wie że wprawny rachmistrz obliczy wynik jakiegokolwiek działania szybciej na liczydle niż na kalkulatorze.
thomson333
Cytat(bolverk @ 27.03.2010, 23:38:37 ) *
Mały offtop: Mam komentarz do zdjęcia z napisem prawie jak kalkulator(w tle liczydło). Wcale nie jest śmieszne. Wiele być może osób wie że wprawny rachmistrz obliczy wynik jakiegokolwiek działania szybciej na liczydle niż na kalkulatorze.

W takim razie powinieneś się skontaktować z niejakim "miloS'em" i podzielić się z nim swoją teorią smile.gif
thomson89
Zawartość może i ciekawa, ale rzuca się w oczy że:

- nie ma tam grafiki
- nie ma tam życia

Taki lay, to kilkanaście minut pracy.
thomson333
dlatego na stronie jest organizowany konkurs na layout i każdy, komu się nie podoba obecny wygląd może zaprezentować swoją wizję smile.gif
drake88
Bardzo słabo, i to jeszcze kopia demotów.
thomson333
Cytat(drake88 @ 29.03.2010, 15:20:26 ) *

Ameryki nie odkryłeś :|
przecież to jasne... podoba nazwa, akcent demotów w logo, podobny układ strony coś jeszcze?

Twoje "bardzo słabo" odnosi się do czego dokładnie?
Może mógłbyś się wysilić i powiedzieć co jest "bardzo słabe", bo równie dobrze mogłeś w ogóle się nie odzywać i przeznaczyć ten czas (podejrzewam, że 5 sekund, bo tyle zajmuje napisanie "bardzo słabo") na naukę interpunkcji.
Jeżeli już piszesz, że coś Ci się nie podoba, to wypada rozwinąć wypowiedź, jak zwykli to robić cywilizowani ludzie w XXI wieku, epoce internetu oraz wolności słowa.

Z góry dziękuję Ci za następną wypowiedź.
Daiquiri
Z góry zaznaczam, że pomijam tematykę serwisu i jej zawartość - skupię się na stronie graficznej. Jak zawsze lista ode mnie:
[-] Typografia leży, kwiczy i woła o pomstę do nieba*,
[-] Brak (widocznego) podziału zawartości na nagłówek/zawartość/stopkę,
[-] Napisy (w nagłówku?) są moim zdaniem zbyt ściśnięte i przez to kompletnie nieczytelne,
[-] Ramka "trzymająca" zawartość nie jest zbyt estetyczna. Trochę duży kontrast pomiędzy obrysowaniem a tłem ramki, słaby i mocno "kwadratowy" cień...,
[-] Linki (np. numery stron) są nie "ostylowane",
[-] Niektóre napisy na obrazkach są mało czytelne (np. "Prawie jak PKP"),

[+] Niektóre obrazki są faktycznie śmieszne,
[+] Nie wiem co jeszcze... hmm może to, że coś kombinujecie zamiast nie robić niczego? party.gif

* Innymi słowy, uważam, że panuje u Was zbytnia różnorodność i swoboda w doborze czcionek, ich krojów oraz kolorów.

Nie wiem czy to ogólny problem, czy tylko u mnie, ale pomimo, iż strona "mieści" się w przeglądarce - pojawia się poziomy pasek przewijania (korzystam z MAC'a / FireFox 3.6.2 / 1440x900).

PS. thomson333 - życzę Ci trochę dystansu do tego co robisz, bo tylko w ten sposób będziesz w stanie się rozwijać. Nie musisz reagować agresywnie na każdego, kto uważa, że Twoje dzieło nie jest wybitne. Pamiętaj, że strona graficzna Twojego serwisu nie musi podobać się Tobie, ale Twoim użytkownikom.
r4xz
@thomson333, gdyby to jeszcze w tym konkursie można byłoby głosować, ale to nawet dobrze, że nie można... tak przynajmniej sam wybierzesz i nie będzie sztucznego nabijania głosów wstydnis.gif
thomson333
Daiquiri, ale jak tu nie reagować w ten sposób skoro nawet Ty nie zauważyłeś dwóch MEGA ważnych rzeczy!? tongue.gif

1. Tytuł tematu: Ocena serwisu internetowego [www] + konkurs na layout
2. Czerwony pasek na górze mojej strony "KONKURS NA LAYOUT SERWISU DO WYGRANIA PENDRIVE"

nawet ten poziomy pasek chciał Ci powiedzieć "Zobacz! jestem tu, bo zniekształcił mnie napis z punktu drugiego!"

i teraz Twoja cała praca jaką wykonałeś na krytykowanie wyglądu serwisu poszła sam wiesz gdzie... party.gif
Mam dystans do tego projektu, ale naprawdę irytujące jest tłumaczenie Wam takich rzeczy po raz enty.

Pozdrawiam

Cytat(r4xz @ 29.03.2010, 19:06:19 ) *
@thomson333, gdyby to jeszcze w tym konkursie można byłoby głosować, ale to nawet dobrze, że nie można... tak przynajmniej sam wybierzesz i nie będzie sztucznego nabijania głosów wstydnis.gif

No i jeszcze TY biggrin.gif to już zaczyna być śmieszne!

Odsyłam Cię do: http://www.konkurs.porownywatory.pl/

a jeżeli jesteś leniwy to po prostu to przeczytaj:

Ostatniego dnia konkursu (04.04) wyłączymy możliwość dodawania projektów i rozpoczniemy głosowanie. Projekt, który zbierze największą liczę głosów zwycięży, a my skontaktujemy się ze zwycięzcą celem ustalenia adresu przesłania nagrody.

wyprzedzam Wasz następny post i mówię: Tak wiem, że są literówki w regulaminie i zaraz je poprawie.

mam Ci wytłumaczyć dlaczego tak jest?
frytek92
Jest to dla mnie fenomenem że komuś chce sie coś robić w zamian że może wygrać nagrode jaka jest Pendrive 2gb (Cena 20 - 30 zł) ale szacunek ze wpadles ze za 20-30 zl kupujesz sobie layout ktory moze byc warty 2,3 razy tyle bo przecież zaden 100% profesjonalny grafik nie podejdzie do konkursu.
Daiquiri
Cytat(thomson333 @ 29.03.2010, 20:17:59 ) *
Daiquiri, ale jak tu nie reagować w ten sposób skoro nawet Ty nie zauważyłeś dwóch MEGA ważnych rzeczy!? tongue.gif
Tak samo jak Ty nie zauważyłeś, że jestem kobietą.

Prosisz o ocenę swojego serwisu i ją dostajesz. Nie rozumiem w czym widzisz problem? Jeżeli nie życzysz sobie oceniania strony graficznej - napisz to. Naprawdę nie interesuje mnie fakt, że odbywa się konkurs na szatę graficzną. Oceniam to, co widzę. Czy tak ciężko to zrozumieć?

i teraz Twoja cała praca jaką wykonałeś na krytykowanie wyglądu serwisu poszła sam wiesz gdzie... party.gif
Nie wiem, mógłbyś mnie oświecić? Wiem natomiast jedno - Ty nie chcesz pomocy tylko zachwytów.

Mam dystans do tego projektu, ale naprawdę irytujące jest tłumaczenie Wam takich rzeczy po raz enty.
Oczywiście, że masz. Mój błąd - wydawało mi się, że osoba reagująca agresywnie na najmniejsze słowo krytyki, wykazuje się niskim poziomem tolerancji na zdanie innych (zwłaszcza odmienne od własnego ) i brakiem dystansu.

Określ się co w takim układzie mamy oceniać. Bo już wiemy, że nie powinniśmy oceniać grafiki oraz oryginalności skryptu.
thomson333
Nie zauważyłem, że jesteś kobietą, bo pisałaś bezosobowo smile.gif
Do twojej krytyki w sumie nic nie mam, ale jeżeli ktoś wyjeżdża z tekstem:
Cytat

czyli pisze, że źle, ale nie potrafi podać co jest źle... nawet nie chce mu się mnie obrazić tylko po prostu pisze: Słabo.
Irytujące.

Frytek92
Zrób mi proszę screen'a na którym uwidocznione jest dokładnie i wyraźnie, że szukam profesjonalnego grafika z Photoshop Company i drugiego screen'a, jeśli możesz, na którym widać, że jeżeli ktoś nie podejdzie do konkursu, to będzie miał ze mną do czynienia. guitar.gif

napisze capslockiem żeby dotarło:
NIE PODOBA CI SIE NAGRODA? NIE BIERZESZ UDZIAŁU!
wiesz ile nad tym myślałem? kilkanaście sekund

PS
Wiem, że Internet daje pozorną anonimowość, ale to nie znaczy, że musisz pisać głupoty i nabijać sobie liczbę postów na forum. PRZEMYŚL TO.

//
Przepraszam Frytek92 jak tylko zbiorę kasę, to nagrodą będzie Porshe
phpion
Cytat(thomson333 @ 27.03.2010, 23:46:44 ) *
Witam, chciałbym Was prosić o opinię do mojego projektu:

www.porownywatory.pl

Z góry dziękuję za oceny.

Więc się nie dziw, że ktoś ocenia podaną stronę. Przecież sam oto prosisz.

Widzę, że faktycznie źle znosisz krytykę więc pójdę w drugą stronę:

Design moim zdaniem bardzo ładny, mocno rozbudowany. Top mały, nie zajmuje za dużo miejsca. Bardzo gustowne menu górne, super dobrana czcionka. Super cień po prawej stronie obramowania treści, na pewno nie sprawia wrażenia błędu. Fajny efekt daje również mnogość różnych czcionek (bo przecież "od przybytku głowa nie boli"). Miałeś świetny pomysł, żeby bo dodaniu oceny do obrazka przesunąć później stronę na ów obrazek. Różne kolory napisów (szczególnie ten niebieski) także przypadły mi do gustu.

Jeśli chodzi natomiast o kod to masz u mnie szacunek, że zmieściłeś się poniżej 250 błędów i 75 ostrzeżeń. Dość nowatorsko zastosowałeś znacznik <h1>, jest to rzadko spotykane rozwiązanie! Widzę, że stosujesz sporo paragrafów (<p>) oraz klas dla elementów (znowu "od przybytku głowa nie boli"). Fajnie, że stosujesz ten sam identyfikator dla kilku elementów, precz z przesadnym indywidualizmem, wspólnie tworzymy całość. No i na koniec nadzieja na lepsze czyli brak </body> oraz </html> dzięki czemu podświadomie domyślam się, że to nie wszystko na co stać twój serwis! Obym się nie mylił.

Biorąc pod uwagę powyższe mogę z pełną świadomością przyznać, że projekt niezwykle udany i ciekawy. Co więcej: pomysł nowatorski, na pewno nie znajdziemy podobnego w sieci (a jeżeli powstaną klony to z pewnością będą to szmiry).

PS: Cieszę się, że umożliwiasz kilkukrotnie wysłanie wiadomości e-mail poprzez odświeżenie strony. Dzięki temu mam większe prawdopodobieństwo, że któryś z wysłanych maili zostanie przeczytany.
thomson89
~phpion padłem laugh.gif

Co do autora i serwisu. Najbardziej w stronie uderza to, że jest ona zbyt prosta. Dodanie ciekawej belki z menu, choćby ze zwykłym gradientem dodałoby stronie trochę ciekawości, a i prostoty by nie odjęło.

Ostyluj linki, dodaj trochę grafiki i popracuj nad szablonem. Włóż w to trochę serca, a nie ogłaszaj konkursy.

nmts
Gdybym mógł dać plusa to phpion, by go otrzymał. winksmiley.jpg
Ale żeby nie robić offtopu to coś napisze: widzę bardzo ciekawe rozwiązanie w postaci poziomego scrolla obejmującego całą stronę, bardzo cenie sobie innowacyjność, nawet kosztem przydatności. smile.gif
thomson333
Cytat(nmts @ 30.03.2010, 15:52:26 ) *
Gdybym mógł dać plusa to phpion, by go otrzymał. winksmiley.jpg
Ale żeby nie robić offtopu to coś napisze: widzę bardzo ciekawe rozwiązanie w postaci poziomego scrolla obejmującego całą stronę, bardzo cenie sobie innowacyjność, nawet kosztem przydatności. smile.gif

o to chodziło, żeby strona była prosta, ale skoro chcecie Amerykę, to róbcie szablony i zobaczymy czy ludziom się spodobają smile.gif
a jeżeli 2gb to dla was za mało to zróbcie sobie zrzutę na nagrodę i dajcie znać...

//
Nie chce mi się czytać postu phpiona wiec jak coś ważnego to mi streśćcie smile.gif
r4xz
a jeżeli jesteś leniwy to po prostu to przeczytaj:

Cytat(thomson333 @ 30.03.2010, 17:01:29 ) *
Nie chce mi się czytać postu phpiona wiec jak coś ważnego to mi streśćcie smile.gif

lenistwo się kłania...

a oto streszczenie: strona posiada bardzo wiele fajnych, wręcz genialnych pomysłów i błędów blinksmiley.gif
frytek92
Ja myśle ze nie ma sensu komentować bo ewidentnie mamy doczynienia z geniuszem w dziedzinie tworzenia aplikacji internetowych i nie wypada krytykować wiec

SUPER STRONA exclamation.gif! haha.gif

Apropo nie chodzilo mi ze zly pomysl z nagroda tylko czasem lepiej zainwestowac jakies pieniadze i naprawde miec dobrego grafika smile.gif

Rozpisałbym sie ale ci sie nie chce czytać wiec tego nie uczynie
thomson333
chodzi o to, ze użytkownicy mogą sami wybrać layout serwisu
to takie promowanie strony, które ma na celu pozyskanie uu
jeżeli czegoś jeszcze nie rozumiesz to pytaj smile.gif
Twist
Pendrive 2GB to równowartość około 20-30zł. Myślisz, że średni grafik wykona design za takie pieniądze, tym bardziej, że nie ma pewności, że ją otrzyma?
krzysztof_kf
thomson333 weź rozbieg i walnij baranka w ścianę jak ty dajesz do serwisu który jest kopią 100... serwisu i dajesz takie zdjęcia typu screen z tego forum i piszesz cytuję 'Prawie jak informatycy' to trochę jest załosne w co nie wątpie miałeś coś na myśli przekazać wszystkim użytkownikom tego forum . popatrz na siebie jaki z ciebie programista to d... tak jak phppion mnie rozwalił 250 błedów i dalej nie będę się rozpisywać .

Cytat(phpion @ 30.03.2010, 08:36:41 ) *
Jeśli chodzi natomiast o kod to masz u mnie szacunek, że zmieściłeś się poniżej 250 błędów i 75 ostrzeżeń.

Zamiast dawać screena z forum to lepiej zrób screena z twoją ilością błędów wypowiedz phppiona pod tytułem prawie jak programista
thomson333
Krzysiu...
1. nie jestem programistą
2. nie wrzuciłem obrazka

Twiscie
Konkurs zakończony pendrive wysłany

aha i jeszcze jedno:

Nie wiesz? To nie dotykaj klawiatury i się nie wypowiadaj "programisto*".

*- mam parę innych określeń jakie mógłbym tam wstawić, ale wybrałem najmniej obraźliwe smile.gif

Gorąco pozdrawiam
frytek92
Cytat
Nie wiesz? To nie dotykaj klawiatury i się nie wypowiadaj "programisto*".

*- mam parę innych określeń jakie mógłbym tam wstawić, ale wybrałem najmniej obraźliwe

Myślę ze ta cała "dyskusja" nie ma zupełnego sensu rozmawiamy z człowiekiem który jest w 100% niepoważny i zamiast przyjmować krytykę to się zaczyna kłócić ze wszyscy się mylą a on ma tylko racje I stawiam ze projekt będzie dużym niepowodzeniem smile.gif ale to moje małe przypuszczenie nie chodzi o pomysł który nie jest zbyt oryginalny ale chodzi o twoja postawę i "otwartość na krytykę".

Ps.Dobrym pomysłem jest dodanie obrazka z walidacji i z 132 błędami i napisanie "Prawie Jak Dobrze Napisana Strona" (Oczywiscie strona powinna miec max.70 błedów)

Pozdrawiam

@Down - Nie oczekuj że bede zniżał sie do twojego poziomu i z tobą dyskutował temat dla mnie jest zamkniety
thomson333
Nie mam racji, że tempie takich kocybołów, którym wydaje się, że wszystko wiedzą? Trochę dziwne uczucie, gdy okazuje się, że są w błędzie... prawda panowie?

to nie jest odrzucanie krytyki, tylko obrona przed ludźmi, którym się wydaje, że mają racje a tak naprawdę nie mają pojęcia o czym piszą
blooregard
Widzę, że Panów nieco ponoszą emocje.
Ostudzę Was nieco i zamknę temat, ok?

Jak jeszcze raz zobaczę takie dyskusje, od razu dostaniecie moderkę.
Nie jesteście na onecie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.