Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][MySQL][PHP].htaccess i .htapsswd - nie mogę się zalogować
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blasse
Witam!

Mam spory problem. Posiadam serwer na home.pl w wersji starter. Tworzę plik .htaccess o treści:
AuthName "Secret Place"
AuthType Basic
AuthUserFile /.htpasswd
Require user admin

i .htpasswd o treści
admin::hash_hasla

wchodze przez www na zasób, wyskakuje monit o haslo, wpisuje login i haslo, prosi ponownie,potem znowu... Kiedy usunę .htapsswd z serwera sytuacja jest podobna, wiec problem lezy prawdopodobnie w konfiguracji, tylko co jest nie tak i czemu program nie potrafi odczytac hasla z utworzonej listy?

Pozdrtawiam,

Błażej
erix
Do pliku .htpasswd musisz podać PEŁNĄ ścieżkę dostępu na serwerze, a nie względem katalogu FTP.
blasse
Możesz mi podać przykład? moja domena wskazuje bezpośrednio do katalogu strona2, który staje się katalogiem głównym. Umieściłem plik, który mi pokazuje po wejściu (wherami.php), gdzie jestem. pokazuje mi /

Próbowałem już ścieżki /strona2/.htpasswd - ten sam efekt. Nie wiem jak inaczej oznaczyć katalog strony... Co Ci podać, żebyś mógł precyzyjnie powiedzieć jak mam napisać to w pliku?
erix
To nadal nie jest pełna ścieżka, tylko względem Twojego konta.

Uruchom skrypt w dowolnym katalogu:
  1. <?PHP
  2. echo dirname(__FILE__);

wtedy poznasz pełną ścieżkę do wybranego pliku; podstawić chyba dasz radę? winksmiley.jpg
blasse
Skrypt zwraca mi wartość "." - czytaj kropka smile.gif Wrzuciłem go do głównego katalogu w ftp. W tym katalogu mam folder admin, który chcę zahasłować. Jak w tym przypadku skonstruować .htaccess?? Po przeczytaniu wielu porad wydawało mi się, że wszystko robię dobrze, ale wychodzi na to, że gdzieś popełniam błąd..
erix
Choroba, skleroza. :X

1. <?php
  2. echo realpath(__FILE__);
blasse
skrypt brzmiał:

<?PHP echo realpath(specials.php);
?>

Zwraca odpowiedź

/specialsphp

Czyli ciąż wskazuje na katalog główny...
erix
Ja bym się skontaktował z administracją home.pl; ich IdeaWebServer wprawdzie jest forkiem Apache, ale chyba trochę tam pozmieniali.
blasse
No więc gość z home kazał próbować po kolei wszystko to, co na googlach piszą. Niestety - wiadomo, nie pomogło. No i na koniec skwitował, żeby wybrać droższą opcję serwera i będę to miał w panelu administracyjnym od razu. I że niby nie będzie tego w wersji standard dla biznesu. Możliwe jest, że taką lipę odstawili?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.