Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript][PHP]Problem z buttonami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dariolee
Mam oto taki formularz

1. <form class="log" action="auto_akcja.php" id="formularzauto" method="post">
  2. ....
  3. ....
  4. <td><input type="submit" name="Ustaw" value="Ustaw">
  5. <?php if(isset($otwarcie)){ ?>
  6. <input type="submit" name="Usun" value="Usuń" >
  7. <?php } ?>
  8. </td>
  9.  

Chciałbym zrobić to na button-ach
czyli:

1. <td><input type="button" name="Ustaw" onclick="funkcja1();" value="Ustaw">
  2. <?php if(isset($otwarcie)){ ?>
  3. <input type="button" name="Usun" onclick="funkcja2();" value="Usuń" >
  4. <?php } ?>
  5. </td>

i teraz jak zrobić obsługę javascriptową, żeby działało jak
  1. <input type="submit" name="Ustaw" value="Ustaw">
,
czyli dla odpowiedniego kliknięcia przesłało odpowiednią wartość postem questionmark.gif

strife
Hej,

Zrób akcje onclick na buttonie, która wyśle formularz, jak wysyłać formularz javascriptem masz na googlach np. http://www.javascript-coder.com/javascript...rm-submit.phtml
dariolee
Tylko jak mam 2 buttony i dla każdego chcę zdefiniować inną zmienną, która zostanie przesłana do pliku.php. I zależnie od tego czy dostanie wartośc 'Ustaw' czy 'Usun' wykonuje odpowiednie działania. Jak zrobiłem
  1. document.formularzauto.submit();
to przesyła mi 'Usun', ktory jest ostatnim buttonem w tym formularzu, mimo, że klikam na 'Ustaw'.
pedro84
Chcesz to zrobić dynamicznie? Bo jeśli nie, to nie widzę sensu zaprzegania do tego AJAXu.
strife
Cytat(dariolee @ 21.05.2010, 12:23:13 ) *
Tylko jak mam 2 buttony i dla każdego chcę zdefiniować inną zmienną, która zostanie przesłana do pliku.php. I zależnie od tego czy dostanie wartośc 'Ustaw' czy 'Usun' wykonuje odpowiednie działania. Jak zrobiłem
  1. document.formularzauto.submit();
to przesyła mi 'Usun', ktory jest ostatnim buttonem w tym formularzu, mimo, że klikam na 'Ustaw'.

To możesz jeszcze po submicie tworzyć element typu hidden w formie, po którym rozpoznasz w co się klikneło. Albo jeszcze prościej, w funkcji która będzie wykonana onclick (w niej jest wysyłanie formularza) zrobić mechanizm, który będzie zmieniał zawartość action, na taka która Ci powie w co user kliknął, np. action="auto_akcja.php?click=ustaw" itp.

Pzdr.
dariolee
Może za bardzo kombinuje.

Generalnie sprawa jest prosta, chodzi mi o to, że muszę sprawdzić przed zatwierdzeniem formularza czy w:
  1. <input id="date_od" name="date_od" >

jest wstawiona wartość.

Na inpucie zatwierdzającym tj. 'Ustaw' zrobiłem onmouseover i funkcje sprawdzającą czy jest wstawiona wartość ale jest to troche denerwujące jak się przypadkiem nad przyciskiem przejedzie kursorem.
strife
No to zrób onsubmit na formie, który będzie wykonywał funkcję która sprawdzi czy w danym inpucie jest jakaś wartość i w zależności od tego formularz będzie wysyłany to ostatnie masz już zrobione, teraz wystarczy tylko, że zbudujesz prosty warunek sprawdzający

1. <form onsubmit="return myFunction()">

Jak się dostać do wartości konkretnego inputa po ID masz na forum i na google, kombinuj smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.