Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd podczas czytania kodu przez przeglądarkę
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
xYoYox
Witam. Jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy post. Postanowiłem napisać stronkę, na której to jest mini czat. Na środku jest tabelka z rozmową a na dole pole tekstowe w które wpisuje się tekst. Wykorzystuję do tego bazę danych MySQL. Napotykam jednak na pewien błąd. To może najpierw kodzik:

<html>
<head>
<title>JapJepJep!</title>
</head>
<body>
<?php
if(isset($_POST['wiadomosc'])) {

$wiadomosc = $_POST['wiadomosc'];

$baza = mysql_connect('localhost', 'root', 'kosimazaki');

if($baza === false) die('Nie można się połączyć z bazą z powody wystąpienia błędy ' .mysql_error());

mysql_query('SET NAMES "utf8"');

$ok = mysql_select_db('jap');
if($ok === false) die('Nie można wybrać bazy danych z powodu pystąpienia błędy ' .mysql_error());

$zapytanie = 'INSERT INTO wiadomosci SET 'wiadomosc="'.$wiadomosc.'"'';

$ok = mysql_query($zapytanie);

if($ok === false) die('Nie można dodać danych do bazy z powodu błędu' . mysql_error());

mysql_close($baza);
}

?>

<center>

<table border="1">
<thead>
<tr>
<th>Czat</th>
</tr>
</thead>
<tbody>

<?php
$wiadomosc = $_POST('wiadomosc');

$baza = mysql_connect('localhost', 'root', 'kosimazaki');

if($baza === false) die('Nie można się połączyć z bazą z powody wystąpienia błędy ' .mysql_error());

mysql_query('SET NAMES "utf8"');

$ok = mysql_select_db('jap');
if($ok === false) die('Nie można wybrać bazy danych z powodu pystąpienia błędy ' .mysql_error());

$zapytanie = 'SELECT wiadomosc FROM wiadomosci';
$odpowiedz = mysql_query($zapytanie);
if($odpowiedz === false) die('Nie mozna wczytać danych z bazy z powodu wystąpienia błędu ' .mysql_error());
while($rekord = mysql_fetch_assoc($odpowiedz)){
$i = $rekord['wiadomosc'];
echo' <tr>'."\r\n";
echo' <td>'.$i.'</td>'."\r\n";
echo' </tr>'."\r\n"';
}
?>
</tbody>

</center>

<form name="wiadomosc" method="POST">
<input type="text" name="wiadomosc" />
<input type="submit" value="wyślij" />
</form>

</body>
</html>

Baza nazywa się jap, a tabela, wiadomości. Podczas uruchamiania przez xampp'a przeglądarka widzi, w przeciwieństwie do mnie tongue.gif, błąd w linijce 21. Jestem totalnie początkującym pisarzem w php ;D. Proszę Was o znalezienie chwilki czasu dla mnie i o rozpatrzenie mojej omyłki.
blooregard
Witam,

Zapoznaj się proszę z tym tematem:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

i zastosuj do podanych w nim wskazówek.
Dodaj również BBCode do sowjego posta.
xYoYox
Dzięki za poprawkę. Postaram się jak najszybciej poprawić swoje błędy. Nie wiem czy dzisiaj zdążę...
nospor
1) brak bbcode
2) nie ten dzial
3) parse errorow tu nie poprawiamy. uzyj normalnego edytora z kolorowaniem skladni a blad dostrzezez w mig. Od takich rzeczy jest edytor a nie forum.

zamykam

ps:
http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php
zapoznaj sie z tym bardzo dokladnie. to są podstawy z braku których masz teraz bledy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.