mam problem z zaprojektowaniem bazy. robie bardzo prosty katalog filmow i zatrzymalem sie w pewnym miejscu. mam tabele film, w ktorej przechowuje wszystko o filmie. jednakze, gdy doszedlem do pola gatunek, zaczely sie schody - film moze miec wiecej niz jeden gatunek. majac tabele dodatkowa gatunek w ktorej przechowuje nazwy gatunkow, moge wstawic id_gatunku w tabele film. tylko co jesli film ma np 3 gatunki? zrobilem tabele pomocnicza ktora sklada sie z id_film, id_gatunek. operacja dodania filmu i zaznaczeniu 3 gatunkow (przez formularz na stronie), dodawany jest rekord w tabeli film i 3 rekordy w tabeli pomocniczej gdzie id_film jest taki sam a zmienia sie tylko id_gatunek.
w tym miejscu mam pierwsze pytanie : czy taka konstrukcja utworzenia dodatkowej (zbiorczej) tabeli pomocniczej jest jedynym wyjsciem?
druga sprawa to klucze obce w mysql. chcialbym zrobic tak, ze w przypadku usuniecia rekordu z tabeli film o id=1, to automatycznie usuwane sa rekordy w tabeli pomocniczej. utworzylem indeks w tabeli film wskazujacy na tabele posrednia_tabela_z_gatunkami i ustawilem on delete=cascade, on update=cascade i wszystko jest ok, ale w przypadku gdy usune rekordy w tabeli gatunki z danym id_film

Kod
#1452 - Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`filmy2`.`#sql-da0_ae`, CONSTRAINT `#sql-da0_ae_ibfk_1` FOREIGN KEY (`id_film`) REFERENCES `film` (`id`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE)
wiem, ze da sie to zrobic w pph usuwajac po prostu rekordy odpowiednim zapytaniem, a wlasciwie dwoma zapytaniami

przedstawiona ponizej struktura mojej bazy:
film
id (PK)
tytul
gatunek:
id (PK)
gatunek
posrednia_tabela_z_gatunkami
id_film
id_gatunek
czesze ten internet i czesze i nic konkretnego nie znalazlem. same zapytania na forach bez odpowiedzi

pozdrawiam
ps oczywiscie tabele sa INNODB