Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [layout] Strona gimnazjum
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Pawel_W
Witam wszystkich smile.gif
Ostatnio zabrałem się za zmianę layoutu strony gimnazjum, obecny wygląda tak: www.gimnazjumww.pl
Nowy wygląd: www.gimnazjumww.ayz.pl

Proszę o ocenę i komentarze smile.gif
pedro84
Layout? Ładny. Tylko te gradienty lekko ssą smile.gif

Co do kodu, do kilku rzeczy się doczepię:
1.
  1. <p class="content-break"></p>

Co to? Po co i na co?

2. Puste atrybuty alt! Dodane tylko po to, żeby się walidowała strona.

3. Stopka
  1. <p>
  2. <a href="">Start</a>&nbsp;&nbsp;|&nbsp;&nbsp;<a href="">Pracownicy</a>&nbsp;&nbsp;|&nbsp;&nbsp;<a href="">Uczniowie</a>&nbsp;&nbsp;|&nbsp;&nbsp;<a href="">Plan lekcji</a>&nbsp;&nbsp;|&nbsp;&nbsp;<a href="">Przedmioty</a>&nbsp;&nbsp;|&nbsp;&nbsp;<a href="">Kontakt</a>&nbsp;&nbsp;|&nbsp;&nbsp;<a href="">Polityka prywatności</a><br />
  3.  
  4. <span>&copy; 2010 Gimnazjum w Węgrzcach Wielkich&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;projekt: <a href="http://www.jakubmichalski.pl/">Jakub Michalski</a>&nbsp;&nbsp;wykonanie: <a href="http://www.pawelwolak.info/">Paweł Wolak</a></span>
  5. </p>
  6.  

To po pierwsze powinna być lista nieuporządkowana. Po drugie, jak widzę takie coś to mi się jakoś dziwnie morda uśmiecha smile.gif

Wygląd lepszy niż kod, ale z tym drugim też wielkiej tragedii nie ma. Tyle ode mnie.
Pawel_W
1. Boxy mają ustawiony float i to jest po to, żeby równo leżały (klasa ma ustawiony clear: both) smile.gif
2. Alty później pouzupełniam, podczas wdrażania strony, na razie są rzeczywiście tylko pod kątem walidacji winksmiley.jpg
3. Dzięki, poprawię smile.gif

EDIT:
poprawione
Kildyt
Layout w miarę ładny, ale mogłoby być lepiej. winksmiley.jpg
- jeżeli czcionka w nagłówkach jest bezszeryfowa, to szeryfowy podtytuł nie wygląda ładnie,
- nagłówki powinny być linkami,
-
  1. xml:lang="en" lang="en">
jak polska to nie angielska,
- linki z samym IMG-em dla robotów są prawie bezwartościowe (a już tym bardziej tytuł strony, który powinien być nagłówkiem pierwszego stopnia),
- puste linki,
-
  1. <h3>Aktualności</h3>
  2. <h4>i wydarzenia</h4>
nie taki jest sens wstawiania nagłówków,
- puste znaczniki,
- brakuje mi hoverów na linkach, ale to już raczej subiektywne odczucie.
thomson89
- Gradienty

+ Czytelna strona
+ Całość dobrze wykonana
+ Ciekawie wyświetlane artykuły
+ Odważne białe tło i 100% wypełnienie.
+ Pierwsza strona szkoły którą da się oglądać i chętnie się na nią wchodzi

-> Bardziej wyróżniłbym nagłówki - czcionka typu Times New Roman? pogrubienie?

? Czy to się opiera na jakimś CMS?

Reasumując: kawał dobrej roboty.

Pawel_W
Cytat(thomson89 @ 7.06.2010, 21:01:02 ) *
-> Bardziej wyróżniłbym nagłówki - czcionka typu Times New Roman? pogrubienie?

? Czy to się opiera na jakimś CMS?

z nagłówkami mam problem, grafik użył czcionki MyriadPro Light, której domyślnie nie ma w systemie, więc musiałem użyć Cufona, ale jak patrzyłem to różnie to pod różnymi przeglądarkami wychodzi...

strona docelowo będzie miała autorski system zarządzania treścią, na razie to jest sam projekt, jeszcze bez niczego smile.gif
evolucja
Nie wiem skąd takie dobre opinie. Strona niesamowicie rozlazła. Prawie niemożliwe jest odróżnienie na niej jakichkolwiek podstawowych części strony. Nie wyobrażam sobie jak mogą wyglądać takie podstrony jak przedmioty czy też kontakt. To coś ze szkołą w lewym górnym rogu powinno być przynajmniej 2x większe. No i te wszelkie gradientowe przyciski...

Ogólnie nie powala. Na pewno nie wróciłbym na nią gdybym nie miał ważnego powodu.
konole
Z ciekawości wszedłem na Twoje portfolio

Cytat
Mam spore doświadczenie w tej dziedzinie. Wszystkie moje dzieła są zgodne z najnowszymi standardami W3C (World Wide Web Consortium). Kod każdej strony jest napisany przejrzyście i poprawnie pod względem semantycznym.
Oj oj. winksmiley.jpg Ogólnie wasze strony osobiste wyglądają kilka razy lepiej, niż projekt, który wykonaliście.
bolverk
Strona ogólnie dobrze wygląda, ale w Firefoxie. Na IE6 się rozjeżdża. Coś jest nie tak z wyglądem.
konole
Cytat(bolverk @ 10.06.2010, 22:47:13 ) *
Strona ogólnie dobrze wygląda, ale w Firefoxie. Na IE6 się rozjeżdża. Coś jest nie tak z wyglądem.

To bym uznał za plus.
adrianozo
Cytat(konole @ 10.06.2010, 23:50:17 ) *
To bym uznał za plus.

A ja nie... Według mnie strona powinna działać prawidłowo w każdej przeglądarce... Takie jest moje zdanie(a to na pewno da się osiągnąć) smile.gif
gigzorr
ie 6.0 do lamusa , kto tego badziewia używa , a strona naprawde przejrzysta:)
adrianozo
Są osoby, które używają, a chyba zależy nam na reputacji "firmy" czyt. strony
Pawel_W
Cytat(konole @ 10.06.2010, 23:44:23 ) *
Z ciekawości wszedłem na Twoje portfolio

Oj oj. winksmiley.jpg Ogólnie wasze strony osobiste wyglądają kilka razy lepiej, niż projekt, który wykonaliście.

to ciekawe, bo akurat obie z tych stron kodowałem ja (moja bazuje na darmowym szablonie, ale jest po wielu przeróbkach...)

po pierwsze to jest dopiero wstępna wersja, która musi zostać zaakceptowana przez dyrektora szkoły, dlatego nie ma po co się wysilać, ważne, żeby wyglądało tak jak w projekcie smile.gif w sumie to mógłbyś napisać co jest źle, bo pisanie bez uzasadnienia nic nowego nie wnosi

Cytat(adrianozo @ 11.06.2010, 10:21:58 ) *

ta strona jest skierowana przede wszystkim do uczniów, żeby mogli sprawdzać na bieżąco plan lekcji, aktualności, a nie znam osoby w wieku 14-16 lat, która korzystałaby z IE 6.0...

szczerze mówiąc, to nie widziałem jeszcze nikogo, kto korzysta z IE 6.0, oczywiście nie licząc osób, które wchodzą na komputer 2-3 razy w roku smile.gif
konole
Cytat(adrianozo @ 11.06.2010, 08:21:58 ) *

Jak ktoś ma czas wejść na niszową stronę, to i powinien mieć czas na ściągnięcie nowej przeglądarki. Dla mnie żadną wymówką nie jest, że komuś się nie odpali. Chrome zabiera mniej pamięci niż IE 6, a ściągnięcie w 5 minut nie boli. Za to my, developerzy mamy cierpieć kolejnych 5 godzin, aby komuś d... osłodzić.
pedro84
Cytat(konole @ 11.06.2010, 15:34:26 ) *
Jak ktoś ma czas wejść na niszową stronę, to i powinien mieć czas na ściągnięcie nowej przeglądarki. Dla mnie żadną wymówką nie jest, że komuś się nie odpali. Chrome zabiera mniej pamięci niż IE 6, a ściągnięcie w 5 minut nie boli. Za to my, developerzy mamy cierpieć kolejnych 5 godzin, aby komuś d... osłodzić.

Bo jak ktoś nie potrafi zrobić, żeby strona była chociaż funkcjonalna w IE6, to jest d*pa a nie developer. Jak od początku kod jest pisany rozsądnie, to potem nie potrzeba żadnych przeróbek dla IE6.

Wziąłeś pod uwagę ograniczenia? Typu: nie mam uprawnień, etc. Ale fakt, IE6 powinno zniknąć z rynku.

PS. To ja już bym wolał używać IE6, niż kolejnego dziadostwa od Google, chyba mniejszy wyciek Twoich prywatnych danych.
Wicepsik
Cytat(pedro84 @ 11.06.2010, 15:43:00 ) *
Wziąłeś pod uwagę ograniczenia? Typu: nie mam uprawnień, etc. Ale fakt, IE6 powinno zniknąć z rynku.

Opera Portable
konole
Cytat(pedro84 @ 11.06.2010, 14:43:00 ) *
Bo jak ktoś nie potrafi zrobić, żeby strona była chociaż funkcjonalna w IE6, to jest d*pa a nie developer. Jak od początku kod jest pisany rozsądnie, to potem nie potrzeba żadnych przeróbek dla IE6.
Problemy z DIVami, brak obsługi CSS3, HTML 5
Cytat(pedro84 @ 11.06.2010, 14:43:00 ) *
PS. To ja już bym wolał używać IE6, niż kolejnego dziadostwa od Google, chyba mniejszy wyciek Twoich prywatnych danych.
Pozostają ci więc jeszcze: Mozilla, Safari, Opera i... IE 8. (+7)
pedro84
Cytat(Wicepsik @ 11.06.2010, 18:51:45 ) *
Opera Portable

Opera mnie w ogóle jakoś odpycha, jesli już bym musiał, użyłbym przenośnego FF.

Cytat(konole @ 11.06.2010, 19:06:27 ) *
Problemy z DIVami, brak obsługi CSS3, HTML 5

HTML5? Bez żartów. CSS3? Nie jest wymagany, żeby stworzyć używalną stronę (nie mówię, że identyczną w 100%). Problemy z divami? Do przejścia.

Cytat(konole @ 11.06.2010, 19:06:27 ) *
Pozostają ci więc jeszcze: Mozilla, Safari, Opera i... IE 8. (+7)

Patrz wyżej.
konole
Cytat(pedro84 @ 11.06.2010, 18:29:49 ) *
Opera mnie w ogóle jakoś odpycha, jesli już bym musiał, użyłbym przenośnego FF.

HTML5? Bez żartów. CSS3? Nie jest wymagany, żeby stworzyć używalną stronę (nie mówię, że identyczną w 100%). Problemy z divami? Do przejścia.

Patrz wyżej.

Sztuczne podtrzymywanie IE 6: bezcenne. Tak kurczowo trzymasz się tej przeglądarki, jakbyś na prawdę jej używał.

@down
Zrozumiałem, o moją wiedzę się nie martw.
pedro84
Cytat(konole @ 11.06.2010, 20:22:56 ) *
Sztuczne podtrzymywanie IE 6: bezcenne. Tak kurczowo trzymasz się tej przeglądarki, jakbyś na prawdę jej używał.

Przeczytaj jeszcze raz, albo ze dwa, to co napisałem, bo widocznie nie zrozumiałeś, nawet w 10%. Podkreślę: IE6 jest fatalne (albo gorzej) i powinno jak najszybciej zniknąć z rynku.

Dobra, starczy. EOT.
croc
W miarę porządnie to wygląda, jednak brakuje mi jakiegoś oddzielenia menu od zawartości. Wszystko lewituje.

Cytat(pedro84 @ 6.06.2010, 14:37:42 ) *
2. Puste atrybuty alt! Dodane tylko po to, żeby się walidowała strona.

Co w tym dziwnego?
pedro84
Cytat(croc @ 16.06.2010, 09:44:49 ) *
Co w tym dziwnego?

A wiesz do czego one służą?
croc
Wiem, ale autor strony może nie chcieć, by cokolwiek zastępowało obrazek. A znacznik alt jest wymagany, czyli tę chęć braku zastępowalności trzeba jawnie podać.
Kildyt
Cytat(croc @ 16.06.2010, 20:26:49 ) *
Wiem, ale autor strony może nie chcieć, by cokolwiek zastępowało obrazek. A znacznik alt jest wymagany, czyli tę chęć braku zastępowalności trzeba jawnie podać.
Wstawianie pustych alt-ów to brak zrozumienia standardów. Po pierwsze nie ma obrazka, którego nie dałoby się opisać, a po drugie jeżeli jakiś opis jest bezcelowy to znaczy to iż obrazek powinien być tłem ustawionym w CSS-ie.

PS Pomógł != podziela mój tok rozumowania.
pedro84
Cytat(croc @ 16.06.2010, 20:26:49 ) *

Najbardziej debilne tłumaczenie jakie kiedykolwiek słyszałem. Po co wstawiać atrybut alt skoro jest pusty? Co się mija z celem. To jest jeszcze gorsze niż wstawianie pustych divów, a ma się do standardów tak samo nijak. A te Twoje posty są bez sensu, czytałeś chociaż co autor napisał?
Cytat
2. Alty później pouzupełniam, podczas wdrażania strony, na razie są rzeczywiście tylko pod kątem walidacji winksmiley.jpg

EOT

Kildyt ładnie tu ujął.
Pawel_W
Cytat(Kildyt @ 16.06.2010, 22:20:05 ) *
PS Pomógł != podziela mój tok rozumowania.

ale za samą chęć wniesienia czegoś nowego do tematu dać można winksmiley.jpg

co do strony to proszę już nie oceniać, bo robi się mały offtop smile.gif

@newone
grafikę nie ja robiłem, przyznaję, grafik się nie postarał... tiredsmiley.gif
newone
Od strony graficznej:
-Brzydkie marginesy
-Typografia leży
-Przydały by się zaokrąglenia

Ogólna ocena to 5/10, kolego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.