Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kilka warunków if
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Muszę stworzyć kilka warunków "if"po których jeśli choć jeden zostanie spełniony wyskoczy ten sam komunikat. Nie chcę powtarzać tego samego komunikatu, dlatego próbuję z funkcją "or" połączyć poniższe warunki. Jednak nie wiem dlaczego nie wychodzi mi.
  1. if(empty($_POST['1']))
  1. if(empty($_POST['2']))
  1. if(empty($_POST['3']))
Wicepsik
  1. $blad=0;
  2. foreach($_POST as $v){
  3. if(empty($v)) $blad++;
  4. }
  5. if($blad > 0) echo 'Nie wypelniles wszystkich pol';
bobo1212
Witam
  1. if(empty($_POST['1']) || empty($_POST['2']) || empty($_POST['3'])){echo "empty!";}
Szunaj85
  1. if(empty($_POST['1']) || empty($_POST['2']) || empty($_POST['3'])){echo "empty!";}
bobo1212 Wszystko było by ok gdyby nie fakt, że komunikat wyskakuje tylko wtedy gdy wypełnione są wszystkie pola. A mi zależy na tym żeby komunikat wyskakiwał bez względy na to czy wypełnione jest jedno, dwa czy trzy pola.
Daimos
Cytat(Szunaj85 @ 4.06.2010, 11:48:07 ) *
bobo1212 Wszystko było by ok gdyby nie fakt, że komunikat wyskakuje tylko wtedy gdy wypełnione są wszystkie pola. A mi zależy na tym żeby komunikat wyskakiwał bez względy na to czy wypełnione jest jedno, dwa czy trzy pola.

powyzsza instrukcja zwraca empty, kiedy bedzie puste przynajmniej jedno pole, cos pokreciles
eamzeet
  1. if($_POST['1'] || $_POST['2'] || $_POST['3']){echo "komunikat!";}
zend
  1. if(!empty($_POST['1']) || !empty($_POST['2']) || !empty($_POST['3'])){echo "ok";}
  2.  
  3. //daj nam też wyniki
  4. echo "<pre>";
  5. print_r($_POST);
  6. echo '</pre>'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.