blasse
8.05.2010, 14:13:48
Witam!
Mam spory problem. Posiadam serwer na home.pl w wersji starter. Tworzę plik .htaccess o treści:
AuthName "Secret Place"
AuthType Basic
AuthUserFile /.htpasswd
Require user admin
i .htpasswd o treści
admin::hash_hasla
wchodze przez www na zasób, wyskakuje monit o haslo, wpisuje login i haslo, prosi ponownie,potem znowu... Kiedy usunę .htapsswd z serwera sytuacja jest podobna, wiec problem lezy prawdopodobnie w konfiguracji, tylko co jest nie tak i czemu program nie potrafi odczytac hasla z utworzonej listy?
Pozdrtawiam,
Błażej
Do pliku .htpasswd musisz podać PEŁNĄ ścieżkę dostępu na serwerze, a nie względem katalogu FTP.
blasse
8.05.2010, 20:42:48
Możesz mi podać przykład? moja domena wskazuje bezpośrednio do katalogu strona2, który staje się katalogiem głównym. Umieściłem plik, który mi pokazuje po wejściu (wherami.php), gdzie jestem. pokazuje mi /
Próbowałem już ścieżki /strona2/.htpasswd - ten sam efekt. Nie wiem jak inaczej oznaczyć katalog strony... Co Ci podać, żebyś mógł precyzyjnie powiedzieć jak mam napisać to w pliku?
To nadal nie jest pełna ścieżka, tylko względem Twojego konta.
Uruchom skrypt w dowolnym katalogu:
<?PHP
wtedy poznasz pełną ścieżkę do wybranego pliku; podstawić chyba dasz radę?
blasse
9.05.2010, 23:33:14
Skrypt zwraca mi wartość "." - czytaj kropka

Wrzuciłem go do głównego katalogu w ftp. W tym katalogu mam folder admin, który chcę zahasłować. Jak w tym przypadku skonstruować .htaccess?? Po przeczytaniu wielu porad wydawało mi się, że wszystko robię dobrze, ale wychodzi na to, że gdzieś popełniam błąd..
erix
10.05.2010, 14:24:28
Choroba, skleroza. :X
<?php
blasse
10.05.2010, 15:30:39
skrypt brzmiał:
<?PHP echo realpath(specials.php);
?>
Zwraca odpowiedź
/specialsphp
Czyli ciąż wskazuje na katalog główny...
erix
10.05.2010, 15:59:34
Ja bym się skontaktował z administracją home.pl; ich IdeaWebServer wprawdzie jest forkiem Apache, ale chyba trochę tam pozmieniali.
blasse
10.05.2010, 18:54:12
No więc gość z home kazał próbować po kolei wszystko to, co na googlach piszą. Niestety - wiadomo, nie pomogło. No i na koniec skwitował, żeby wybrać droższą opcję serwera i będę to miał w panelu administracyjnym od razu. I że niby nie będzie tego w wersji standard dla biznesu. Możliwe jest, że taką lipę odstawili?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.