Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis textu do zmiennej po za obszarem php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
expert
Witam,

mam taki kod:
  1. <?
  2.  
  3. $centertresc.='<iframe src="mapagoogle" width="100%" height="500" frameborder="0" scrolling="no" style="background-color: white; background-image: url(\'images/loadingmap.gif\'); background-position: center; background-repeat: no-repeat;"></iframe><br>
  4. <div style="width: 100%; height: 150px; overflow: auto;"><ul id="pasekBoczny"><!-- pasek boczny --></ul></div>';
  5.  
  6. ?>

Czy da się zrobić tak, aby móc zapisywać tekst do zmiennej poza obaszarem php, np.
  1. <?
  2.  
  3. $centertresc.='
  4. ?>
  5. <iframe src="mapagoogle" width="100%" height="500" frameborder="0" scrolling="no" style="background-color: white; background-image: url(\'images/loadingmap.gif\'); background-position: center; background-repeat: no-repeat;"></iframe><br>
  6. <div style="width: 100%; height: 150px; overflow: auto;"><ul id="pasekBoczny"><!-- pasek boczny --></ul></div>
  7.  
  8. <?
  9. ';
  10.  
  11. ?>

Pozdrawiam.
zend
Zapewne chodzi Ci heredoc

1. <?php
  2.  
  3. $xxx = 'xxx';
  4. $content = <<<MY_CONTENT
  5. <html> $xxx </html>
  6.  
  7. MY_CONTENT;
  8. ?>
expert
Nie chodzi mi o coś innego, żebym mógł w <? rozpocząć zmienną, zamknąć ?> wpisać wartość zmiennej, <? zamknąć zmienną ?> żeby pis np kodu HTML był po za PHP, żeby notepad ładnie mi podkreślał kod HTML, bo teraz wszystko jest na szaro.
zend
  1. <?php kod(); ?>
  2. <form action="<?php echo 'dynamiczny url'; ?>"></form>
expert
Chodzi mi o coś takiego:

1. <? $zmienna='?> ala ma kota <?';?>

Coś niby:
  1. <?
  2. if ($a==$a){
  3. ?>
  4. takiś kod HTML
  5. <?}?>

Musze mieć coś w takiej formie, bo cała stronę zapisuje po kolei w plikach do $zmiennej.=''; a później ją wyświetlam.
zend
To jednak działa lepiej w tą stronę w którą Ci podałem, możesz też użyć buforowania ob_start
expert
Super, dzięki.

1. <?ob_start();?>
  2.  
  3. test <b>buforowania</b>
  4.  
  5. <?
  6. $bufferContent = ob_get_contents();
  7. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.