Ten temat to w zasadzie prośba o poradę dot. modyfikacji dostępności sztuk produktu w sklepie internetowym. Nie znalazłem nigdzie na forum wątku dotyczącego mojego problemu ani lepszego miejsca na zadanie pytania.
Mianowicie jestem w trakcie pisania sklepu internetowego. W tabeli z produktami przechowuję również liczbę dostępnych towarów w magazynie. Gdy klient klika w ikonke koszyka przy danym produkcie, liczba sztuk tego produktu powinna się automatycznie zmniejszyć jako że w tym samym czasie również inne osoby mogą dodać ten produkt do koszyka i skrypt powinien wiedzieć ile sztuk produktu w tym momencie jest dostępnych. Tak naprawdę nie wiemy, czy klient nie zrezygnuje z zakupów (wtedy dostępność sztuk powinniśmy zwiększyć o liczbę sztuk pobranych przez klienta do koszyka).
Jak macie to rozwiązane? Dodatkowa tymczasowa tabela z id produktu i ilością sztuk, która jest na bieżąco modyfikowana i przy realizacji zamówienia głowna tabela produktów jest dopiero aktualizowana (a dokładnie pole z liczbą dostępnych sztuk)? Właściwie klient może w każdej chwili zamknąć okno przeglądarki i nie wiemy co dalej?
Proszę, naprowadźcie mnie na dobre rozwiązanie, nie chciałbym się później obudzić z ręką w nocniku

Pozdr.