Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][MySQL][PHP]od czego zacząć tworzenie szablonów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
asqard
Witam serdecznie wszystkich bywalców forum, o PHP wiem dość dużo ale zapewne nie za wiele jeszcze chciałbym rozwinąć swoją wiedzę i zająć sie tworzeniem szablonów dla różnych systemów jak joomla oscommerce itp. spędziłem z google troszkę czasu ale nie uzyskałem zadawalających mnie od powiedzi (jjedni piszą że układać całość w z nacznikach DIV inni że w Tabelach i jak ma tu człowiek coś zrozumieć jak na razie udało mi się stworzyć jeden szablon dla joomla ale dość bardzo kulejący smile.gif więc od czego zacząć?
z softu mam dreamwaver CS na mac os x i photoshop czy jeszcze jakieś przydatne narzędzia są? czy tylko dobre chęci od czego zacząć pisanie takich szablonów?

z góry dziękuje za odpowiedzi.
gigzorr
gimp i dobry edytor starczy , jak zacznyasz dopiero to dream weaver jest ok , ale potem będzie wiecej problemow niz pozytku.
oczywiscie , ze na divach maja byc robione strony.tabele sa do przestawiania danych takich jak np. cennik czy cos w tym stylu.
kapuch
Cytat(gigzorr @ 6.06.2010, 22:23:07 ) *
gimp i dobry edytor starczy , jak zacznyasz dopiero to dream weaver jest ok , ale potem będzie wiecej problemow niz pozytku.
oczywiscie , ze na divach maja byc robione strony.tabele sa do przestawiania danych takich jak np. cennik czy cos w tym stylu.

Ja sie wtrace bo mnie to zaciekawilo.
Czemu z Dreamweaver'em bedzie wiecej problemow, niz pozytku?
Wiem, ze to Twoje zdanie i masz prawo je wyrazic, ale mi nie chodzi o to, aby bronic DW, tylko chce poznac powody takigo zdania winksmiley.jpg
Sam bawie sie DW CS4 (wersia trial niestety) i musze powiedziec, ze jest to dobre narzedzie, ciekawi mnie zatem, jakie problemy moga pozniej wyniknac?

PS.
Podoba mi sie w DW, automatyczne otwieranie wszytskich plikow dolaczonych do pliku zrodlowego (.css, .js, .php, itp.), nie trzeba sie meczyc z otwieraniem ich pokoleji w celu edycji winksmiley.jpg
Moze ja jestem malo wymagajacy poprostu, bo do niedawna korzystalem tylko z notatnika - lubilem oldschool smile.gif

kvachu
Cytat(gigzorr @ 6.06.2010, 22:23:07 ) *

Ja jadę ostro na tabelkach i mam przynajmniej spokój z rozciąganiem sie poszczególnych elementóe strony, których w d(z)ivkach nie zrobisz. No chyba , że zaprzęgniesz do tego JS co już dla mnie spala divy. W ogóle nie rozumiem tej całej divomanii już, a to wszystko pewnie przez to, że każdy chce być trendy i walnąć sobie butonik z validatorem od W3C. Bo W3C zakazuje używania tabelek do układania laya. Dla mnie to jest bezsens totalny, a sram na W3C chociażby DLATEGO. Wszystko się rozbija o hajs jak zwykle. Owszem, używam divów, ale szkielet strony mam na tabelach by mieć 100% rozciąganie środkowych komórek.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.