Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pole Kombi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Adalberd
Witajcie, dłubię sobie prostą księgarnie internetową.

Zastanawiam się jak zrobić, pole kombi (rozwijaną listę), które będzie pobierać z bazy listę klientów. Żeby klient przy następnym zakpie nie wpisywał ponownie swoich danych.

Z Góry dzięki.

varez
rapidshare.. to Ci mogę życzyć tylko powodzenia
nospor
Cytat
Zastanawiam się jak zrobić, pole kombi (rozwijaną listę), które będzie pobierać z bazy listę klientów
Umiesz wogole z bazy pobrac listę klientow? Jak tak to pokaz jak to zrobiles - powiemy ci wowczas co masz dopisac.

ps: po co dajesz do sciagniecia caly swoj projekt?
Adalberd
Nie mam problemu mogę na swojego FTP-a....jeżeli to ma znaczenie blinksmiley.gif

nospor
Cytat
.jeżeli to ma znaczenie
twoj projekt wogole nie ma znaczenia. Przeczytales co napisalem?
thek
Adalberd, zacznijmy od tego, że ja bym tak nie zrobił. Czemu? Bo ktoś ma sobie dla żartu zamówić książkę na dane kogoś pobranego z bazy? Poza tym weź pamiętaj, że pewnie to dane osobowe i nie możesz ich ot tak sobie ujawniać, pokazywać. Tu logiczne jest logowanie do systemu, gdzie dane teleadresowe są dla niego edytowalne i są tam przechowywane. Owszem, może sobie do koszyka coś powkładać, ale i tak sama transakcja już musi być obwarowana. Wtedy coś takiego jak adres dostawy nie muszą być podawane. Mogą być natomiast przechowywane w sesji od czasu połączenia lub dopiero dodane podczas realizacji transakcji, by użytkownik nie musiał ich jawnie podawać. Jeśli zaś nie ma konta w księgarni, to by pierwsza transakcja automatycznie mu je utworzyła.
Adalberd
Cytat(nospor @ 29.04.2010, 10:26:39 ) *
Umiesz wogole z bazy pobrac listę klientow? Jak tak to pokaz jak to zrobiles - powiemy ci wowczas co masz dopisac.

1.  
  2. <?php
  3. $sql=mysql_connect(localhost,"root","");
  4. mysql_select_db("ksiazka_kz") or die('brak polaczenia z baza');
  5.  
  6. $zapytanie="SELECT nazwisko FROM klienci";
  7.  
  8. $wynik=mysql_query($zapytanie);
  9.  
  10. while($linia=mysql_fetch_array($wynik))
  11. for ($i=0;$i<count($linia);$i++)
  12.  
  13. print $linia[$i]." ";
  14.  
  15. ;print "<Br>" ;
  16. {
  17. echo "$linia";
  18. }
  19. mysql_close($sql);
  20. ?>
  21.  

Cytat(thek @ 29.04.2010, 13:11:09 ) *
Adalberd, zacznijmy od tego, że ja bym tak nie zrobił. Czemu? Bo ktoś ma sobie dla żartu zamówić książkę na dane kogoś pobranego z bazy? Poza tym weź pamiętaj, że pewnie to dane osobowe i nie możesz ich ot tak sobie ujawniać, pokazywać. Tu logiczne jest logowanie do systemu, gdzie dane teleadresowe są dla niego edytowalne i są tam przechowywane. Owszem, może sobie do koszyka coś powkładać, ale i tak sama transakcja już musi być obwarowana. Wtedy coś takiego jak adres dostawy nie muszą być podawane. Mogą być natomiast przechowywane w sesji od czasu połączenia lub dopiero dodane podczas realizacji transakcji, by użytkownik nie musiał ich jawnie podawać. Jeśli zaś nie ma konta w księgarni, to by pierwsza transakcja automatycznie mu je utworzyła.

wiem, wiem ale to tylko taki czysto teoretyczny projekt, to nie będzie nigdy działało w rzeczywistości.
nospor
Po co ten FOR w WHILE? PRzeciez wartosc kolumny pobiera sie tak: $linia['nazwisko']

Pobierasz dane, wyswietlasz na ekran, jaki wiem masz problem zrobic z tego select?

1. $sql=mysql_connect(localhost,"root","");
  2. mysql_select_db("ksiazka_kz") or die('brak polaczenia z baza');
  3.  
  4. $zapytanie="SELECT nazwisko FROM klienci";
  5.  
  6. $wynik=mysql_query($zapytanie);
  7.  
  8. echo '<select>';
  9. while($linia=mysql_fetch_array($wynik)){
  10. echo '<option>'.$linia['nazwisko'].'</option>';
  11. }
  12. echo '</select>';
  13. mysql_close($sql);
Adalberd
super, wielkie dzięki ja kombionowalem z selectem w osobnym pliku htlml sciana.gif i cos nie wychodzila. dzieki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.