Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z bazą danych rozkład jazdy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Weronika
Mam napisać bazę danych Rozkład jazdy Komunikacji Miejskiej w MySql.Niewiem od czego się zabrać. Wogóle jest to praca magisterska.Mam pożyczonych troche książek na ten temat,ale za bardzo nic z tego nie rozumiem.Słyszałam że można to zrobic w PhpMyAdmin tylko niewiem czy jest on po polsku.A może zna ktoś kurs PhpMyAdmin po polsku.Pomóżcie mi bo nie mam zielonego pojecia o MySql ,PhpMyAdmin.Z góry dziękuję. laugh.gif
dragossani
PhpMyAdmin pomoże Ci tylko w niewielkim stopniu. Powiedzmy, że przez jakiś czas nie będziesz musiała uczyć się składni większości poleceń SQL. Niestety PhpMyAdmin nie wymyśli za Ciebie struktury bazy danych. Prawdopodobnie będziesz musiała jednak przebrnąć przez jakiś podręcznik do SQL'a (najlepiej taki, który jest oparty o MySQL) - polecam TEN
GeoS
Wiedza na temat samych polecen MySQLa to tylko fragment tej potrzebnej.
Musisz do calego przedsiewziecia podejsc jak nalezy, zeby ulatwic sobie cala "zabawe".
Jako przyszla pani magister powinnas juz byc zapoznana z zasadami prawidlowego podejscia do duzych i zlozonych projektow (BTW na WATie tego ucza juz na 2 semestrze smile.gif ).

1. Ogolne przemyslenie calego projektu
2. Wyszczegolnienie wszystkich danych i ich typow, relacji miedzy nimi, ogolny podzial na klasy, funkcje, ... - tu juz wypada porobic jakies schamaciki, ..., mozna pobawic sie w UMLu
3. Implementacja kodu
4. Testy
5. Zdanie produktu klientowi (obrona pracy magisterskiej) smile.gif

Taki bardzo prosty schemat dla kazdej bardziej zlozonej aplikacji.

Warto skorzystac ze specjalizowanych ku temu narzedzi.
dragossani
Gajcy, zdajesz sobie sprawę, że Twój ostatni post spowodował osiągnięcie na forum bazy danych pewnej znaczącej liczby postów? Postanowiłem szybko ratować sytuację - teraz mamy 667 (nowy, lepszy, szybszy szatan), a nad Twim postem proponuje odprawić egzorcyzmy. :wink: tongue.gif
GeoS
Juz sie wystraszylem, ze z moim postem cos nie tak aaevil.gif

Proponuje odprawic egzorcyzmy nad moim PO,PI,RP,AM i F, bo z reszta sobie jakos poradze aaevil.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.