Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie znaki w bazie danych...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Artheso
Witam... Mam problem z ustawieniem w bazie danych polskich znaków... Chodzi mi dokładniej o wartości w tabeli... Zmieniałem już wiele rzeczy, kodowanie na UTF-8 i inne, ale polskich znaków nadal nie ma ;/ Jeśli mógłby ktoś wytłumaczyć, jak to zrobić, to byłbym wdzięczny smile.gif
qrooel
Dodaj sobie do skryptu, którym logujesz się do bazy:
  1. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
krzysztof_kf
Witam jeśli w bazie danych nie masz polskich znaków to przekonwertuj programem gzegzółką jeśli nadal występują to widocznie źle ustawiłeś bazę danych i ci nie pokazywało polskich znaków w bazie danych .
ppietras86
Cytat(Artheso @ 30.03.2010, 17:32:29 ) *
Witam... Mam problem z ustawieniem w bazie danych polskich znaków... Chodzi mi dokładniej o wartości w tabeli... Zmieniałem już wiele rzeczy, kodowanie na UTF-8 i inne, ale polskich znaków nadal nie ma ;/ Jeśli mógłby ktoś wytłumaczyć, jak to zrobić, to byłbym wdzięczny smile.gif

ustaw pola varchar na latin2_general_ci
metoda porownywania napisow na latin2_general_ci
ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=latin2

u mnie to pomogło
webdice
Cytat(Artheso @ 30.03.2010, 17:32:29 ) *
Witam... Mam problem z (...)

... z takimi użytkownikami jak Ty. Na forum jest przyklejony temat o polskich znakach w MySQL. Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.