Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kryptoanaliza tekstu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
iVorIus
Witam,
posiadam tekst, który wygląda na zakodowany metodą przestawieniową, lecz gdy próbuję go odszyfrować (rot13, rot N) nie otrzymuję żadnych logicznych rezultatów. Sądzę, że osoba, która go zakodowała nie jest obeznana w dziedzinie kryptografii, więc poczytałem o podstawowym szyfrowaniu. Niestety, bez większych sukcesów. Jedynie szyfr Vigenere'a zwrócił moją uwagę ze względu na wygląd przykładu szyfru i tekstu, który posiadam.
Tekst:
Kod
Eurdx źr Vor lpvjsn!
Bur esfzr divr!
Oniż nu yp xeizynuwć!
Ysl, hrdyrn bsoeba, skr mov bs yp bur oitsfxr!
Krdxvxr tsx: lpvjsn vor!

Czy macie jakieś pomysły, w jaki sposób mogę rozszyfrować tą wiadomość?

Z góry dziękuję za pomoc.
Ociu
Patrząc na litery w wyrazach i układ na klawiaturze qwerty można odczytać takie coś:
Wiesz że Cie kocham ?
Z resztą zdań jest trochę problem, z jednymi zdaniami np. w drugim zdaniu nie potrafie rozczytać ostatniego słowa - brakuje mi jednej litery
w trzecim zdaniu pierwszego słowa nie mogę odczytać.

Jeżeli rozczytujesz słowa to odczytuj obydwie sąsiadujące litery z tą podaną, np. E -> W i R, O -> U i O itd. Co do z, ź, ż to już loteria, trzeba dopasować do słowa.
iVorIus
Rozszyfrowałem cały tekst, bardzo dziękuję za pomoc.
Niektóre słowa składały się z dwóch liter sąsiadujących i miały nawet błędy ortograficzne (specjalnie bądź z niewiedzy autora).
Cały wiadomość bardzo mnie zdumiała.

Taki sposób szyfru ma jakąś ustaloną nazwę?
Czy znacie może inne metody prostego kodowania tekst? Nie chodzi o to by był bezpieczny, i nawet nie powinien posiadać klucza.

Dziękuję smile.gif
Ociu
Pogrzebałem trochę i taki szyfr nazywa się Szyfrem Dextera. Podstawą dla tego szyfrowania jest Szyf Cezara.
iVorIus
Okej, również poczytałem o szyfrze Dexter'a.
Nie mam więcej pytań biggrin.gif
Dziękuję smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.