adam882
3.04.2010, 07:14:04
Witam
Mam problem z kodowaniem znaków w wyszukiwarce.
Mianowicie mam przykładowo podstronę www.strona.pl/miejsc/Krak%F3w.html (słowo "Kraków" zakodowane w funkcji urlencode(); ),
po zaindeksowaniu przez Google, wyświetla się w liście www.strona.pl/miejsc/Krak%F3w.html , lecz najeżdżając na link w wyszukiwarce i klikając na niego tworzy się: www.strona.pl/miejsc/Krak& 65533;w.html
(zrobiłem spację pomiędzy & i 6, gdyż powodowało to błąd w wyświetleniu - normalnie link widnieje bez spacji) .
W dodatku link w pasku przeglądarki wygląda tak: www.strona.pl/miejsc/Krak& %2365533;2.html.
Kodowanie strony mam ustawione na: iso-8859-2. Mógłby mi ktoś pomóc?
Pawel_W
3.04.2010, 09:04:29
zobacz jak to jest zrobione w większych serwisach, jak np. wikipedia - tam znaki specjalne są zamieniane na ich polskie odpowiedniki albo _
i tak w ogóle to chyba nie czytałeś żadnego kursu bo w prawie każdym jest napisane, że nazwy plików powinno się robić bez znaków diakrytycznych i większości specjalnych...
Stef@n
3.04.2010, 09:06:43
Nie wiem czy to idzie z kodowaniem strony, nie miałem nigdy takiego problemu. Dziwne dla mnie jest w ogóle to że używasz do nazewnictwa plików polskich znaków! Nie stosuje się tego!
adam882
3.04.2010, 09:16:50
Chciałem wprowadzić taką odmienność. Czyli najlepszym odpowiednikiem będzie przykładowo: www.strona.pl/miejsc/Krakow.html ?
gothye
3.04.2010, 09:32:04
Chciałem wprowadzić taką odmienność. Czyli najlepszym odpowiednikiem będzie przykładowo: www.strona.pl/miejsc/Krakow.html ?
oczywiście ,z bardzo ważnego powodu , rooty googla lepiej przyswajają tego typu linki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.