Rzecz ma się tak:
Fragment formularza związany z nieszczęsnym kontrahentem. Manipulacje nazwami forumularza, a nawet tabelami nic nie dały.
$kontrahent2 = $_POST['kontrahent']; echo mysql_result($kontrahent_id,0,0); //sprawdzam, czy pobiera dobre id, ale obawiam się, ze nie tak powinno to być, booo ;) //print_r($katid) // wywala błąd Resource id #7, z którym nie wiem co począć
i dalej coś, czego w ogóle nie mogę rozwiązać, a zapewnie łączy się z powyższym
Błąd
Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`sklepik`.`produkt`, CONSTRAINT `kontrahent` FOREIGN KEY (`idkontrahent`) REFERENCES `kontrahent` (`idkontrahent`) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE)
Tabela kontrahentów jest wypełniona, a taki sposób uzupełniania wykorzystuję w kilku miejscach – w jednych działa, w innych nie (zawsze ten sam rodzaj błędu) i nie wiem robię źle.
Następnie łączenie produktu z odpowiednią kategorią:
Sam produkt uzupełnia się prawidłowo, jednak tabela produkt_has_kategoria pozostaje pusta.
Podobne rozwiązanie w przypadku kontrahenta i adresu działa:
$adres = mysql_query("INSERT INTO adres SET miejscowosc='$miejscowosc', kod_pocztowy='$kod_pocztowy' itd."); $konadres = mysql_query("INSERT INTO kontrahent_has_adres SET kontrahent_idkontrahent='$klucz_info', adres_idadres='$klucz_adres'");
Może trochę za dużo tych kodów, ale właśnie rzecz w tym, że tu działa, a tam nie. Jeśli można, proszę mi wskazać co doczytać, aby rozwiązać te problemy