Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Łamanie zapytań mysql oraz "or die"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Witam,

Moje zapytania stają się coraz większe i dłuższe co powoduje przewijanie w poziomie sad.gif kodu . Mam w związku z tym pytanie czy jest jakaś zasada łamania zapytań SQL czy tak jak mi pasuje. Jak wy to robicie bo ja na razie robię tak, ale nie wiem czy to poprawnie i czytelnie
  1. $wynik = mysql_query("SELECT skr_prezentu, koszt, szczegoly, link,
  2. mini_fotka, typ_prezentu FROM $M_TABELA
  3. WHERE `id_prezentu`='$idprez'")
  4. or die ("$err_select");

Kolejne pewnie również proste pytanko , ale nie mogę sobie poradzić. Jak po wykonaniu błędnego zapytania umożliwić dalsze wyświetlenie strony ?
Chodzi mi o to ,że jeśli zapytanie jest błędne to wyświetla mi błąd i już ne wyświetla stopki strony sad.gif Czy można to jakoś obejść ?

Dzięki za wyjaśnienie
erix
Cytat
Mam w związku z tym pytanie czy jest jakaś zasada łamania zapytań SQL czy tak jak mi pasuje

Jak korzystasz z jakichś frameworków, to nie przejmujesz się takimi rzeczami. winksmiley.jpg

Co do łamania - pola wcięte, warunki wcięte, złączenia wcięte. Choć nie rozumiem, dlaczego Ci rozjeżdża stronę w poziomie, skoro da się to normalnie zawijać. winksmiley.jpg

Cytat
Jak po wykonaniu błędnego zapytania umożliwić dalsze wyświetlenie strony ?

Przecież sam mu każesz przerwać przez
  1. or die('...');

A najlepiej zainteresuj się wyjątkami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.