Posiadam dwie tabele, phpbb_users, oraz phpbb_profile_fields_data. W obu jest pole user_id. W tabeli phpbb_users są ID wszystkich userów, w drugiej tabeli są ID tylko tych userów, który uzupełnili jakieś dodatkowe pole w profilu.
I teraz chciał bym wyciągnąć ID tych osób, które tych pól nie uzupełniły. Czyli w skrócie musiał bym pobrać najpierw ID wszystkich userów, ID userów z tej drugiej tabeli, i później w jakiś zagadkowy dla mnie sposób, musiał bym porównać te dwie tablice(?) z ID, i do kolejnej tablicy(?) zapisać Id userów, których brakuje w tej drugiej tabeli. Tylko właśnie nie wiem jak. Do tej pory mam coś takiego:
$sql = "SELECT `user_id` FROM `phpbb_users`;"; $sql2 = "SELECT `user_id` FROM `phpbb_profile_fields_data`;"; $users_list = ''; $users_list2 = ''; //ID wszystkich użytkowników $users_list .= '<tr><td>'.$dane[0].''; $users_list .= '</td></tr>'; } //ID użytkowników którzy uzupełnili jakieś pole $users_list2 .= '<tr><td>'.$dane[0].''; $users_list2 .= '</td></tr>'; } $sql3 = "SELECT `user_id` FROM `phpbb_users`,`phpbb_profile_fields_data` WHERE `user_id.phpbb_users` IN (`user_id.phpbb_profile_fields_data`);";
I moje myślenie jak dalej to ogarnąć, po prostu zawodzi :? ... ktoś ma jakiś pomysł?