Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: relacje w mysql - jeden do wielu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
michael8383
witam

mam problem z zaprojektowaniem bazy. robie bardzo prosty katalog filmow i zatrzymalem sie w pewnym miejscu. mam tabele film, w ktorej przechowuje wszystko o filmie. jednakze, gdy doszedlem do pola gatunek, zaczely sie schody - film moze miec wiecej niz jeden gatunek. majac tabele dodatkowa gatunek w ktorej przechowuje nazwy gatunkow, moge wstawic id_gatunku w tabele film. tylko co jesli film ma np 3 gatunki? zrobilem tabele pomocnicza ktora sklada sie z id_film, id_gatunek. operacja dodania filmu i zaznaczeniu 3 gatunkow (przez formularz na stronie), dodawany jest rekord w tabeli film i 3 rekordy w tabeli pomocniczej gdzie id_film jest taki sam a zmienia sie tylko id_gatunek.

w tym miejscu mam pierwsze pytanie : czy taka konstrukcja utworzenia dodatkowej (zbiorczej) tabeli pomocniczej jest jedynym wyjsciem?

druga sprawa to klucze obce w mysql. chcialbym zrobic tak, ze w przypadku usuniecia rekordu z tabeli film o id=1, to automatycznie usuwane sa rekordy w tabeli pomocniczej. utworzylem indeks w tabeli film wskazujacy na tabele posrednia_tabela_z_gatunkami i ustawilem on delete=cascade, on update=cascade i wszystko jest ok, ale w przypadku gdy usune rekordy w tabeli gatunki z danym id_film smile.gif wtedy w tabeli film znika dany rekord. a ja chce zrobic na odwrot. usuwam rekord w film i serwer usuwa mi rekordy w tabeli pomocniczej. proba utworzenia indeksu (klikam na ikonke indeks w phpmyadmin) i tam wskazujac na pole film.id wyskakuje mi blad :

Kod
#1452 - Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`filmy2`.`#sql-da0_ae`, CONSTRAINT `#sql-da0_ae_ibfk_1` FOREIGN KEY (`id_film`) REFERENCES `film` (`id`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE)

wiem, ze da sie to zrobic w pph usuwajac po prostu rekordy odpowiednim zapytaniem, a wlasciwie dwoma zapytaniami smile.gif ale wydaje mi sie, ze szybciej zrobi to serwer bazy, niz php. wlasnie tutaj jest nastepne pytanie : co jest lepsze, kaskadowe usuwanie w php zapytaniami czy zaprojektowanie bazy z relacjami?

przedstawiona ponizej struktura mojej bazy:

film
id (PK)
tytul

gatunek:
id (PK)
gatunek

posrednia_tabela_z_gatunkami
id_film
id_gatunek

czesze ten internet i czesze i nic konkretnego nie znalazlem. same zapytania na forach bez odpowiedzi smile.gif moze tutaj ktos mi pomoze. z gory dziekuje bardzo

pozdrawiam

ps oczywiscie tabele sa INNODB smile.gif
nospor
Cytat
: czy taka konstrukcja utworzenia dodatkowej (zbiorczej) tabeli pomocniczej jest jedynym wyjsciem?
jedynym rozsądnym - tak

Cytat
to automatycznie usuwane sa rekordy w tabeli pomocniczej.
To nie jest tabela pomocnicza. To pelnoprawna tabela.

Cytat
ale w przypadku gdy usune rekordy w tabeli gatunki z danym id_film wtedy w tabeli film znika dany rekord
Cos pomieszales z zakladaniem relacji.

Przyklad poprawnej bazy i relacji:
  1. CREATE TABLE `gatunek` (
  2. `ID` mediumint UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `NAME-I-INNE BZDETY` varchar(64) NOT NULL,
  4. PRIMARY KEY (`ID`)
  5. ) ENGINE=InnoDB;
  6.  
  7. CREATE TABLE `film` (
  8. `ID` int UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  9. `NAME-I-INNE-BZDETY` varchar(64) NOT NULL,
  10. PRIMARY KEY (`ID`)
  11. ) ENGINE=InnoDB;
  12.  
  13. CREATE TABLE `film_gatunek` (
  14. `FK_FILM` int UNSIGNED NOT NULL,
  15. `FK_GATUNEK` mediumint UNSIGNED NOT NULL,
  16. PRIMARY KEY (`FK_FILM`,`FK_GATUNEK`),
  17. CONSTRAINT `fg_fk_film` FOREIGN KEY (`FK_FILM`) REFERENCES `film` (`ID`) ON DELETE CASCADE,
  18. CONSTRAINT `fg_fk_gatunek` FOREIGN KEY (`FK_GATUNEK`) REFERENCES `gatunek` (`ID`) ON DELETE RESTRICT
  19. ) ENGINE=InnoDB;

Gdy usuwasz film - znikają powiązanie w tabeli film_gatunek
Gdy usuwasz gatunek, który jest juz powiązany z filmem - baza na to nie pozwala. Gdybyś chciał jednak w tym miejscu usuwac powiązania w film_gatunek to zamien RESTRICT na CASCADE

michael8383
slicznie dziekuje, dziala. zmodyfikowalem wprawdzie kod tak, ze ustawilem tylko jeden klucz obcy wskazujacy na tabele film. operacje na gatunkach nie beda robione ani spod poziomu bazy ani w php. to po prostu na sztywno ustawione nazwy.

poklikalem troche i wyglada na to, ze nie ustawilem klucza glownego w tabeli film_gatunek na oba pola. nie wiem czemu, ale dziala smile.gif

jeszcze raz dzieki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.