Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript][PHP][AjexFileManager + ckeditor] Czy komuś to działa?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Aleksiej
Witam!

Poszukuję działającego rozwiązania integracji darmowego filemanagera z edytorem ckeditor.
Na stronie projektu AjexFileManager'a jest teoretyczny opis integracji:
http://demphest.ru/ru/programming/ajex-filemanager/

Mam działającego CMS'a w katalogu public html
Wrzucam tam, tak jak w pakiecie demo:
AjexFileManager
ckeditor

Teraz staram się podpiąć konieczne do działania skrypty do strony z edytorem w module CMS'a:
Kod
function addScriptCKeditor() {
    echo '<script type="text/javascript" src="../ckeditor/ckeditor.js"></script></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../ckeditor/ckeditor.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/ajex.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery-ui.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery.form.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery.cookie.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/jquery.MultiFile.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/ajex.filemanager.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript" src="../AjexFileManager/lib/dynatree/jquery.dynatree.js"></script>';
    echo '<script type="text/javascript">
    echo '<script type="text/javascript">
    var ckeditor = CKEDITOR.replace(\'editor1\');
    AjexFileManager.init({
    path: \'http://127.0.0.1:4001/mojastrona/ckeditor\',
    returnTo: \'ckeditor\',
    editor: ckeditor
    });</script>';    
}
// end /////////////////////////////

Następnie wymyśliłem sobie działające wywołanie edytora i w nim odwołanie do filemanager'a:

Kod
function ckeditor(&$te) {
if($_SESSION['adminLogIn']) {
       $ckoptions="{
        filebrowserBrowseUrl: '../AjexFileManager/index.html',
        skin : 'kama'        
          }";
        $te[2] = $te[2] . '<script type="text/javascript">CKEDITOR.replace( \'editbox\', ' . $ckoptions . ' );</script>';                  
    }
}

Edytor działa co najważniejsze - więc pomysł na wywołanie ckeditora jest ok i zgodny z ideą budowy modułów do tego CMS'a, ale wspomniany filemanager pokazuje swoje okno, a w nim brakuje mi elementów z jego menu, nie pokazuje mi miniatur obrazków, nie rozwija drzewa z katalogiem obrazków, nie pokazuje ich w oknie itd..., ale mogę za to zobaczyć about ;-), i wybrać obrazek do załadowania ze swojego dysku - tyle, że go nie załaduje - a potem nic z nim nie zrobię, bo nic mi się nie wyświetla w podkatalogach z obrazkami.

Ustawienia konfiguracyjne są w pliku ../AjexFileManager/ajax/php/ajax.php

gdzie są definicje ścieżek:
$cfg['url'] = 'mojastrona/grafiki'; // folder gdzie przechowywane sa obrazki
02.$cfg['root'] = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . DIR_SEP . $cfg['url'] . DIR_SEP; // http://www.yousite.com/upload/
03.$cfg['quickdir'] = '';

Czy komuś udało się uruchomić akurat ten filemanager, wraz ze swoim CMS-em?

Testowałem też inny, polski filemanager do ckeditor'a o nazwie PGRFileManager: http://pgrfilemanager.sourceforge.net/
Na localhoście mi działa, ale bez generowania miniatur - brak ImageMagic, i problem z działaniem i konfiguracją samego PHPThumb'a
http://phpthumb.sourceforge.net
a na serwerze nie chce ruszyć - tam podaje mi komunikat dotyczący jego kodu w linii 28:

Kod
Parse error: syntax error, unexpected T_IS_EQUAL, expecting '(' in /home/mojastrona/public_html/moduly/system_ckeditor/plugins/pgrfilemanager/PGRFileManager.php  on line 28

Sam kod generujący problem wygląda tak:

Kod
include_once 'php/init.php';
    $PGRUploaderExtension = "";
    if (PGRFileManagerConfig::$allowedExtensions == "") $PGRUploaderExtension = "*.*";    // feralna linia nr 28 //
    else
    foreach(explode("|", PGRFileManagerConfig::$allowedExtensions) as $key => $extension) {
        if ($key > 0) $PGRUploaderExtension .= ";";
        $PGRUploaderExtension .= "*." . $extension;  
    }      
?>

PHP na serwerze nie toleruje składni zastosowanej przez autora.
Czy ktoś doświadczony w php może mi podpowiedzieć, jak poprawić składnię linii nr 28, by nie było problemu z jego uruchomieniem na serwerze?

Dziękuję i pozdrawiam
grzes124
Witam,

Spróbuj najnowszej wersji PGRFileManager

Pozdrawiam
BatGraf
Bardzo fajny jest ten PGRFileManager , ale pojawia się problem:

Otóż po wrzuceniu go do pluginów, dodaniu linijki kodu do config.js, przeszedłem do myconfig.php samego PGRFileManager i chciałem ustawić scieżke do katalogu gdzie mają lądować pliki.
I teraz - jeśli ustawię ścieżkę np 'pliki' - ładuje do katalogu pliki, ale musi on być w folderze z samym PGRFileManager w pluginach, a KCEditor już tego nie widzi, bo ścieżkę ma też na /pliki/ i tuba :|
grzes124
Cytat(BatGraf @ 10.05.2010, 02:22:10 ) *
Bardzo fajny jest ten PGRFileManager , ale pojawia się problem:

Otóż po wrzuceniu go do pluginów, dodaniu linijki kodu do config.js, przeszedłem do myconfig.php samego PGRFileManager i chciałem ustawić scieżke do katalogu gdzie mają lądować pliki.
I teraz - jeśli ustawię ścieżkę np 'pliki' - ładuje do katalogu pliki, ale musi on być w folderze z samym PGRFileManager w pluginach, a KCEditor już tego nie widzi, bo ścieżkę ma też na /pliki/ i tuba :|

Możesz bardziej precyzyjnie opisać swój problem?

Spróbuj nowej wersji PGRFileManager v2.1.0.
Został m.in. zmieniony trochę sposób określania ścieżek do katalogu, oraz dodany skrypt który ułatwia odszukanie tych ścieżek.

Jeśli to nie rozwiąże Twojego problemu, to postaraj się jaśniej go opisać.

Pozdrawiam, Grzesiek
krystianl
Korzystajac z zalozonego tematu mam pytanie co do pgrfilemanagera, otoz prawie wszystko dziala ok, oprocz tego ze jak wgrywam wieksze obrazki np 1600x1200 zajmujace okolo 900kb to nie pojawiaja sie miniatury zaladowanych zdjec oraz nie dziala funkcja "Utworz miniature" :/

Czy ma ktos pomysl jak usunac ten problem?

Pozdrawiam i prosze o odpowiedz.
dave666
wiem ze to stary temat ale można dodać ckfinder

1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. CKEDITOR.replace( 'tresc',
  4. {
  5. customConfig : 'ckfinder.js',
  6. toolbarCanCollapse : false,
  7. filebrowserBrowseUrl :'../ckfinder/ckfinder.html',
  8. filebrowserImageBrowseUrl : '../ckfinder/ckfinder.html?type=Images',
  9. filebrowserFlashBrowseUrl :'../ckfinder/ckfinder.html?type=Flash',
  10. filebrowserUploadUrl :'../ckfinder/core/connector/php/connector.php?command=QuickUpload&type=Files',
  11. filebrowserImageUploadUrl : '../ckfinder/core/connector/php/connector.php?command=QuickUpload&type=Images',
  12. filebrowserFlashUploadUrl : '../ckfinder/core/connector/php/connector.php?command=QuickUpload&type=Flash'
  13. });
  14. </script>
  15.  
Stef@n
Witam, chciałbym wznowić temat, gdyż zainstalowałem na FCKeditor plugin PGRFileManager i wszystko śmiga pięknie poza jednym nie wyświetlają mi się podgląd zdjęcia w managerze plików. Proszę o pomoc
siutek
Cytat(dave666 @ 24.02.2012, 23:39:40 ) *
wiem ze to stary temat ale można dodać ckfinder

1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. CKEDITOR.replace( 'tresc',
  4. {
  5. customConfig : 'ckfinder.js',
  6. toolbarCanCollapse : false,
  7. filebrowserBrowseUrl :'../ckfinder/ckfinder.html',
  8. filebrowserImageBrowseUrl : '../ckfinder/ckfinder.html?type=Images',
  9. filebrowserFlashBrowseUrl :'../ckfinder/ckfinder.html?type=Flash',
  10. filebrowserUploadUrl :'../ckfinder/core/connector/php/connector.php?command=QuickUpload&type=Files',
  11. filebrowserImageUploadUrl : '../ckfinder/core/connector/php/connector.php?command=QuickUpload&type=Images',
  12. filebrowserFlashUploadUrl : '../ckfinder/core/connector/php/connector.php?command=QuickUpload&type=Flash'
  13. });
  14. </script>
  15.  

z tego co widzę ckfinder jest nadal płatny, a na stronie można pobrać tylko wersję trial.
czy upload plików w oknie dodawania zdjęcia do treści (zakładka wyślij) wymaga obecności ckfindera?questionmark.gif

da się to zrobić za free? czy trzeba kombinować z uploadem np z FCK, albo z PGRFileManager questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.