Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] CSS w email html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasamd
Witam,
chciałbym dodać style CSS do wysyłanego w formacie HTML emaila.

Próba z dodaniem znacznika link i dołączenia zewnętrznego pliku spełzła na niczym, wygooglowałem więc coś takiego:

Kod
<html>
<head></head>
<body>
<style>
<!--
TUTAJ STYLE
-->
</style>

TRESC

</body>
</html>

Aha, nie mam za bardzo możliwości wrzucenia tego jako style="", bo email jest pobierany z bazy (TRESC jest wklejana do szablonu emaila).
No chyba że regex i zamiana tych 3-4 występujących klas na odpowiednie style...
Niestety również nie działa.
Any ideas?

refresh
varez
podejrzewam ze brakło Ci
Kod
type="text/css"

wyrwany na żywca fragment z jednego z projektow:
  1. $mail->Body='<html>
  2. <head>
  3. <title></title>
  4. <style type="text/css">
  5. body { margin:20px; padding:0px; }
  6. td { font-family: Tahoma; font-size:11px; }
  7. table.main {}
  8. table.main td.default { font-family: Tahoma; font-size:12px; text-align: left; vertical-align: top; }
  9. table.main td.podpis { font-family: Tahoma; font-size:11px; text-align: left; padding-left: 20px;}
  10. table.main td.logo { font-family: Tahoma; font-size:11px; text-align: left; width: 136px; }
  11. table.main td.footer{ padding:3px; font-family: Tahoma; font-size:10px; height:23px; text-align: center; vertical-align: middle; background-color:#f3f3f3; color:#bcbcbc; }
  12. a {color: #000; text-decoration: underline;}
  13. </style>
  14. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
  15. </head>
  16. <body>
  17. '.$message.'
  18. </body>
  19. </html>';

działa!

a przy okazji:
mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z jak roznych klientow email korzystaja ludzie?
w pracy mielismy ogromna rozpiske.. te wszystkie starsze szity, a wciaz uzywane praktycznie potrafily zrobic pogrubienie itd, kompletnie ignorujac cos tak zaawansowanego jak margines.. dodatkowo gmail ktory wyrzuca praktycznie wszystko :/

jezeli robisz ladny mailing (bo w sumie nie wiem) to oszczedze Ci tych godzin klniecia i kombinowania - zrob wszystko co sie da jako obrazek i wyslij.

edit: no zauwazylem ze moj a Twoj przyklad rozni sie tylko tym co napisalem na samej gorze. Opera M2 zrozumie taki styl (ok, nie jestem pewien, bo nie sprawdzałem, ale skoro na normalnych stronach jest ok, to czego nie w mailach na tym samym silniku?), widac to co uzywasz go olewa.
lukasamd
No próbowałem i z tym no i też nie chciało działać :/
A mailing jest bardzo prosty - w jednym miejscu nagłówek h3, potem pogrubiona data, akapit z treścią zawierającą podstawowe znaczniki (a, i, em, b, u) no i sygnaturka... żadnych obrazków, tabel, divów itp.
Klasa jest mi potrzebna do linków zawartych na samym dole, są one jako blokowe no i pisząc newsa kodowo są w jednej linii, co bez ostylowania w mailingu wygląda fatalnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.