Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szablon portofolio
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
PawelC
Tworzę sobie stronę, a dokładnie portofolio bo tych wykonanych projektów już się trochę nazbierało. Mam zrobione górne menu i top, i oddaję Wam do oceny. Oczywiście z grafiką mam tyle wspólnego co nic, ale wolę własnymi siłami coś zrobić, niż kogoś się prosić smile.gif

Link: http://link-evolution.pl/portofolio/
Pawel_W
całkiem ładnie, jednak do menu radziłbym zastosować CSS Sprites zamiast oddzielnego obrazka 'hover.gif', wtedy nie widać przerwy na ładowanie.

a co do kodu, to
  1. <div class="content">

1. <div class="top">

tam powinno się zastosować id, a nie class, chyba, że zamierzasz mieć kilka top-ów na stronie smile.gif
PawelC
Dzięki za opinie smile.gif Co do CSS Sprites właśnie widziałem w necie przykład i wygląda to ciekawie, a odnośnie tego class, zmienię to, bo top będzie tylko jeden..
varez
nawet ładne, pierwsze co zwróciło moją uwagę to fragment kodu w tej belce z logo -> jest zbyt.. jakiś taki wyraźny i logiczny.. tongue.gif na ogól takie teksty to są wyrywki (już na pewno bez komentarzy "pobieranie wyników z bazy") które nic nie mówią i nie są kompletne.. i jakoś takie dziwne wrażenie mam jak na to patrze..

no i w końcu to portfolio czy katalog stron?
bolo83
Linki w menu chyba powinny działać a mi nie działają. Grafika podoba mi się. Ten kod w TOPie też mi się wydaje trochę jak na top za wyraźny i nieodpowiedni.
PawelC
Portofolio smile.gif tylko szablon jest na domenie na której miał kiedyś stać katalog smile.gif
Moli
Kod w topie jest kozacki biggrin.gif klasa baza a metoda query smile.gif
Za mało pokazałeś żeby oceniać, jesteś programistą nie grafikiem więc daj do oceny jakiś fajny układ prac czy coś smile.gif
croc
A moim zdaniem lay spóźniony o jakieś 8 lat. Nieprzyjemne są te przerywane linie, podobnie jak czcionka logo. Darmowe ikony też nie dodaje uroku. Najgorsze są te ikony w trzech blokach, bo nie poradziłeś sobie z anti-aliasingiem. Jeśli masz pliki .ico, to przed konwersją na .gif zrób choćby prosty print screen tej ikony na białym tle. Widać też, że jesteś początkujący, bo wrzuciłeś jakiś banalny fragment kodu. Wrzuć coś, co robi konkretną rzecz, a nie fragment biblioteki. Zmiana logo, wywalenie przerywanych kresek bardzo poprawi sytuację.
PawelC
Zmieniłem całkowicie wygląd itp. Zapraszam do oceny wyglądu, jak i kodu strony: http://www.link-bait.pl/e-media/
croc
Podoba mi się logo. Szkoda, że nazwa/domena jest taka bezosobowa.
PawelC
To jest tylko taka sobie nazwa, oczywiście będzie inna smile.gif albo mój nick, albo nazwisko, tego jeszcze nie wiem, zależy co będzie pasowało smile.gif
croc
No to świetnie. Stronka wygląda porządnie. Poprawiłbym jeszcze podświetlanie linków w menu - pogrubianie na hoverze nie wygląda zbyt profesjonalnie. Przydałaby się też stopka.

Czyli ogólnie fajnie fajnie, tylko wiesz - od portfolio wymaga się czegoś więcej, jakiegoś szaleństwa, bo teraz wtapiasz się w tłum tysięcy osób takich jak ty smile.gif
PawelC
Pogrubienie usunięte smile.gif Co do stopki nie mam pomysłu co i jak tam wcisnąć ;/ Co do efektów wiem i dzięki za sugestie, aktualnie to tylko pocięty lay, zrobiony w ok 5h, do tego dojdą bajerki smile.gif

Hmm jako nazwe domeny dam chyba swoje nazwisko, tylko nie wiem czy to dobry pomysł.
croc
A można wiedzieć jak się nazywasz? tongue.gif

Co do stopki, to dobrze by wyglądała gdyby te kolumny były jednakowej wysokości.
PawelC
Cytat(croc @ 18.05.2010, 23:12:44 ) *
A można wiedzieć jak się nazywasz? tongue.gif

Co do stopki, to dobrze by wyglądała gdyby te kolumny były jednakowej wysokości.

Cyrklaf tongue.gif Pomyślę, z tą stopką smile.gif Rozumiem, że ogólnie lay się dobrze prezentuje smile.gif

Trzeba wrzucić trochę bajerków, choć głównie chodzi na tej stronie o cięcie i kodowanie layów, oraz aplikacje php, więc chyba skorzystam z darmowych bajerków w necie. Nie które efekty zrobię sam w jQuery, a z innych skorzystam szukając w necie.
croc
Tak, w końcu bajery są po to żeby ich używać, nie? tongue.gif

Cyrklaf - ciekawie, ciekawie.

EDIT

Masz ksywkę Cyrku? Bo cyrku.pl i cyrku.com są wolne.
PawelC
No dokładnie ktoś po coś je wrzuca w internet smile.gif Tylko nie mam pomysłu jakie bajerki dać, ale jak to się mówi nic od razu, napewno będzie powiększenie tej miniaturki po lewej smile.gif Nazwisko w nazwie domeny, to według mnie będzie najlepsza reklama hehe.

Nie ksywke jak już to miałem cyki biggrin.gif

Dodałem chmurki do menu w top, wydaje mi się, że dość efektownie wyglądają smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.