Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Sumowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mischief
Witam bardzo serdecznie i od razu z góry dziękuje za pomoc wszystkim.
Otóż od paru dni nie mogę znaleźć na to sposobu. Chcę aby kilka rekordów się sumowalo jeżeli jest taka sama nazwa.. Jasniej...

1. $ilosc_produktow ="SELECT SUM(ilosc) FROM produkty WHERE nazwa_prod = questionmark.gifquestionmark.gif";

Chodzi o to pogrubione. Jeżeli dajmy np. są dwa rekordy z nazwa produktu: KOMPUTER, w jednym ilosc komp. jest 100 w drugim ilość komp jest 10. Chcę aby w tym wypadku zsumowało ilość komputerów czyli powiedzmy Dostępnych łącznie 110 komputerów.
Mam nadzieje, że ktokolwiek to rozumie, bo jest mi to ciężko wytlumaczyc.

Pozdrawiam,
Mischief

nikt nie pomoże? :/
Ulysess
  1. $ilosc_produktow ="SELECT SUM(ilosc) FROM produkty WHERE nazwa_prod = 'KOMPUTER'";
mischief
Cytat(Ulysess @ 4.06.2010, 20:19:28 ) *
  1. $ilosc_produktow ="SELECT SUM(ilosc) FROM produkty WHERE nazwa_prod = 'KOMPUTER'";

Eh tyle to i ja wiem.. Ale komputer to tylko przyklad, nazwa_prod jest nieznana..
Narzuci ktoś jakis pomysłquestionmark.gif
vermis
SUM() jest funkcją agregującą, która wymaga GROUP BY.
Zakładając, że masz kilka produktów o nazwie 'komputer' to będzie tak:
  1. $ilosc_produktow ="SELECT SUM(ilosc) FROM produkty WHERE nazwa_prod = 'KOMPUTER' GROUP BY nazwa_prod";

czyli doda wszystkie pola w kolumnie ilość dla produktów o nazwie 'KOMPUTER'
mischief
dziekuje vermis, dokladnie tak jak mowisz, a nawet wystarczy: SELECT nazwa_prod, SUM(ilosc) FROM produkty GROUP BY nazwa_prod
otrzymalem tą informacje od pewnego znajomego rowno z Toba winksmiley.jpg ,ale plusik sie nalezy

Pozdrawiam,
MISCHIEF
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.