Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Obrazki i znak wodny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam, mam problem z nałożeniem znaku wodnego na obrazek, wcześniej all działało, teraz coś się zsypało, możliwe że z winy serwera.

1. //to moja funkcja
  2. function znak($obrazek, $name) {
  3. #
  4. #$obraz = imagecreatefromgif("5.jpg"); // glowny obrazek jeśli to gif
  5. #
  6. $obrazz = imagecreatefromjpeg($obrazek); // glowny obrazek jeśli to jpeg lub jpg
  7. #
  8. $dodawany = "images/logowatra.gif"; // dodawany obrazek
  9. #
  10. $dodany = imagecreatefromgif($dodawany);
  11. #
  12. $x = 15; // współrzędna X nałożenia obrazka
  13. #
  14. $y = 15; // współrzędna Y nałożenia obrazka
  15. #
  16. $alfa = 30; // przezroczystość obrazka dodawanego
  17. #
  18. $polaczony = $name; // nazwa polaczonego obrazka
  19. #
  20. # $obraz = imagecreatefromjpeg("$calasciezka");
  21. #
  22. imagecopymerge($obrazz, $dodany, $x,$y, 0,0, 289,103, $alfa);
  23. #
  24. //unlink($obrazek);
  25. imagejpeg($obrazz, $polaczony, 100);
  26. #
  27.  
  28. rename($obrazek, $name);
  29. #
  30. */
  31.  
  32. }

Niestety przy wywołaniu funkcji pojawia się następujący problem

Kod
Warning: imagejpeg(): Unable to open 'Jellyfish.jpg' for writing: Permission denied in /home/virtualki/50660/panel.php on line 57 Warning: rename(zdjecia/1273173014/miniaturka_glowne/Jellyfish.jpg,Jellyfish.jpg): Permission denied in /home/virtualki/50660/panel.php on line 59

Chmody są dobrze chyba ustawione, pełny dostęp praktycznie.

Pozdrawiam.
varez
"Unable to open 'Jellyfish.jpg' for writing: Permission denied"

to chyba jasne? uprawnienia.
MateuszS
ehh myslisz ze nie potrafie sobie tego przetlumaczyc? ja sie pytalem jak konkretnie rozwiazac ten problem, jak ustawic uprawnienia

erix
http://tinyurl.com/2urdshr

brzydal.gif
MateuszS
No wlasnie tak myslalem ze trzeba bedzie zjechac admina za to, niech uprawienia poprzestawia...
quality
Ja osobiscie do generowania obrazkow polecam klase phpThumb - http://phpthumb.sourceforge.net/ smile.gif Za pomoca parametrow zmienisz obrazek, rozmiar , znak wodny i duzo fajnych rzeczy smile.gif

Jesli ktos sie martwi o wydajnosc, to wszystkie zdjecia sa cachowane, wiec problem z glowy i pracy duzo mniej winksmiley.jpg

Pozdrawiam Adrian
erix
Cytat
zjechac admina za to, niech uprawienia poprzestawia...

To znaczy, że Ty jesteś adminem? Zaglądałeś do któregokolwiek z linków?
MateuszS
No tak zaglądałem.No ja nie mam dostępu do php.ini i innych tego typu plików na serwerze. Mam na nim wydzielone miejsce tylko.
evolucja
Chodzi o chmody kolego..
Możesz je zmienić albo z poziomu menadżera plików ftp albo opcją chmod
MateuszS
Przecież napisałem że chmody są zmienione, spróbuję jeszcze raz ale wszystkie foldery i podfoldery mają 777

Ha a jednak coś może być nie tak, w total commanderze wywaliło "Nie mogę zmienić atrybutów pliku zdalnego", na necie piszą że muszę skontaktować się z adminem serwera, więc jednak tak czy siak muszę się z nim w tej sprawie skontaktować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.