Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql nie dziala z poziomu php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Mlodycompany
Witam. Zacząłem zabawę z linuxem i zainstalowałem sobie apache, interpreter, mysql(LAMPP). Wszystko na pierwszy rzut oka ładnie działa. Ale mam problem z mysql. Otóż z konsoli mam dostęp do wszystkiego, poprostu działa, a gdy przenosze zapytania do php... no nie działa. Nie wyświetla żadnego błędu ani nic.
  1. <?php
  2.  
  3. $l = mysql_connect('localhost', 'root', 'haslo');
  4. if($l == true){
  5. echo "ok";
  6. }
  7. else{
  8. echo "err";
  9. }
  10. ?>
  11.  

Po wykonaniu tego mam kompletnie pustą strone. Mogę jedynie stwierdzić, że błąd jest w jakimś pliku konfiguracyjnym, ale co, gdzie i jak tego już nie wiem. Proszę o pomoc. W razie potrzeby zamieszcze pliki.

PS. Jeżeli napisałem w złym dziale to przepraszam i prosze o przeniesienie.
phpion
A to co powie?
  1. <?php
  2. ini_set('display_errors', 'on');
  3.  
  4. $l = mysql_connect('localhost', 'root', 'haslo') or die(mysql_error());
  5. if($l == true){
  6. echo "ok";
  7. }
  8. else{
  9. echo "err";
  10. }
  11. ?>
Mlodycompany
Odpowiedziało

1. Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /var/www/mysqladmin/index.php on line 5
  2.  
  3. Warning: Unknown: open(/var/lib/php5/session/sess_4j53apgmm1q4ts76fsj31mf9t0, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in Unknown on line 0
  4.  
  5. Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5/session) in Unknown on line 0
phpion
No to się cieszę. Teraz masz komunikaty błędów to już wiesz co dalej robić. Jeśli jednak nie wiesz to google smile.gif
Mlodycompany
Otóż 2 ostatnie błędy już zlikwidowałem. Wystarczyło zmienić uprawnienia użytkownika. Zostaje błąd:
  1. Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /var/www/mysqladmin/index.php on line 5
Co drogi kolego powiesz na ten temat?
phpion
Cytat(Mlodycompany @ 6.04.2010, 13:01:11 ) *
Co drogi kolego powiesz na ten temat?

Poszukaj se, jest o tym masa informacji.
Mlodycompany
No spoko. Brakowało mi biblioteki mysql.so i odpowiedniego wpisu w php.ini. Dopisałem co trzeba, ale teraz podczas restartu apache wyskakuje mi błąd w konsoli:
  1. * Restarting web server apache2 install: cannot change owner and permissions of `/var/lock/apache2': Operation not permitted
  2. (13)Permission denied: make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
  3. no listening sockets available, shutting down
  4. Unable to open logs
I serwer się nie restartuje więc nadal jest kicha.
blooregard
Jako root go restartuj.
Mlodycompany
Problem już rozwiązałem. Problemem był ustawiony zły chmod na plik /etc/sudoers . Zmienienie na odpowiedni podziałało. Dzieki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.