Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Pobieranie pliku z FTP, przeszukiwanie, usuwanie linijki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
XvAK
Witam

Jak zrobić następujący skrypt, który będzie:
1. Pobierał dane z pliku XXX który znajduję się na zewnętrznym serwerze (ma łączyć się poprzez FTP).
2. Wyszuka w tym pliku np. '2010-06-07 16:00' (aktualna data) oraz starsze wpisy w linijce i jeżeli spełni warunek (2010-06-07 16:00>=$waznosc[$i]) to usunie całą linijkę. Plik wygląda mniej więcej tak
Kod
"tekst" // do 2010-06-03 23:00 (XX)
"tekst2" // do 2010-06-05 11:00 (YY)
"tekst" // do 2010-06-11 20:00 (ZZ)

3. Zapisze ten plik z powrotem na serwer.

Czy jest to w ogóle wykonalne?

Jeśli chodzi o 1 i 3 - potrafię sam to zrobić tylko nie wiem czy jest to optymalny sposób (pobieram plik, zapisuje jako tmp, dopisuje do tmp daną linijkę na koniec, wysyłam tmp na serwer ftp). Chyba da się to zrobić zapisywania pliku na dysku? Coś bezpośrednio (otwieram plik na FTP, dopisuje linijkę na koniec i zapisuje plik na FTP).
tehaha
Ty chcesz edytować pliki na innym serwerze? Na swoim tak możesz ale na cudzym to nie
tehaha
ok już rozumiem, można by ten plik rozbić na liniach i zapisać do tablicy, potem każdą linijkę analizujesz i zbierasz sobie do innej tablicy klucze wpisów do usunięcia, potem usuwasz z tablicy i zapisujesz
erix
Cytat
Przy czym aktualnie dane do pliku dopisuje mając plik u siebie na serwerze. Nie mogę jakoś bezpośrednio to zrobić 'w pamięci'?

Teoretycznie możesz; wystarczy pobrać do php://tmp i będziesz miał w pamięci, a jak się nie zmieści - w pliku tymczasowym. Jeśli przetwarzasz jeden plik jednorazowo - jak znalazł.

Przez FTP nie możesz edytować bezpośrednio, jak coś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.